Perje plave sjenice mijenja boje, naučnici misle da su uzrok klimatske promjene

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
514
Reakcije
154
Lokacija
Spol
0lyiSGN.png
Španska studija je pokazala da je jedna vrsta evropske ptice manje šarena u odnosu na vrijeme prije 15 godina, a klimatske promjene su navedene kao mogući razlog.

Istraživači sa Baskijskog univerziteta istraživali su dvije vrste plave sjenice (Cyanistes caeruleus), od kojih se jedna dominantno nalazi na periferiji Montpelliera, a druga na sjeverozapadu Korzike. Boje ptice u 2019. su upoređene s njenim bojama iz 2005. Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu The American Naturalist, je utvrđeno da se boja ptice u navedenom periodu promijenila, tj. da je manje šarena.

- Naše istraživanje sugerira da bi promjene u okolišu, posebno klimatske promjene, mogle biti glavni uzrok zašto plava sjenica ima fizičke promjene, tačnije u tome koliko je njena boja svijetla i intenzivna - izjavio je jedan od autora istraživanja David Lopez-Idiaquez.

Prema njegovim riječima, ovaj trend je primijećen kod oba pola ptice. Istakao je da se na Korzici ova promjena više dovodi u vezu s klimatskim promjenama.

Smatra se da bi promjena mogla biti posljedica rasta temperature za 1,23 stepena celzijusova i smanjenja količine kiše za 0,64 milimetara. Naglašeno je da bi promjena boje mogla uticati na obrasce parenja.

- Boja kod ovih ptica je pokazatelj koliko je jedinka kvalitetna, što je odlučujuće kod parenja - napomenuo je Lopez-Idiaquez.

Ocijenjeno je da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se ove promjene bolje razumjele, piše Independent. (Klix, Ptice Forum)
 

bema

Registrovani član
Registracija
01-07-2022
Poruke
6
Reakcije
0
Lokacija
Sve se mijenja. Tako bilo, tako će biti. 😊
 
Pronađi:
Vrh