Objavljena knjiga "Ptice Konjuha"

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
326
Reakcije
211
Lokacija
Spol
efZ71Sm.png
Članovi Ornitološkog društva "Naše ptice" Goran Topić i Biljana Topić te kolega ornitolog iz Novog Sada Draženko Rajković objavili su knjigu "Ptice Konjuha" u kojoj su sažeti rezultati dvogodišnjih istraživanja autora.

- Pozivamo sve ljubitelje prirode da posjete ovu planinu i uživaju u brojnim potocima, rijekama, brojnim planinarskim stazama i iznad svega u čistoj i netaknutoj prirodi slušajući ptice predstavljene u ovoj knjizi - objavili su autori na Facebook stranici.

7RGt3X8.png
Zaštićeni pejzaž Konjuh, u širem geografskom smislu, smješten je u centralnim dijelovima planine Konjuh. U topografskom pogledu pripada brdsko planinskom regionu sa apsolutnim nadmorskim visinama od 300 do 1328 m n.v.

Zaštićeni pejzaž Konjuh

Ukupna površina Zaštićenog pejzaža iznosi 8.016 ha, a prostire se na dijelovima teritorije općina Kladanj, Banovići i Živinice. Dominacija šumskog fonda, velikog diverziteta, a zatim i iskonski netaknuti predjeli, omogućili su postojanje veoma velikog broja životinjskih vrsta na području ZP "Konjuh".

Kao poseban ekskluzivitet i vrijednost ovog prostora, svakako je potrebno istaći postojanje Tetrijeba gluhana (Tetrao urogalis), prorijeđene i ugrožene vrste šumske ptice, koja živi isključivo na izvornim netaknutim staništima.

Posebne ornitološke vrijednosti ovog područka čine još i reliktne i ugrožene vrste ptica: veliki tetrijeb (Tetrao urogallus), lještarka (Bonasa bonasia) i planinska sova (Strix uralensis). (Goran Topić FB, Ptice.info)
 

Wolf

Registrovani član
Registracija
23-03-2015
Poruke
49
Reakcije
7
Lokacija
Spol
Čestitke Topićima i Novosađaninu. ✌
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
717
Reakcije
234
Lokacija
Spol
Hvala autorima.
 
Pronađi:
Vrh