Velika rujnica

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
475
Reakcije
283
Lokacija
Spol
wydHiKw.png
Velika rujnica (Pinicola enucleator) je vrsta ptice iz porodice zeba. Pripada rodu Pinicola.

Sa dužinom od 20-22 cm velika rujnica je jedna od najvećih zeba. Ima dug i račvast rep crne boje, crna krila sa bijelim prugama i velik kljun kojim lomi sjemenke. Odrasli mužjaci imaju ružičastocrvenu glavu, leđa i trticu. Ženke imaju siva leđa i maslinastožutu glavu i trticu. Mlade ptice imaju manje kontrastno perje.

Uglavnom jedu sjemenje, pupoljke, bobice, a ljeti i insekte. Izvan sezone parenja često se hrane u jatima. Hranu traže u grmlju i drveću.

Razmnožavaju se u zimzelenim šumama. Grade gnijezdo u obliku šoljice od grančica, mahovine i drugih biljnih materijala na vodoravnoj grani ili na račvanju više grana na boru. Ženka obično snese 4 jajeta koja inkubira 13-14 dana. Mladunce hrane oba roditelja paucima i insektima, a kasnije i biljkama.

Velika rujnica nastanjuje zimzelene i mješovite šume na Aljasci, na zapadnim planinama SAD-a, Kanadi, Evropi i Aziji. Vrlo rijetko se pojavi u umjerenom pojasu u Evropi. Na primjer, u cijeloj Njemačkoj od 1980. godišnje nisu viđene više od 4 jedinke, a ponekad nijedna. Stanarica je u najvećem dijelu svoje regije, a one sa dalekog sjevera se sele na jug kada im ponestane hrane. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Prelijepi su i ženka i mužjak.
 
Pronađi:
Nazad
Vrh