Uticaj suša i požara na ptičiji svijet

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
630
Reakcije
236
Lokacija
Spol
Ekstremne prilike uvjetovane sušom i požarima, koje su prethodnih godina zahvatale Bosnu i Hercegovinu i zemlje regije, značajno su se odražavale i na ptičiji svijet.

- Uništavanje brojnih ptičijih staništa zasigurno prisilno uzrokuje pomjeranje ptica unutar određenih područja. S druge strane, indirektno, ove prilike utiču i na druge aspekte biodiverziteta (biljke i životinje) koji predstavljaju hranu pticama, upozoravao je ornitolog mr. Dražen Kotrošan, načelnik Odjeljenja za prirodne nauke u Zemaljskom muzeju BiH i predsjednik Ornitološkog društva "Naše ptice".

Ekstremno visoke temperature i manjak vode generalno ne pogoduju pticama.

- Zbog toga bi bilo dobro da se postave pojilišta za ptice u mjestima gdje one nemaju odgovarajućih izvora vode, apelovao je mr. Kotrošan, prenosi Fena.

Također, u vrijeme sve toplijih ljeta u našem okruženju, u životnoj opasnosti su mnoge druge životinjske vrste u prirodi, kao i napušteni psi, mačke i sl.

Pticama osuđenim na ljetne nepogode možete i sami pomoći. Napravite im kućice, rasporedite ih po vrtovima i dvorištima te u njih postavite hranu i vodu.

Sve vrste sjemenki dobar su izbor hrane, a pogotovo zob i suncokret. Od voća možete ponuditi jabuke, kruške, banane, grožđe, ribizle… a ono što eventualno ostane i potamni obavezno uklonite. Hljeb izbjegavajte davati jer je ljeto vrijeme kada dolazi puno mladih, a tvrdi komadi hljeba im mogu više štetiti nego koristiti. Mladi trebaju visokoproteinsku hranu. Osigurajte pticama vodu za piće i kupanje. Pojilice i hranilice stavite u hlad, izvan dosega mački.

Iako se većina životinja plaši vatre i pokušava skloniti na sigurno čim osjeti dim, pojedine vrste prepoznaju korist u ovim situacijama. Među njima su i krupne ptice, koje hranu nalaze na zemlji, kao što su bijele rode. Ukoliko iz daljine opaze dim, spuštaju se u tom pravcu i hvataju sitne životinje koje pokušavaju da pobjegnu od vatre.
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
199
Lokacija
Spol
Srećom po sve, ove godine nije bilo velikih požara.

Ali su nažalost mnoge krajeve zadesile nezapamćene poplave.
 
Pronađi:
Vrh