Stur.ba u Livanjskom polju bilježi prve posmatrače ptica iz Engleske

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
510
Reakcije
150
Lokacija
Spol
0NBcadu.png
U sklopu projekta "Kraška polja 2", 2017. godine Ornitološko društvo "Naše ptice" pokrenulo je u Livanjskom polju kurs ornitologije za turističke vodiče.

Nakon pet godina, njihovi najbolji polaznici Stur.ba canoe and birdwatching, uz već dobro poznate kanue na rijeci Sturbi, ovog vikenda realizovali su i prvu birdwatching turu sa engleskim turistima.

- Ornitološko društvo "Naše ptice" želi vam puno sreće i uspjeha u daljem radu na zaštiti prirode, posmatranju ptica, promociji Livanjskog polja, kao i naše zemlje - objavili su na svojoj Facebook stranici iz OD Naše ptice.

Iz agencije Stur.ba nude mogućnost organizacije individualnog kao i grupnog odlaska na teren, a takođe organizuju i terenske nastave za vrtiće, škole i fakultete.

U Livanjskom polju do sada je registrovano 269 vrsta ptica, dok je ta brojka za cijelu Bosnu i Hercegovinu 351. U Ždralovcu se gnijezdi jedina kolonija velike bijele čaplje u BiH, najveća populacija bukavca u BiH, više od 20 parova eje livadarke, jedini poznati par orla kliktaša u BiH, jedan od osam parova orla bjelorepana, najvećeg evropskog orla, najveća populacija kosca na Balkanu i slično. Procjenjuje se da se u Livanjskom polju tokom vlažnih sezona na proljetnoj migraciji zadržava do 100.000 ptica, što ovo polje izdvaja kao prostor na kome se koncentriše najviše ptica u BiH, a svake godine prilikom jesenske migracije polje prelijeće od 60.000 do 80.000 ždralova. (Naše Ptice, Stur.ba, Ptice Forum)
 

Kutkut

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
767
Reakcije
205
Lokacija
Spol
Čestitam i da uskoro bude masovnije.
 
Pronađi:
Vrh