Krstokljun

Dino

Registrovani član
Poruke
445
Reakcije
106
Lokacija
Spol
Krstokljun (Loxia curvirostra) je mala ptica iz porodice Fringillidae. Poznata je po svom kljunu kod kojeg su gornji i donji dio prekriženi. Takav kljun im omogućuje izvlačenje sjemenki iz šišarki i voća. Ponekad ga opisuju i kao "papagaja četinarskih šuma" zbog jedinstvenog penjanja i pokreta oko šišarke koju otvara.

Živi u Evropi, Južnoj Americi i Aziji. Gnijezdi se u crnogoričnim šumama. Tamo gdje ima hrane, biće i krstokljuna, i to u bilo koje godišnje doba.

Krstokljun je dug 15-20 cm, težak 24-45 grama. Kod mužjaka dominira nježnocrvenkasta boja, a kod ženka sivozelena. Mužjak je nešto veći od ženke i sa svojom bojom dosta upadljiv u prirodi.

Gnijezda prave dva puta godišnje na četinarskim stablima, a najčešće polažu 3-5 jaja. Inkubacija traje 13 dana.

Krstokljuni su mirne, ali i društvene ptice. Lako se mogu uloviti i pripitomiti, ali treba ih čuvati kao rijetkost i ukras crnogoričnih šuma. Vole da žive u kolektivu, u većim ili manjim jatima. Na taj način lakše odolijevaju neprijatelju, među koje se ubrajaju jastreb, siva lunja i crvena vjeverica. Lete u talasastoj liniji, a na tlu su jako nespretni pa rijetko i silaze sa stabala.

Prilikom hranjenja, na vratu i kljunu im ostaje dosta smolastih i eteričnih materija, koje redovno poslije čiste. Ipak, zahvaljujući tim materijama, njihovo tijelo postaje impregnirano i može se reći da ptica ne propada nakon uginuća. Uginuli primerak izgleda kao da je balzamovan. (Wikipedia, Ptice.info)
 

ecentar

Registrovani član
Poruke
15
Reakcije
3
Lokacija
Spol
Baš zanimljiva ptica. Sjećam se da smo i u školi o njima učili.
 
Pronađi:
Vrh