Tehnologija i kompjuteri, kratke vijesti

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
642
Reakcije
150
Lokacija
Spol
Od Googlea možete zatražiti da vas izbriše s pretraživača
ee348gh.png
Evropski sud pravde nedavno je donio odluku prema kojoj će Google, na zahtjev korisnika, sa svog pretraživača morati ukloniti podatke koji su "neadekvatni, irelevantni, koji su izgubili relevantnost ili su pretjerani u odnosu na svrhu u koju su obrađeni".

Iz kompanije su tada objavili kako su razočarani ovakvom odlukom, a jedan od osnivača Larry Page smatra da uklanjanje informacija o korisnicima s njihovog pretraživača može negativno uticati na inovacije te da bi takvu odluku mogli iskoristiti i represivni režimi.

Bez obzira što se ne slažu s tom odlukom, Google je mora poštivati te su predstavili posebnu stranicu, odnosno obrazac putem kojeg će evropski korisnici moći zatražiti uklanjanje linkova iz Googleovog pretraživača.

Putem ovog obrasca korisnici koji žele da se s Googlea uklone određene poveznice moraće upisati svoje lične podatke, državu iz koje dolaze te razlog uklanjanja linkova. Treba napomenuti da će se ovi linkovi ukloniti samo s Googlea. Informacije i dalje ostaju na originalnim stranicama na kojima su objavljene.

Page je rekao kako mu je sada žao da nije bio više uključen u debate o privatnosti korisnika u Evropi te je napomenuo kako će kompanija pokušati biti "više evropska".

Google je počeo dobijati zahtjeve ubrzo nakon odluke Evropskog suda. Među prvima to su učinili jedan britanski političar koji se ponovno želi aktivirati na izborima, osuđeni pedofil, te doktor koji od ove kompanije zahtjeva da ukloni recenzije nezadovoljnih pacijenata.

Ako i vi imate potrebu da uklonite neke sadržaje o vama, zatražite to na ovoj stranici i čekajte Googleov odgovor.
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
637
Reakcije
242
Lokacija
Spol
Ovo sigurno može biti korisno ali će očigledno najviše valjati zloćama da sakriju svoja nedjela.
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
789
Reakcije
270
Lokacija
Spol
NVIDIA predstavila GTX 980 i 970 (Maxwell)
hL5LNQq.png
Kompanija NVIDIA napravila je veliki korak naprijed kada je gejming u pitanju predstavivši prve vrhunske proizvode zasnovane na Maxwell arhitekturi — novi GeForce GTX 980 i 970 GPU-ovi pružaju nenadmašne performanse, potpuno nove grafičke mogućnosti i duplo veću energetsku efikasnost u odnosu na prethodnu generaciju.

Maxwell je deseta generacija GPU arhitekture, posle Keplera, koju proizvodi kompanija NVIDIA, a kao pokretač gejminga nove generacije, rješava neke od najkompleksnijih izazova u vizuelnom računarstvu koji se tiču osvjetljenja i grafike.

Njegova nova Voxel Global Illumination (VXGI) tehnologija omogućava gejming GPU-ovima da po prvi put dostave dinamičko osvjetljenje u realnom vremenu na globalnom nivou (real-time dynamic global illumination). Scene su znatno prirodnije kada svjetlo u igri reaguje realistično, što rezultira daleko naprednijim doživljajem igre za gejmere.

Veliki broj novih tehnologija kao što su multi-frame sampled anti-aliasing (MFAA) tehnologija, dynamic super resolution (DSR), VR Direct i energetski veoma efikasan dizajn, omogućavaju GTX 980 i 970 GPU-ovima zasnovanim na Maxwell arhitekturi renderovanje frejmova sa najvišom tačnošću na najvećim brzinama i sa nižom potrošnjom nego bilo koji GPU u njihovoj klasi.

- Na Maxwell arhitekturi se radilo godinama, inspirisana je našim gejmerima i dizajnirana od strane najvećih umova u 3D grafici. Njene izuzetne performanse, efikasnost i tehnologije podstaći će developere da rade na svojim najboljim projektima i oduševiti gejmere širom svijeta - izjavio je Jen-Hsun Huang, suosnivač i izvršni direktor kompanije NVIDIA.

Važni detalji | Kartice su bazirane na GM204 čipu, pri čemu GTX 980 sadrži 2048 CUDA jezgri preko 16 SMM-ova (Maxwell Streaming Multiprocessors) a GTX 970 1664 CUDA jezgri preko 13 SMM-ova.

Na GTX 980, GPU radi na 1126 MHz i ima boost clock od 1216 MHz, dok GTX 970 ide na 1050 MHz sa boost clockom od 1178 MHz.

Obje kartice imaju 4 GB GDDR5 memorije koje rade pri efektivnoj brzini od 7.0 GHz preko 256-bitnog memorijskog interfejsa.

Potrošnja je značajno smanjena pa GTX 980 radi svoj posao pri TDP (Thermal Design Power) od 165 W. To je za 30 W niže od GTX 680 koja radi na Kepler arhitekturi. GTX 970 ima čak i niži TDP - 145 W.

Još treba napomenuti da ove kartice imaju hardversku podršku za DirectX 12.

VXGI – Voxel Global Illumination | Realistično osvjetljenje predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava real-time grafika. Simulacija direktnog i indirektnog osvjetljenja, kao što je refleksija za dinamične scene, do danas je bio previše zahtjevan zadatak za GPU-ove, ne uključujući one koji su na raspolaganju profesionalcima. Developeri igara su bili prinuđeni da koriste trikove sa osvjetljenjem kako bi napravili kompromis u realističnim scenama.

Maxwell prevazilazi ova ograničenja, kombinujući performanse i programiranje koje zahtjeva model sa direktnim i indirektnim izvorima svjetlosti. To se postiže raspoređivanjem VXGI-a, nove NVIDIA tehnike koja precizno prikazuje indirektno osvjetljenje, uključujući difuzno osvjetljenje i spekularnu svjetlost i refleksiju.

VXGI će biti dodat u NVIDIA GameWorks, najnapredniju biblioteku za gejming grafiku na svijetu, pa developeri mogu da rade na predstojećim igrama u dinamičnom okruženju ispunjenom bogatim, prirodnim osvjetljenjem i nevjerovatnom realističnošću. Integrisan je u popularne gejming endžine poput Unreal Engine 4 i biće dostupan developerima krajem godine.

- Bili smo u potrazi za dinamičnijim i realističnijim osvjetljenjem u industriji igara, a VXGI je sljedeći veliki korak na tom putovanju. Sa dinamičkim indirektnim osvjetljenjem u realnom vremenu, VXGI je generacijski skok unaprijed - izjavo je Halldor Fannar, direktor tehnologija u kompniji CCP Games.

MFAA – Multi-Frame Sampled Anti-Aliasing | NVIDIA inženjeri su dodatno poboljšali performanse GTX 980 i 970 grafičkih kartica novom tehnikom nazvanom Multi-frame sampled anti-aliasing, koja upotpunjuje nove mogućnosti Maxwell GPU-ova.

MFAA tehnika varira anti-aliasing uzorke šablona istovremeno unutar individualnog frejma i između više frejmova. Zatim koristi novorazvijene sintetičke filtere kako bi proizvela najbolji kvalitet slike i čini to brže od konvencionalnog anti-aliasinga. Za gejmere, MFAA daje kvalitet slike koji je približan onome od 4xMSAA, a po cijeni od 2xMSAA - omogućavajući da igre rade brže uz održavanje visokog nivoa kvaliteta slike.

DSR – Dynamic Super Resolution | GeForce GTX 980 i GTX 970 GPU-ovi u stanju su da pruže preciznost u igri čak i prilikom igranja na standardnim 1080p displejima. Sa Maxwell Dynamic Super Resolution tehnologijom, igre mogu biti renderovane na 4K ili druge vrhunske rezolucije, a zatim budu smanjene na nativnu rezoluciju ekrana koristeći 13-tap Gaussian filter. Dobijena slika je mnogo boljeg kvaliteta od one koja je renderovana direktno na 1080p rezoluciju.

DSR je automatski dostupan putem GeForce Experience, NVIDIA aplikacije koja automatski optimizuje podešavanja u igri i pruža vrhunske performanse, za preuzimanje najnovijih drajvera i mogućnost strimovanja igre, kao i za snimanje najzanimljivijih akcija tokom igre. Gejmeri mogu da uključe DSR i uživaju u gejmingu visoke preciznosti uz pomoć samo jednog klika bez potrebe za nadogradnjom monitora.

VR Direct | Da bi prikazale impresivni potencijal virtuelne realnosti, igre zahtjevaju visoke frejm rejtove i nisku latenciju. VR Direct tehnologija objedinjuje veliki broj novih karakteristika koje povećavaju performanse, snižavaju latenciju i povećaju kompatibilnost sa VR uređajima. Ove karakteristike podrazumijevaju:

• VR SLI—omogućava povećane performanse na VR uređajima gdje većem broju GPU-ova može biti dodijeljeno specifično oko kako bi se stereo slika renderovala brže.

• Asynchronous Warp— duplo smanjuje latenciju i brzo prilagođava sliku prateći pokrete glave gejmera, bez potrebe za ponovnim renderovanjem novih frejmova.

• Auto Stereo—povećava kompatibilnost igara sa VR uređajima, kao što su Oculus Rift i omogućava korisnicima da igraju igre sa odabranim VR uređajima koje nisu specijalno dizajnirane za VR.

- Mi smo dizajnirali Unreal Engine 4 koristeći NVIDIA Kepler arhitekturu, ali su GTX 980 i 970 GPU-ovi bazirani na novoj Maxwell arhitekturi trenutno najmoćniji i najefikasniji GPU-ovi za stvaranje scena sa velikim brojem detalja na PC-u i VR uređajima. Naši developeri dostižu vrhunac u pogledu grafike sa Maxwell GPU-ovima - izjavo je Tim Sweeney, osnivač i generalni direktor Epic Games-a.

Cijena i dostupnost | NVIDIA GeForce GTX 980 i GTX 970 GPU-ovi su dostupni kod vodećih svjetskih proizvođača grafičkih kartica, uključujući ASUS, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Inno3D, MSI, Palit, PNY, Point Of View i Zotac. Partnersko učešće se razlikuje zavisno od regiona.

Očekivana početna cijena je 549 dolara za GTX 980 i 329 dolara za GTX 970. Ovo mijenja cijenu i GTX 760 koja će sad koštati oko 219 dolara. (B92, tomshardware.com, Ptice.info)
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
724
Reakcije
235
Lokacija
Spol
Zvuči kao značajan korak u razvoju. Možda je i ja kupim za koju godinu kad dođe vrijeme da osvježim konfiguraciju a njoj se cijena prepolovi. :D
 

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
514
Reakcije
223
Lokacija
Spol
Pa što, nije 500-600 dolara puno, samo pola računara. :hehehehe:
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
724
Reakcije
235
Lokacija
Spol
Trojici Japanaca Nobelova nagrada za izum plavih LED svjetala
cUrgUXx.png
Nobelova nagrada za fiziku ove je godine dodijeljena trojici japanskih naučnika za izum plavih LED dioda.

Plava LED svjetla koja štede energiju izumili su profesori Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura. Svjetleća dioda ili LED (od engl. light-emitting diode), često LE-dioda, posebna vrsta diode koja emituje svjetlost kada je propusno polarizirana, tj. kada kroz nju teče struja.

Pobjednici će, nakon imenovanja na konferenciji za medije u Švedskoj, podijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1.113.000 američkih dolara.

Nobelova nagrada za fiziku dodjeljuje se još od 1901. godine, a dosad je nagrađeno 196 laureata.

Prof. Nakamura, kojeg su nazvali u Japan i probudili ga kako bi mu saopštili ovu vijest je samo kratko kazao: "Ovo je nevjerovatno!"

Nobelova nagrada posvećena je svim izumima koje donose dobrobit čovječanstvu.

"Ovi izumi bi Alfreda Nobela učinili veoma sretnim", kazao je prof. Olle Inganas, član komiteta za izbor sa Linkoping univerziteta. (Klix)
 

Dino

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
487
Reakcije
113
Lokacija
Spol
Japanci i tehnika prirodno idu skupa. :D
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
724
Reakcije
235
Lokacija
Spol
Kiss Connectivity, nova tehnologija prenosa podataka
f0dTT1p.png
Američka firma Keyssa predstavila je novu tehnologiju bežičnog prenosa podataka Kiss Connectivity, koja bi mogla da zamijeni poznate načine spajanja mobilnih uređaja s računarom ili drugim mobilnim uređajima.

Ako se pitate po čemu je ovo drugačije od NFC-a, ovdje se radi o sasvim novoj tehnologiji, dok je NFC koristio bluetooth, a brzina transfera je neuporediva.

Tehnički, radi se o čipu koji se ugrađuje na matične ploče uređaja, a u osnovi se za prenos koriste visokofrekventni radio talasi.

Kiss Connectivity bi mogao zamijeniti sve do sada poznate konektore te će u budućnosti biti dovoljno prisloniti uređaje jedan na drugi kako bi transfer podataka započeo.

hwHh5zi.png
Firma se hvali ultra brzim prenosima podataka te je tako moguće ostvariti brzine do 6 GB/s (da, veliko B). Poređenja radi, današnje Wi-Fi mreže su u stanju prenositi do 1,35 GB po sekundi dok najbrži USB standard postiže do 5 GB/s. NFC je na niskoj poziciji sa svojih 400 kB/s.

Prezentirajući Kiss Connectivity, stručnjak iz Keyssa-e Mariel van Tatenhove transferirao je fajl od 1.8 GB za samo 3 sekunde.

Za sada nije poznato kada bi se tehnologija mogla pojaviti u mobilnim uređajima ali je Keyssa objavila kako je testiraju vodeće svjetske kompanije na polju mobilnih telefona, tableta i kompjuterskih uređaja. (businessinsider.com, ezine.ba, Ptice.info)

..........

Impresivno.
 

Kutkut

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
767
Reakcije
205
Lokacija
Spol
Kablovi će jednog dana u potpunosti prestati da postoje.
 

Vedran

Registrovani član
Registracija
18-12-2014
Poruke
307
Reakcije
69
Lokacija
Spol
Cijeli kompjuter u kućištu miša
CyAuiI8.png
The Mouse-Box

- 1.4 GHz dual-core ARM CPU
- 128 GB flash storage
- USB 3.0 x2
- micro-HDMI
- Wi-Fi

 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
724
Reakcije
235
Lokacija
Spol
Ja, samo što meni nekad smeta i ovaj jedan kabl a ne da vučem još dva za mišem.

Bežični ne dolazi u obzir zbog baterija. :D
 

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
514
Reakcije
223
Lokacija
Spol
Jedna od stvari koje izazovu veliku pažnju pa se brzo zaborave.
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
642
Reakcije
150
Lokacija
Spol
Microsoft kupuje LinkedIn za 26 milijardi dolara
2wHZi2d.png
Microsoft je objavio da kupuje LinkedIn za 26 milijardi dolara ili 196 dolara po dionici, u gotovini.

Jeff Weiner ostaće CEO LinkedIna, društvene mreže za profesionalce, i biće podređen Microsoftovom CEO-u Satyi Nadelli.

Upravni odbori obje firme jednoglasno su odobrili posao i realizacija se očekuje do kraja ove godine.

– LinkedInova ekipa razvila je fantastičan biznis fokusiran na povezivanje profesionalaca širom svijeta. Zajedno možemo ubrzati rast LinkedIna, kao i Office 365 i Dynamics programa, nastojeći osnažiti svakog pojedinca i organizaciju na planeti – izjavio je Nadella.

Microsoft enters into agreement to acquire LinkedIn for $26.2 billion (VL, WindowsCentral, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh