Ornitolozi OD Naše ptice spasili mladunce kukuvije sa gradilišta u Dubici

Vedran

Registrovani član
Registracija
18-12-2014
Poruke
329
Reakcije
74
Lokacija
Spol
GIaGiqp.png
Ornitolozi Goran Topić i Draško Adamović spasili su nekoliko mladunaca sove kukuvije, koji su u njihove ruke stigli iz Kozarske Dubice. Mladunčad su ostala sama nakon što su im zatvoreni svi otvori na gradilištu kroz koje su im roditelji donosili hranu.

– I pored loše prognoze, ustanovljene pothranjenosti, zatečene dehidracije, i najmanji mladunac je uspio da preživi. Svi su obilježeni prstom Ornitološkog društva „Naše ptice“ i time su ovi ptići postale prve kukuvije markirane oznakama BiH – kaže Topić za portal Izvor.

Kukuvija je jedna od deset vrsta sova koje naseljavaju Bosnu i Hercegovinu, a njihov značaj u prirodnom regulisanju populacije glodara je neprocjenjiv. Rasprostranjena su vrsta, ali još uvijek malobrojna i rijetka na našim terenima.

– U svijetu postoji oko 200 vrsta sova, dok se u Bosni i Hercegovini gnijezdi deset vrsta. Kukumavka, utina, ćuk i kukuvija često su vezane za ljudska naselja štiteći nas od štetnih napasnika. Naša najbrojnija sova je utina ili mala ušara. Ova vrsta se nakon gniježđenja okuplja u karakteristična zimska jata – rekao je Topić.

Najveća zimovališta male ušare registrovana su u sjevernom, ravničarskom dijelu zemlje, od kojih neka poput zimovališta u Srbcu, Šamcu i Domaljevcu premašuju i po 200 jedinki. Ritska sova vezana je za otvorena vlažna staništa i ona je naša najrjeđa i najmanje poznata vrsta.

– Buljina je najveća evropska vrsta. Kod nas se najčešće pojavljuje u krševitim predjelima, kao što su kamenjari, kanjoni i litice. Šumska sova naseljava lišćarske i mješovite šume, a nije rijetka ni u starim parkovima, dok su dugorepa sova, mala sova i gaćasta kukumavka stanovnici borealne zone, četinarskih i mješovitih šuma iznad 1000 metara nadmorske visine – kaže Topić.

Svjetski dan sova, 4. avgust

Iako spadaju u najkorisnije ptice, i pored činjenice da su zaštićene, zbog sujevjerja ih ljudi progone i ubijaju. (Izvor.ba, Ptice.info)
 
Želim im sigurnu budućnost, početak nije baš sjajan.
 
Svaka čast.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh