RZC Zoološki vrt Pionirska dolina Sarajevo

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
758
Reakcije
205
Lokacija
Spol
Sarajevski prevrtač i druge autohtone pasmine golubova novi stanari Pionirske doline
9ZZaiuJ.png
Porodični dan u sarajevskom zoološkom vrtu Pionirska dolina okupio je brojne posjetioce. Dok su najmlađi uživali u likovnoj radionici koju je vodio slikar Sulejman Memo Haljevac, oni nešto stariji svjedočili su završetku izgradnje novog kaveza za autohtone golubove, među kojima je i sarajevski prevrtač, jedina autohtona vrsta našeg goluba priznata od relevantnih međunarodnih organizacija.

Osim uživanja u prirodi i rekreaciji, igre u parku i zabavnih sadržaja te brojnih životinja koje su mogli vidjeti, posjetiocima su u organizaciji Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo predstavljeni novi stanovnici zoološkog vrta - autohtone pasmine golubova sa područja BiH.

- Ovo je dio projekta firme Park kojim želimo pokazati da imamo dosta toga što je autohtono, izvorno bosansko. Ovo je jedan dio projekta koji će u budućnosti pokazati sve autohtone vrste za koje naši ljudi i ne znaju da imamo - rekao je Alen Ramić, direktor KJKP Park.

Sa ovom aktivnošću ljubitelji životinja, ptica prije svega, žele omogućiti svim posjetiocima ovog omiljenog i jedinog zoološkog parka, a posebno djeci, upoznavanje s rijetkim vrstama naših bosanskohercegovačkih ptica. S obzirom da je ovim pticama, nažalost, posljednjih godina zbog neorganiziranog uzgoja i nedostatka institucionalne zaštite i brige prijetio potpuni nestanak, odlučili smo poduzeti sve i ovom sistemskom aktivnošću očuvati bar minimalan broj ovih autohtonih vrsta ptica smještajući ih u ovaj golubarnik, poručio je Sejad Đozo, predsjednik Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica.

Golubovi su smješteni u novi objekat koji je otvoren danas, a KJKP Park planira nabavku i egzotičnih vrsta ptica.

Porodični dan poklon je KJKP Park, Općine Centar i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS građanima Sarajeva. (Klix, Ptice.info)
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
638
Reakcije
150
Lokacija
Spol
Pionirska dolina dobija bengalskog tigra
GK8Pi2a.png
Sarajevski zoološki vrt Pionirska dolina uskoro će biti bogatiji za jednu veliku atrakciju, a riječ je o bengalskom tigru. Ovo je potvrđeno za Radiosarajevo.ba iz KJKP Park, preduzeća koje upravlja Pionirskom dolinom.

Naime, nedavno je KJKP Park dodijelio posao specifičnog prijevoza sa posebnim uslovima, za prijevoz bengalskog tigra, firmi Nature Resource Network iz Praga, a sama vrijednost posla iznosi 6.063 KM bez PDV-a navodi se na portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine.

Bengalski tigar najbrojnija je podvrsta tigra, i druga po veličini poslije sibirskog. U carstvu životinja, pripada razredu sisara i grupi mačaka, tačnije velikih mačaka. Njihova osnovna boja kreće se u rasponu od bijele do narandžaste, a u svim varijantama krase ih tamne šare.

Mužjak bengalskog tigra dostiže dužinu od 275 do 295 cm, ali ima i primjeraka koji su duži i od 305 cm. Ženke su manje i duge su između 240 i 265 cm. Težina im se kreće od 130 pa do 265 kg.

Bengalski tigar živi u Indiji i na obližnjim otocima, te u Bangladešu, Butanu, Mianmaru i Nepalu, pa čak i u Kini.

Potrebno mu je oko devet kilograma mesa dnevno. On je prašumska životinja, lovi tako da se skrije iza grmlja i gustog lišća.

Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN), 2011. godine registrovano je manje od 2.500 bengalskih tigrova u svijetu.

Glavni grad Bosne i Hercegovine tako će biti bogatiji za jednu iznimno rijetku i atraktivnu životinjsku vrstu. (RSa, Ptice.info)
 

pinkfloyd

Registrovani član
Registracija
29-12-2014
Poruke
78
Reakcije
7
Lokacija
Spol
Nedavno su vratili i vukove. Super.
 

JoeSat

Registrovani član
Registracija
20-01-2015
Poruke
34
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Sve je to siromašno ako poredimo sa nekadašnjim uslovima, ali dolazi polako na svoje.
 

Ivana

Registrovani član
Registracija
04-07-2015
Poruke
239
Reakcije
66
Lokacija
Spol
Tigrica Nina stigla u sarajevsku 'Pionirsku dolinu'
ZxaxO4S.png
Sedmogodišnja bengalska tigrica Nina novi je stanovnik sarajevske "Pionirske doline".

U njenu čast, 23. marta biće priređena velika zabava "Tigromanija u Pionirskoj dolini", za djecu, njihove roditelje i sve one koji su Ninin dolazak u sarajevski zoo željno iščekivali.

Novi dom tigrice u "Pionirskoj dolini", ograđen staklenim portalima, dočekao ju je spreman. Mjesečni karantin uspješno je završen i tigrica se privikla na svoj novi tim veterinara i tehničara.

Nina je prvi tigar u sarajevskom zoološkom vrtu, pa tako i u BiH, nakon 27 godina, a stigla je iz poznatog zoološkog vrta iz francuskog Amnevila.

Dolazak tigrice u "Pionirsku dolinu" podržali su Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, Općina Centar, Odjel za saradnju i kulturnu djelatnost Francuske ambasade u BiH, a mjesečni karantin provela je u KJP "Veterinarska stanica" Sarajevo. (Fena, Ptice.info)
 

REBA

Registrovani član
Registracija
17-01-2019
Poruke
14
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Brinite se dobro o njoj.
 

Ivana

Registrovani član
Registracija
04-07-2015
Poruke
239
Reakcije
66
Lokacija
Spol
24. septembra u Pionirskoj dolini otvara se Adrenalinski park
azIVJkb.png
Samo nekoliko dana ostalo je do početka prave adrenalinske zabave u sarajevskoj Pionirskoj dolini jer je izgradnja adrenalin parka u potpunosti završena. Iz preduzeća Park izvještavaju kako se ekipa koja će brinuti o posjetiocima, njihovoj sigurnosti i pomagati im da bezbjedno savladaju sve prepreke, jutros okupila u adrenalin parku kako bi prošli potrebnu obuku i certificiranje. Stoga će od druge polovine iduće sedmice roditelji s djecom moći svakog dana uživati u adrenalinskim doživljajima.

Adrenalin park, čiju je izgradnju u Pionirskoj dolini finansirala Općina Centar, prostire se na ukupno 2.500 metara kvadratnih. Nudi trostruku zabavu jer ima umjetnu stijenu za penjanje sa čak četiri polja, veću od 50 kvadratnih metara i višu od šest metara, zip line i adrenalinske staze s preprekama. Namijenjen je djeci od 7 do 15 godina. Stigla je i sva zaštitna oprema koju će korisnici adrenalin parka koristiti dok savladavaju sve ono što nudi ovaj novi sadržaj Pionirske doline.

kLoqVL1.png
Adrenalin park u Pionirskoj dolini prvi je ovakve vrste u centru grada, a nalazi se na lijevoj strani od ulazne kapije popularne zelene oaze. Kako bi bio što ljepši, osim šarenih boja kojima su sprave ofarbane, izgrađene su i uređene pristupne staze i platoi, a dodatnu zaštitu nudi drvena ograda uklopljena u prirodni ambijent. Prvog dana otvorenja, koji je planiran idući četvrtak, tačno u podne pa sve do kraja radnog dana, adrenalinska zabava biće potpuno besplatna za svu djecu.

Naravno, obavezno je da mališani budu u pratnji odrasle osobe, da prođu obuku o korištenju zaštitne opreme, da budu u sportskoj odjeći i obući i da slušaju upute osoblja koje radi u adrenalin parku. Time će biti ispunjeni svi uslovi da adrenalinska zabava počne i traje, bez ikakvih problema. Inače, adrenalin park još jedan je projekt koji su preduzeće Park i Pionirska dolina, uz potpunu podršku Općine Centar, i pored poteškoća zbog korone, u ovoj godini uspjeli uspješno realizirati, a riječ je o sasvim novom sadržaju za posjetioce ove dječije doline udaljene svega dva kilometra od centra grada.
 
  • Lajk
Reakcije: gpu

gpu

Registrovani član
Registracija
11-09-2020
Poruke
4
Reakcije
0
Lokacija
Svaka čast, to je korisno.
 
Pronađi:
Vrh