Uticaj suša i požara na ptičiji svijet

upendo

Registrovani član
Poruke
615
Reakcije
225
Lokacija
Spol
Ekstremne prilike uvjetovane sušom i požarima, koje su prethodnih godina zahvatale Bosnu i Hercegovinu i zemlje regije, značajno su se odražavale i na ptičiji svijet.

- Uništavanje brojnih ptičijih staništa zasigurno prisilno uzrokuje pomjeranje ptica unutar određenih područja. S druge strane, indirektno, ove prilike utiču i na druge aspekte biodiverziteta (biljke i životinje) koji predstavljaju hranu pticama, upozoravao je ornitolog mr. Dražen Kotrošan, načelnik Odjeljenja za prirodne nauke u Zemaljskom muzeju BiH i predsjednik Ornitološkog društva "Naše ptice".

Ekstremno visoke temperature i manjak vode generalno ne pogoduju pticama.

- Zbog toga bi bilo dobro da se postave pojilišta za ptice u mjestima gdje one nemaju odgovarajućih izvora vode, apelovao je mr. Kotrošan, prenosi Fena.

Također, u vrijeme sve toplijih ljeta u našem okruženju, u životnoj opasnosti su mnoge druge životinjske vrste u prirodi, kao i napušteni psi, mačke i sl.

Pticama osuđenim na ljetne nepogode možete i sami pomoći. Napravite im kućice, rasporedite ih po vrtovima i dvorištima te u njih postavite hranu i vodu.

Sve vrste sjemenki dobar su izbor hrane, a pogotovo zob i suncokret. Od voća možete ponuditi jabuke, kruške, banane, grožđe, ribizle… a ono što eventualno ostane i potamni obavezno uklonite. Hljeb izbjegavajte davati jer je ljeto vrijeme kada dolazi puno mladih, a tvrdi komadi hljeba im mogu više štetiti nego koristiti. Mladi trebaju visokoproteinsku hranu. Osigurajte pticama vodu za piće i kupanje. Pojilice i hranilice stavite u hlad, izvan dosega mački.

Iako se većina životinja plaši vatre i pokušava skloniti na sigurno čim osjeti dim, pojedine vrste prepoznaju korist u ovim situacijama. Među njima su i krupne ptice, koje hranu nalaze na zemlji, kao što su bijele rode. Ukoliko iz daljine opaze dim, spuštaju se u tom pravcu i hvataju sitne životinje koje pokušavaju da pobjegnu od vatre.
 

Edmir

Registrovani član
Poruke
746
Reakcije
196
Lokacija
Spol
Srećom po sve, ove godine nije bilo velikih požara.

Ali su nažalost mnoge krajeve zadesile nezapamćene poplave.
 
Pronađi:
Vrh