RZC Zoološki vrt Pionirska dolina Sarajevo

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
446
Reakcije
271
Lokacija
Spol
Pionirska dolina je rekreativni i zabavni centar sa zoološkim vrtom u Sarajevu. Smješten je u sjeveroistočnom dijelu grada, 2 kilometra od njegovog središta. Najstariji je i najopremljeniji kompleks tog tipa u Bosni i Hercegovini.

Zoološki vrt grada Beograda
Zoološki vrt grada Zagreba

Početak rada Pionirske doline veže se za Austro-Ugarski period, kada je zabavni park bio smješten na Ilidži, opštini u podnožju planine Igman pored Sarajeva. Zbog boljih uslova i atraktivnije lokacije, Pionirska dolina je 1970-ih godina premještena na područje sarajevske opštine Centar. Glavni ulaz nalazi se u ulici Patriotske lige 58, a prostorom danas upravlja KJKP "Park" d.o.o. Sarajevo.

NFUI8J1.png
YbIm79b.png


Tokom godina vrijednog rada RZC Pionirska dolina je uspjela broj životinja i zanimljivih sadržaja za posjetioce dovesti na veoma uspješan nivo, no rat 1990-ih je gotovo sve uništio.

Uvažavajući vrijednost i potrebu ovakvog sadržaja u gradu, Sarajlije su ubrzo nakon rata obnovile ovo zaštićeno područje, te se i broj životinjskih vrsta vremenom povećavao. Danas ih je oko 60, odnosno oko 500 životinja koje su obezbjeđene saradnjom sa partnerima i donatorima iz raznih dijelova svijeta.

Među životinjama Pionirske doline posjetioci mogu vidjeti lavove, medvjede, servala, škotska goveda, bosanske brdske konje, razne ptice, više vrsta majmuna, srne, antilope, žirafe, guanaco, zebre, lisice, lame, alpake, klokane, dikobraze, rakune, zmije, kajmane, kornjače, iguane i sl.

cyrO1Fe.jpg
2vdPdDf.jpg


Rekreativno-zabavni centar Pionirska dolina povremeno je i domaćin različitih izložbenih manifestacija. Tako je tokom januara i februara 2012. godine u prostoru ovog parka upriličena izložba ''Svijet dinosaurusa'' u organizaciji Agencije McCann. Njemački paleontološki istraživački centar obezbjedio je eksponate 52 dinosaurusa, koji su postavljeni pod strogim nadzorom Paleontološkog muzeja iz Hanovera. Replike dinosaurusa u prirodnoj veličini dočarale su svijet koji je nekada postojao.

U proljeće 2015. godine na ovom prostoru je izložena replika mamuta u sklopu programa "Ledeno doba".

1tgmoEw.png
5zZYBBR.jpg


Uz upoznavanje rijetkih životinja i boravak u čistoj prirodi, djeci je obezbjeđen i prostor za zabavu i fizičke aktivnosti. Autodrom, autići na električni pogon, vozići, gumeni grad, vrteške, tobogani, ljuljačke, klackalice, razne konstrukcije za penjanje i usavršavanje vještina... neki su od sadržaja za bezbrižnu dječiju igru.

Djeca su ujedno i najveći uživaoci cijelog kompleksa, oni su najbrojniji posjetioci, dolaze sa porodicama ili organizovano preko svojih škola, učestvuju u raznim manifestacijama i radionicama, redovno tu obilježavaju dolazak proljeća, praznike prirode, uče o ekologiji na časovima škole u prirodi, u posebnim prilikama sade cvijeće sa stručnjacima iz oblasti hortikulture i sl.

BSLatdX.jpg
IJInBLG.jpg


Kao dio humanih aktivnosti su i posebne posjete koje se organiziraju za djecu koja imaju poteškoće u razvoju ili vode tešku bitku sa različitim oboljenjima, kako bi im se poklonio osmijeh uz pjesmu, maskote, druženje i igru.

Dodatni ukras Pionirske doline, posebno važan za labudove, patke i druge životinje koje ne mogu bez vode, je i Koševski potok koji protiče kroz ovu sarajevsku zelenu oazu.

Osim dobre saradnje sa drugim zoo vrtovima u Evropi, sarajevski zoološki vrt ostvario je i kandidatski status za punopravnog člana EAZA-e (Evropska asocijacija zooloških vrtova i akvarija). To je za uposlenike ovog preduzeća snažan podsticaj da posjetiocima omoguće što kvalitetniju i sadržajniju ponudu, a životinjama što adekvatnije uslove boravka u centru. (Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
786
Reakcije
267
Lokacija
Spol
Nedavno bio prvi rođendan maloj Piolini. :D
 

Dino

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
483
Reakcije
112
Lokacija
Spol
Pionirska je savršeno mjesto za bijeg od gradske gužve i buke.
 

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
403
Reakcije
202
Lokacija
Spol
Predstavnici Pionirske doline učestvovali na Konferenciji EAZA-e u Poljskoj
LP3lQGk.png
U Rekreaciono-zabavni centar i zoološki vrt "Pionirska dolina" Sarajevo uskoro stižu novi stanari. To je dogovoreno na ovogodišnjoj Konferenciji Evropske asocijacije zooloških vrtova (EAZA). Domaćin konferencije, održane od 15. do 19. septembra, bio je Wroclaw Zoo u Poljskoj.

- Predstavnici Pionirske doline bili su na konferenciji u Poljskoj gdje smo razgovarali o razvoju našeg zoološkog vrta i koje životinje možemo dobiti od njih. Pismenu potvrdu trebali bismo dobiti u narednih desetak dana kada ćemo znati koje životinje stižu - rekao je za Klix.ba Vedad Škapur, veterinar u Pionirskoj dolini.

Do Nove godine Pionirska dolina će biti uvezana sa svim zoološkim vrtovima u Evropi zahvaljujući novom softveru koji će dobiti. Na taj način će imati mogućnost da budu u toku sa svim novinama u zoološkim vrtovima, te razmjenjivati informacije.

Inače, u Pionirskoj dolini već je zavladao "zimski režim". Životinje imaju poseban tretman i prostorije u kojima borave se zagrijavaju.

- Čim krenu hladniji dani mi imamo ustaljeni program i osjetljive životinje afričkog porijekla poput žirafa, antilopa, zebri, majmuna i lavova budu zatvorene i griju se. Naše autohtone vrste poput medvjeda i lisica se ne zatvaraju jer njima prija ova temperatura. Prilagođeni su jelovnici i daje im se više energetske hrane - rekao je Škapur.

RZC Pionirska dolina i zoo vrt otvoreni su 365 dana u godini, a radno vrijeme prilagođeno je godišnjim dobima, tako da je trenutno na snazi radno vrijeme od 07:30 do 19:00 sati. (Klix, eaza.net, park.ba, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
786
Reakcije
267
Lokacija
Spol
Predstavljene dvije nove replike životinja iz ledenog doba
JyiQtQG.jpg
Svečanošću naziva "Zavirimo u prošlost i putujmo kroz vrijeme" u sarajevskoj Pionirskoj dolini predstavljene su dvije nove replike životinja iz ledenog doba. Posjetioci će ubuduće imati priliku vidjeti repliku sabljozubog tigra i vunastog nosoroga u prirodnoj veličini.

Time će se kolekciji "Ledeno doba" pored mamuta, koji je tu još od prošle zime, pridružiti još dvije zaista impozantne i zanimljive replike.

Kako su izjavili iz Preduzeća Park i RZC Pionirska dolina i zoo vrt, vrijeme pred zimu je idealna prilika da se djeci i njihovim roditeljima predstave novi eksponati.

Sabljozubi tigar ili smilodon fatalis je izumrla mačka koja je živjela u Sjevernoj Americi. Bio je velik kao lav, kratka repa kao ris, a očnjaci su mu bili dugački 15 centimetara. Hranio se gazelama koje su živjele u to doba, bizonima, pa čak i mamutima.

ZpAxMIp.jpg
Unatoč imenu, ova vrsta nije predak današnjeg tigra. Sabljozubi tigar pripada zasebnom ogranku u evoluciji, a izumro je prije 11 hiljada godina.

Što se tiče vunastog nosoroga, on je do prije 10 hiljada godina tumarao arktičkim snijegom, a njegova pojava zabilježena je i u crtežima na zidovima francuske špilje Chauvet-Pont-d'Arc. Odrasla jedinka bila je duga između tri i 3,8 metara, teška oko dvije tone, a hranila se isključivo biljkama.

Kako su istakli organizatori, cilj kolekcije "Ledeno doba", jeste još jednom skrenuti pažnju javnosti, a posebno djece i mladih na očuvanje, zaštitu i dobrobit životinja.

Replike sabljozubog tigra i vunastog nosoroga djelo su akademskih kipara Zemaljskog muzeja BiH. (Klix, Ptice.info)
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
638
Reakcije
150
Lokacija
Spol
Čestitke ekipi Zemaljskog muzeja, baš su lijepe replike.
 

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
514
Reakcije
223
Lokacija
Spol
Hvala im svima što se trude da obogate taj prostor.
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
758
Reakcije
205
Lokacija
Spol
Treba tu još da se radi na sadržajima. Pohvale za svaki korak.
 

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
504
Reakcije
149
Lokacija
Spol
10. aprila u Pionirskoj dolini zabava "U susret proljeću". Ko može doći neće se pokajati.
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
714
Reakcije
234
Lokacija
Spol
Certifikati i zahvalnice Pionirskoj dolini
Vo0NgYG.png
Iako je od završetka prve radionice EAZA Akademije, organizirane u RZC Pionirska dolina, prošlo više od desetak dana, na adresu jedinog bh. rekreacionog centra sa zoovrtom još pristižu brojne poruke učesnika, koji se žele zahvaliti na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji.

Na četverodnevnoj radionici učetvovala su 34 menadžera, kustosa, biologa i veterinara iz nekoliko evropskih zooloških vrtova i drugih institucija, i to najviše iz zemalja u regionu.

Na radionici "Dobrobit životinja", koja je osim edukativnog, za rezultat imala i brojne rekvizite i sprave kojima su obogaćene pojedine nastambe u kojima borave životinje smještene u zoološkom vrtu, svim učesnicima dodijeljeni su i certifikati EAZA Academy koja djeluje u sklopu EAZA - Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarija, a u kojoj "RZC Pionirska dolina i zoovrt" ima kandidatski status za punopravnog člana.

EAZA Academy ovom prilikom upravniku "RZC Pionirska dolina i zoo vrt" Esadu Tajiću i veterinaru Vedadu Škapuru dodijelila je certifikate i zahvalnice za uspješno organizovanu i realizovanu radionicu. Time rukovodstvo RZC Pionirska dolina trenutno raspolaže sa po tri certifikata za učešće u EAZA radionicama, koje se svake godine organizuju u nekom od zooloških vrtova koji su članovi.

Inače, na svom razvojnom putu cilj popularne Pionirske doline upravo i jeste kroz brojnu prijateljsku saradnju sa većinom zoo vrtova u Evropi i EAZA-om omogućiti posjetiocima, posebno najmlađima stalno i iznova veću, kvalitetniju i sadržajniju ponudu, a životinjama što kvalitetnije uslove života.

- Nova znanja kroz organizaciju radionice, ali i kroz naša učešća u istima, dio su našeg razvojnog puta, a cilj nam je kvalitetnija briga o životinjama, uvođenje modernih principa preventivne njege i zaštite životinja, modernizacija nastambi, istraživanje i unapređenje, odnosno ukratko dobrobit životinja, kao i obogaćivanje životinjskog fonda, čime će i naši mnogobrojni posjetioci biti zadovoljniji, rekao je Tajić. (Oslobođenje, Ptice.info)
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
638
Reakcije
150
Lokacija
Spol
Nadam se da pored donacija imate i podršku vlasti. Centar je lijepo posjećen i fino zarađuje.
 

plima

Registrovani član
Registracija
23-01-2015
Poruke
49
Reakcije
6
Lokacija
Spol
Opet je dosta urađeno na Pionirskoj kad se sjetim kako je bilo nakon agresije.
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
714
Reakcije
234
Lokacija
Spol
Pionirska dolina dobija autohtone bosanskohercegovačke pasmine golubova
Z0Xxl5z.png
Pionirska dolina i zoo vrt od danas postaju novi dom i mjesto uzgoja i očuvanja autohtonih pasmina golubova sa područja BiH.

Vezano: Bh. pasmine golubova

Današnjim potpisivanjem ugovora o stručno-edukativnoj saradnji između Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica iz Sarajeva i preduzeća Park, u čijem sastavu je i RZC Pionirska dolina, počela je realizacija projekta očuvanja autohtonih pasmina golubova iz naše zemlje.

Ekološko društvo za zaštitu i uzgoj ptica, prema riječima predsjednika Seada Đoze, koji je danas zajedno sa Safetom Baltićem, direktorom preduzeća Park, potpisao ugovor, već naredne sedmice u zoo vrtu u Pionirskoj dolini počet će izgradnja golubarnika, odnosno nove nastambe za smještaj golubova, a sredstva za izgradnju obezbijediće upravo ovo ekološko društvo.

Društvo će Pionirskoj dolini, prema najavama upravnika Esada Tajića, odmah po izgradnji objekta donirati trideset golubova autohtonih pasmina. Objekat će biti smješten u dijelu zoo vrta u kojem se nalaze i ostale ptice i pernate životinje.

Cilj ovakve saradnje, prema riječima potpisnika ugovora, je najprije brojnim posjetiocima, a posebno djeci i mladima omogućiti da na jednom mjestu mogu vidjeti koje su to autohtone pasmine golubova u BiH, da uče o njihovoj zaštiti i uzgoju, da razvijaju svijest o očuvanju i brizi o njima ali i da kao društveno odgovorno udruženje pruže podršku u radu zoološkog vrta, po mnogima najljepše uređene i očuvane zelene oaze u neposrednoj blizini samog centra Sarajeva, koja iz godine u godinu uvećava i širi svoje kapacitete i ponudu.

Članovi Ekološkog društva, odnosno ljubitelji ptica, finansiraće i ishranu golubova, kao i sve uslove za njihovu veterinarsku zaštitu. (Klix, Ptice.info)
 

Boris

Registrovani član
Registracija
09-09-2015
Poruke
10
Reakcije
1
Lokacija
Spol
Sami golubovi ne bi bili neka atrakcija, ali ako su posebne pasmine onda priča ima smisla.
 

fivestar

Registrovani član
Registracija
23-10-2014
Poruke
15
Reakcije
4
Lokacija
Spol
Najavili su još neke vrste. Znaćemo uskoro o čemu se radi.
 
Pronađi:
Vrh