21 kraško polje u BiH ucrtano na svjetsku mapu IBA područja

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
337
Reakcije
231
Lokacija
Spol
fheaeeg.png
Zahvaljujući naporima i radu Ornitološkog društva „Naše ptice“ i volontera okupljenih oko društva, 21 kraško polje u Bosni i Hercegovini, grupisano u 13 područja, upravo je ucrtano na svjetsku mapu međunarodno značajnih područja za ptice i biodiverzitet (IBA – Important Bird and Biodiversity Area).

Proglašenje kraških područja kao Područja od međunarodnog značaja za ptice i biodiverzitet (IBA) izuzetno doprinosi promociji naše zemlje na međunarodnom nivou.

Spremne nominacije bh. kraških polja za listu IBA područja
Predat zahtjev za proglašenje novih IBA područja u BiH
Kraška polja u BiH @Ptice.ba

- Dok uživamo u velikom uspjehu, nastavljamo sa daljim istraživanjima ptica na kraškim poljima, u cilju revizije područja od međunarodnog značaja za ptice - objavili su iz OD Naše ptice.

U utorak, 16. avgusta, na Farmi „Smiljanić“ u Ravanjskom (Ravnom) polju, Ornitološko društvo „Naše ptice“ organizovalo je radionicu na temu „Kraška polja kao područja od međunarodnog značaja za ptice i biodiverzitet“ na kojoj su učesnicima predstavili:
- Šta su IBA područja;
- Šta znače IBA područja za zaštitu ptica, njihovih staništa i prirode uopšte;
- Kako se vrši nominacija područja za IBA;
- Poziv za besplatni kurs ornitologije.

Radionica je organizovana u okviru projekta „Održiva budućnost za slatkovodni ekosistem Livanjskog polja u Bosni i Hercegovini/ Sustainable Future for the freshwater ecosystem Livanjsko polje in Bosnia and Herzegovina” (Kraška polja 4) koji Ornitološko društvo “Naše ptice” realizuje u partnerstvu sa njemačkom fondacijom EuroNatur i Centrom za životnu sredinu. Projekat finansira “Donorska inicijativa za mediteranske slatkovodne ekosisteme” (DIMFE). (Naše ptice, Ptice Forum)
 
Čestitke Društvu! ❤️
 
Odlična vijest. 👍
 
Proglašenje kraških područja kao Područja od međunarodnog značaja za ptice i biodiverzitet (IBA) izuzetno doprinosi promociji naše zemlje na međunarodnom nivou.
Čestitam.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh