U Istri se otvara park za egzotične i autohtone ptice

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
746
Reakcije
248
Lokacija
Spol
jUNZajW.png
Dugogodišnji san Porečana Bernarda Kranjeca ovih će dana postati stvarnost: u šumi pokraj Červar-Porta nedaleko od Poreča vlastitim je rukama uredio i opremio prvi park za ptice u Hrvatskoj, koji je istovremeno i eco-friendly, napravljen od prirodnih materijala i potpuno uklopljen u okoliš.

Naime, prije nekoliko godina od države je u najam dobio tri hektara šume u čiju je duboku hladovinu već postavljeno dvadeset volijera za 200 egzotičnih i autohtonih ptica.

Da ništa nije prepušteno slučaju, pokazuju i drvene kućice sa solarnim kolektorima, ručno rađena drvena ograda koja okružuje park, prirodni materijali…

2bBfB2p.png
- Prilikom stvaranja parka, poštujući Zakon o zaštiti šuma, odlučili smo napraviti sve maksimalno prirodno. Tako da smo kod izrade šetnice, umjesto tlakovca, betona, rizle,... koristili sječku - svo otpadno granje iz parka smo samljeli i posipali po šetnici, odnosno, vratili nazad u prirodu. Dodatno, sve natpise i oznake u parku radili smo sami tehnikom pirografija te nismo koristili nikakve naljepnice niti plastiku - govori Bernard, koji je ponosan da će zoološki vrt zahvaljujući takvom pristupu biti okrunjen i eco-friendly titulom.

Za ptice, kojima se aktivno bavi već 18 godina, u parku su osigurani približni uslovi kao i kod boravka u prirodi - nastambe su napravljene tako da ptice imaju prostora za let, prostora za sakrivanje od nepovoljnih vremenskih uslova, ali i da u vrijeme razmnožavanja imaju sigurno mjesto na kojem mogu napraviti gnijezdo.

Također, jedan od bitnijih faktora je poštivanje života u zajednicama – postoje ptice koje su žive u paru sa svojim partnerom i takvim je pticama osigurana nastambu u kojoj mogu stvoriti svoj svijet, a da se pritom izbjegne stavljanje većeg broja jedinki istog spola, kako bi spriječili rivalstvo i međusobno ozlijeđivanje.

MaPCDMt.png
- Pticama koje žive u jatu osigurali smo da, sa svim svojim potrebama i običajima, mogu normalno funkcionisati. Na primjer, u jednu od nastambi smjestili smo jato od tridesetak tigrica, postavili kućice za gniježđenje u zaštićeni dio nastambe te samu nastambu smjestili tako da ima dovoljno sunca, ali i prijeko potreban hlad. Sastavni dio nastambe je drvo graba koje u većem djelu godine je obraslo lišćem tako da im ono simulira mjesto za skrivanje od predatora - pojašnjava Bernard.

Naglašava da ljubav prema pticama vezuje, dok vjera i volja za rad zahtjevaju popriličnu dozu snage i dosljednosti.

Kako se, nakon nekoliko godina rada, promjena planova i propisa, otvorenje sve bliži, u parku razmišljaju, uz turističke posjete, i mogućnost edukacija, koje bi razvili s lokalnim školama. (glasistre.hr, Ptice.info)
 
Svaka čast, Bernarde. Sviđa mi se ovo.
 
Već zamišljam lijepu šetnju pa provesti dan u hladu uz osvježenje i nešto hrane, slušajući ptice. Super!
 
Pronađi:
Nazad
Vrh