Mala strnadica (emberiza pusilla) nova je vrsta ornitofaune BiH

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
788
Reakcije
269
Lokacija
Spol
0d4BbZj.png
Mala strnadica (emberiza pusilla) nova je, 351. vrsta za ornitofaunu Bosne i Hercegovine.

U Livanjskom polju, fotografisao ju je član Ornitološkog društva "Naše ptice" Ante Perković (Stur.ba_canoe_and_birdwatching). Sa ovom pticom, broj vrsta u Livanjskom polju popeo se na 269, što još jednom potvrđuje značaj ovog prirodnog bisera za ptice.

- Zanimljivo je i kako smo došli do nove vrste. Naime, kolege Biljana i Goran su bili na terenu u Livanjskom polju i javili nam kako su posmatrali malog sokola. Kako je to ptica koja nije česta za vidjeti, uputili smo se na mjesto gdje je viđen nadajući se da je još uvijek tu negdje. Nažalost, ovaj put je mali soko izbjegao naš objektiv, ali kad smo već na terenu, fotografirali smo neke druge vrste. I znate kako to već biva, kad nešto voliš, radiš puno i trudiš se oko toga, onda budeš i nagrađen. Tako je i nama mala strnadica sletjela ispred nas i nagradila nas svojim poziranjem - pojašnjavaju iz OD Naše ptice na svojoj Facebook stranici.

Inače, mala strnadica je ptica iz porodice strnadica, dužine 12-13,5 cm. Gnijezdi se u SI Evropi u tajgi, često na proplancima i otvorenim šumama četinjača s ponekom brezom i vrbom. Mala strnadica je selica koja zime provodi uglavnom u jugoistočnoj Aziji, sjeveru Indije i na jugu Kine, a mali broj ptica se za vrijeme seobe i zimovanja zadržava u Evropi. Hrani se sjemenjem biljaka, te indekstima uglavnom tokom podizanja mladih. (Naše ptice, Ptice Forum)
 

arijana

Registrovani član
Registracija
20-01-2015
Poruke
120
Reakcije
12
Lokacija
Spol
Neka i pozitiva u moru budalaština. ❤️
 
Pronađi:
Vrh