Bubnjavke

Pahuljica

Moderator
Poruke
391
Reakcije
186
Lokacija
Spol
Bubnjavke (Procellariiformes), ili kako ih se često u literaturi nazivana cjevonosice, su red iz razreda ptica. One su morske ptice koje su letači na velike udaljenosti. Imaju kratak rep i izražene su ptice pučine. Većina dolazi na kopno isključivo radi gniježđenja. Žive na svim morima i oceanima svih klimatskih područja.

Sve imaju neobično oblikovan kljun sastavljen od više uskih uzdužnih rožnatih dijelova. Na kljunu imaju završetak nosa u obliku dvije cjevčice (što im je i donijelo ime "cjevonoske", odnosno "cjevonosice") koje služe za izlučivanje soli iz morske vode koju uzmu zajedno s hranom. Osim toga, neke vrste mogu kroz te cijevčice poprskati potencijalnog napadača uljnatom tekućinom vrlo ružnog mirisa, što ga zbuni i odvrati od napada dovoljno dugo da se ptica skloni. Time se često služe mladunci dok su još bespomoćni u gnijezdu.

Za bubnjavke su još tipični i kratak vrat, rep i noge. Prednja tri prsta su međusobno spojena plivaćim kožicama. Mnoge vrste iz skupine bubnjavki imaju i duga i uska krila. Među najpoznatije spada svakako albatros lutalica, koji sa svojim rasponom krila od preko tri metra ima najveći raspon krila od svih morskih ptica.

Bubnjavke su izvrsno prilagođene dugotrajnom, ustrajnom letenju. One mogu preći vrlo velike udaljenosti i podnijeti vrlo jake oluje. Velike vrste, kao albatrosi, pretežno jedre i pri tome koriste uzlazne zračne struje nad valovima. Zdepaste burnice, koje isto spadaju u red bubnjavki, koriste pri letenju i lepršanje i jedrenje. Najveći raspon krila izmjeren je kod jednog albatrosa i iznosio je 3,63 metra.

Bubnjavke se najčešće gnijezde u velikim kolonijama. Pojedine kolonije mogu brojati i do milion parova. Većina vrsta se svake godine vraća na gniježđenje na isto mjesto i pari s istim partnerom (monogamne su). Ženka polaže uvijek samo jedno jaje. Neke vrste grade prava gnijezda, dok druge koriste jednostavno udubljenje u zemlji ili pukotinu u stijeni.

Hrane se ribama, glavonošcima i meduzama. Mladunčad hrane vrlo hranjivim želučanim uljem koje se nakon probavljanja hrane zadržava u želucu roditelja. Ovo ulje mogu dugo zadržavati u želucu. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh