Ornitolozi OD Naše ptice družili se sa školarcima iz Livna

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
408
Reakcije
206
Lokacija
Spol
D0mdowk.png
Posljednji oktobarski dan i jedan od posljednjih sunčanih ove godine, ornitolozima Ornitološkog društva Naše ptice uljepšali su učenici iz osnovne škole "Fra Lovro Karaula" iz Livna, uzrasta od 1-5. razreda, objavili su iz Društva.

- Zajedno smo posjetili akumulaciju Lipa gdje smo kroz druženje i igru naučili šta je trska i koje ptice je naseljavaju, zašto ptice migriraju na jug i koje opasnosti ih prate, koje vrste nam dolaze u goste tokom zime, čime se hrane kormorani, kako se koriste optički instrumenti za posmatranje ptica, kako se razlikuju patak i patka gluvare - objavili su iz OD Naše ptice.

Dodaju da su se upoznali sa Livanjskim poljem, njegovim rijekama i jezerima te u malenim srcima zapalili iskru ljubavi prema prirodi.

- Koristimo priliku da se zahvalimo upravi osnovne škole, učiteljicama Branki i Kristini i roditeljima mališana na saglasnosti za organizaciju izleta, a Livno - Bus na divnoj i profesionalnoj vožnji - dodaju ornitolozi.

Izlet je organizovan u okviru projekta „Održiva budućnost za slatkovodni ekosistem Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini“ koji partnerski realizuju OD Naše ptice, Centar za životnu sredinu i EuroNatur, a finansijski podržava inicijativa DIMFE (Donors’ Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems). (Naše ptice FB, Ptice Forum)
 
Pronađi:
Vrh