Parlament FBiH zabranio gradnju MHE i usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
446
Reakcije
271
Lokacija
Spol
65e8f8w.png
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na cijeloj teritoriji FBiH. Ovim zaključkom se daje rok Vladi FBiH od tri mjeseca da izvrši analizu i predloži izmjene u zakonodavstvu što će omogućiti provođenje ove zabrane u praksi.

Ovo je izuzetno dobra vijest za sve ljubitelje prirode i veliki uspjeh za aktiviste okupljene u Koaliciju za zaštitu rijeka BiH. Aktivisti i aktivistice Koalicije, proteklih godina su svojim tijelima branili rijeke, riječice i potoke na kojima su odrasli i ukazivali na štetnost MHE. Svim raspoloživim sredstvima, pravnim alatima, blokadama i javnim protestima, Koalicija se zajedno sa građanima ugroženih područja godinama bori protiv MHE projekata.

Zaključak koji je usvojen 23. juna na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH baziran je na zaključcima i preporukama Deklaracije o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana, koja je nastala kao reakcija ekoloških udruženja na ogromne štete po lokalne zajednice i životnu sredinu koju uzrokuju MHE.

JuWhy0l.png
Donesena je u novembru 2019. godine na konferenciji koju su organizovali organizacije Arnika (Češka), Centar za životnu sredinu i WWF Adria zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije, Transition programa Češke Republike, Global Greengrants fonda i Heinrich-Böll fondacije.

Prethodno je, 12. maja ove godine, preporuke i zaključke navedene u Deklaraciji usvojila Vlada FBiH na osnovu informacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a koja se odnosi na probleme izgradnje MHE u FBiH.

Podsjećamo, u BiH je prethodno planirano više od 400 MHE od kojih je izgrađeno oko stotinu, koje u većem dijelu godine svojim radom ostavljaju korita rijeka skoro potpuno suha. Tokom odlučivanja o izgradnji MHE u BiH, javnost nije adekvatno uključena, građani su uskraćeni za informacije i pravo da se na demokratski način izjasne o tim projektima. Izgrađene MHE su nanijele veliku štetu prirodi i lokalnim zajednicama, a odgovornost za to treba da snose oni koji su svojim potpisom dali saglasnosti i dozvole za gradnju ovih po prirodu i društvo štetnih projekata. (czzs.org, Ptice.info)
 

maroon

Registrovani član
Registracija
06-01-2015
Poruke
14
Reakcije
2
Lokacija
Spol
Ovo je stvarno dobra vijest, a medijski jadno propraćena.
 

Almir

Registrovani član
Registracija
19-01-2015
Poruke
44
Reakcije
3
Lokacija
Spol
Svaka čast za aktiviste i konačno savjesne političare!
 

claw

Registrovani član
Registracija
06-06-2019
Poruke
17
Reakcije
2
Lokacija
Spol

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
446
Reakcije
271
Lokacija
Spol
Historijski uspjeh zastupnika u Parlamentu FBiH nije primjenjiv u praksi: Nema zabrane gradnje MHE?
6NwZmIi.png
Prije tri mjeseca Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donio je Zaključak o obustavi izgradnje malih hidrocentrala. Taj zaključak kantoni ne poštuju, a mnogi političari ukazuju da je beskoristan i neprovodiv te da je potrebno sistemsko rješenje, ali i želja.

Federalnoj vladi je Parlament dao tromjesečni rok da izradi prijedlog potrebnih promjena zakona, a Ministarstvo okoliša i turizma je trebalo formirati tijelo koje će na tome raditi. Iz kabineta ministrice Edite Đapo kažu da još uvijek zvanično nisu dobili ni zaključak. No, dodaju da on svejedno nije provodiv.

- Isti taj zaključak treba biti usvojen i na kantonalnim skupštinama, a zatim kantoni moraju mijenjati svoje zakone. Ukoliko zakonodavac želi ozbiljno pristupiti ovom problemu, neophodno je da se promijene relevantni zakoni, kako na nivou FBiH, tako i na nivou svih kantona, što iziskuje sistemski poduhvat - kažu iz ministarstva.

DF-ov zastupnik u Federalnom parlamentu Dževad Adžem kaže da je potrebno promijeniti Zakon o principima lokalne samouprave, jer on nalaže autonomiju tako da kantoni mogu sami odlučivati o dozvolama za gradnju i koncesijama na rijeke. Dodaje da se "na kraju određene ovlasti mogu i oduzeti od kantona i lokalnih vlasti", ali da bi onda određeni lobiji ostali bez prirodnog resursa kojim žele da raspolažu.

Adžem tvrdi da iza zaključka "ne postoji nikakva ozbiljna namjera da se prekine uništavanje rijeka koje pripadaju građanima".

- Tu smo inicijativu usvojili da se to desi pa da bude pretočeno u zakon i onda stepenovano prema kantonima i općinama, ali vlast će, ako treba, donijeti i odluku da BiH krene na Mjesec, ali to neće ispoštovati - rekao je on.

S obzirom na to da su Federalno ministarstvo okolišta i turizma već targetirali kao neefikasno ministarstvo zbog nepronalaska rješenja za zagađen zrak, javnost je i s malim hidroelektranama bila sumnjiva, jer je priprema izmjena zakona upravo u njihovim rukama. Ministrica Edita Đapo poručuje da je resorno ministarstvo na ovome radilo i prije Federalnog parlamenta.

- Vlada FBiH je na osnovu informacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma donijela zaključke u smislu pooštravanja procedura pri planiranju gradnje i nakon izgradnje malih hidroelektrana - rekla je Đapo dodavši da entitetski nivo odlučuje samo o onim objektima koji imaju više od 5MW i da je njihova mogućnost djelovanja sužena.

Ona navodi da su većinu saglasnosti za dosadašnje male hidrocentrale izdali niži nivoi vlasti. I uistinu, dok je na snazi navodni Zaključak o zabrani gradnje MHE u Federaciji BiH, u Travniku, ali i drugim gradovima, gradnja nije zaustavljena, a kreće se i u nove projekte. Kantoni sve vrijeme uredno izdaju dozvole za građenje i koncesije na rijeke.

Veliki nonsens je i informacija da proizvedena struja od malih hidroelektrana ima nizak udjel u ukupnoj proizvodnji struje u BiH te činjenica da mi u velikoj mjeri izvozimo struju, a kada je u pitanju iskorištavanje obnovljivih izvora visoko smo rangirani u Evropi, stoga se legitimno postavlja pitanje - zašto su nama potrebne male hidroelektrane koje uništavaju rijeke, a premalo daju zajednici u kojoj se nalaze.

- Da je cilj profit zajednice, a ne pojedinca, onda bi umjesto 10 malih hidrocentrala bila izgrađena jedna velika koja može proizvesti mnogo više struje i neće uništiti ekosistem - zaključak je zastupnika Adžema.

S obzirom na postojanje 10 kantona u FBiH koji imaju velike ovlasti, a neki od njih i naklonost ka malim hidroelektranama, te da ne postoji volja za potrebnim promjenama, čini se da konačna zabrana gradnje neće biti nimalo lako donesena.

4szRcoU.png
Predstavnici nekoliko organizacija čuvara rijeka su se okupili danas ispred Vlade Federacije BiH. Njihov stav je da vlada nije učinila ništa iako Parlament, kako kažu, jeste dostavio kopiju Zaključka prema kojem su trebali postupati.

Oni tvrde da Vlada FBiH svojim izgovorima samo kupuje vrijeme kojeg nema jer "svaki dan kupljenog vremena znači 100 metara uništenog riječnog toka".

Pozvali su ih da u roku od 10 dana urade ono što im je Parlament naložio i da naprave izmjene podzakonskih akata za koje im nije potrebna potvrda u Parlamentu da bi obustavili gradnju malih hidrocentrala.

Jučer je počela i svjetska kampanja kojom okolišne organizacije svijeta daju podršku aktivistima u BiH.

Leonardo DiCaprio podržao borbu za spas rijeka u BiH (Klix, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh