Demilitarizovana zona između dvije Koreje postala raj za divlje životinje

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
468
Reakcije
278
Lokacija
Spol
Q0hg9i0.png
Između Sjeverne i Južne Koreje leži demilitarizovana zona (DMZ), koja predstavlja jednu od najviše naoružanih granica na svijetu. Duga je 240 kilometara i ograđena ogradama i minskim poljima, zbog čega u njoj nema ljudske aktivnosti. No, ta izolacija je pretvorila ovo područje u raj za divlje životinje i biljke. Google je objavio fotografije DMZ-a koje nude rijedak pogled u floru i faunu ove "ničije zemlje".

Fotografije su dio projekta realizovanog u saradnji s nekoliko korejskih institucija povodom primirja u Korejskom ratu, kojim su okončani sukobi 1953. godine i mapirana DMZ, iako tehnički rat nikad nije okončan jer mirovni sporazum nije potpisan.

Projekt omogućava virtuelnu turneju putem Googleove street view opcije i naglašava kulturne relikvije i mjesta naslijeđa u blizini DMZ-a kao što su ratom razoreni objekti i odbrambeni bunkeri.

Međutim, najveće iznenađenje su fotografije više od 6.100 vrsta koje žive u DMZ-u, od reptila i ptica do biljaka. Od ukupno 267 ugroženih vrsta u Koreji, u DMZ-u živi 38 posto.

Stanovnici DMZ-a uključuju ugrožene planinske koze koje žive u stjenovitim planinama, jeleni s dugim očnjacima koji žive u starim šumama, vidre koje plivaju duž rijeke koja prolazi kroz dvije Koreje, ali i ugroženi zlatni orlovi koji provode zimu u civilnim pograničnim područjima gdje ih ljudi hrane.

eLYx6EP.png
Mnoge fotografije su načinjene pomoću kamera koje je postavio južnokorejski Nacionalni institut za ekologiju. Ove kamere su 2019. godine snimile mladog azijskog crnog medvjeda prvi put u 20 godina. Istraživači su bili oduševljeni jer su se brinuli za ovu vrstu koja je ugrožena zbog krivolova i uništavanja staništa.

Googleove fotografije također prikazuju netaknute biodiverzitetne pejzaže. Korisnici mogu koristiti street view kako bi istražili močvaru Yongneup, koja ima široka travnata polja ispunjena močvarnim biljkama. Također, tu je klisura rijeke Hantan s tirkiznom vodom koja vijuga između visokih granitnih zidova.

Mnogi aktivisti i međunarodne ekološke organizacije decenijama pozivaju na očuvanje DMZ-a, no to nije lagan proces jer zahtijeva saradnju Seoula i Pyongyanga. Posljednjih godina je ostvaren određeni napredak, a bivši južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski lide Kim Jong-un obećali su 2018. godine da će DMZ pretvoriti u zonu mira. Naredne godine je Južna Koreja otvorila prvu od tri "staze mira" za ograničeni broj posjetitelja duž DMZ-a. Međutim, od tada su se odnosi pogoršali, a Moon Jae-in više nije predsjednik. (Klix, Ptice.info)
 

bouvie

Registrovani član
Registracija
03-01-2023
Poruke
10
Reakcije
0
Lokacija
Gdje budale ne idu životinjama je raj.
 
Pronađi:
Vrh