Svraka

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Svraka (Pica pica), često i dugorepa svraka, je vrsta ptica iz porodice vrana, reda vrapčarki. Nastanjuje velike dijelove Euroazije, sjeverne Afrike i sjeverne Amerike. U Evropi se često sreće u naseljima, gdje je i laici lako prepoznaju po crno-bijelom perju i dugom repu. Sastavljene su i mnoge pjesme o svraki te je se često prikazuje u evropskoj kulturi.

Svraka ima dugo tijelo. Na donjem dijelu leđa perje je tamnoplave boje i metalnog odsjaja. Uglavnom je duga od 40 do 51 cm i teška oko 100 g. Ima crni kljun za hvatanje kukaca i drugih sitnih životinja. Njen rep također je crn.

Svraka se hrani insektima, malim sisarima, jajima i mladim pticama.

Razmnožavanje se većinom odvija u aprilu. Svraka gnijezda pravi na drvetu, između grana. Slaže grančice jednu na drugu i dobije gnijezdo gotovo okruglog oblika. Sa jedne strane ima otvor u koji ulazi kad nosi jaja, leži na njima ili ptićima. Ženka u gnijezdo snese 5 do 8 jaja te na njima sjedi nekoliko sedmica. Iz njih se izlegu ptići koji nakon nekoliko dana dobiju crno i bijelo perje.

Do sada je bilo poznato samo pet životinjskih vrsta koje se zasigurno prepoznaju u ogledalu. Zajedničko im je da sve spadaju u sisare. Međutim, 2008. godine je objavljeno da se i svraka može vidjeti u ogledalu, čime prva ulazi u ovu kategoriju kao vrsta koja nije sisar. Osim čovjeka do sada se znalo da se u ogledalu zasigurno prepoznaju čimpanza, orangutan, neki kitovi (pogotovo delfini) i slon.

Kriteriji po kojima se životinje svrstavaju u ovu kategoriju su da:

1. životinja pokušava doći u socijalni kontakt sa odrazom u ogledalu,
2. životinja pokušava dostići iza odraza u ogledalu,
3. životinja pred ogledalom ponavlja određeni pokret više puta,
4. životinja primjeti da gleda u vlastiti odraz u ogledalu. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh