Orao zmijar

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
801
Reakcije
272
Lokacija
Spol
y0d9pEb.png
Orao zmijar (Circaetus gallicus) je ptica grabljivica, srednje veličine, iz porodice jastrebova. Ime roda Circaetus potiče od starogrčkih riječi kirkosa (vrsta sokola) i aetos (orao). Specifični oblik galikus znači galski - iz Galije. Ova je vrsta iz Starog svijeta koja obitava na području Mediterana, u Rusiji, na Bliskom Istoku, dijelovima zapadne Azije, na Indijskom potkontinentu, pa čak i na nekim indonezijskim otocima.

Odrasle jedinke dugačke su 62 – 67 cm s rasponom krila između 170 i 185 cm, a teški su između 1,2 i 2,3 kg. Kao i kod svih ptica grabljivica, ženke zmijara su krupnije od mužjaka. Mogu se prepoznati po pretežno bijeloj donjoj strani, pri čemu su gornji dijelovi sivkasto-smeđe boje. Brada, grlo i gornja dojka su blijedi, zemljano-smeđi. Rep ima 3 ili 4 pera. Dodatne naznake su zaobljena glava poput sove i jarko žute oči.

Orla zmijara nalazimo na otvorenim ravnicama, u sušnom kamenjarskom grmlju, u podnožjima brda te u polupustinjskim predjelima. Potrebna su stabla za gniježđenje i otvorena staništa, poput kultivara i travnjaka.

Jedinke koje su prisutne na sjevernom rubu Mediterana i drugim dijelovima Evrope, migriraju uglavnom u subsaharsku Afriku sjeverno od ekvatora, odlazeći između septembra i oktobra, a vraćaju se u aprilu i maju. Na Bliskom i Dalekom Istoku populacija je stalno nastanjena. U Evropi je najbrojnija populacija u Španiji, gdje je prilično uobičajena, ali je rijetka u mnogim dijelovima svog raspona. Ptica se čak pojavila i na otocima Scilly u Ujedinjenom Kraljevstvu, u oktobru 1999.

Zmijoliki orao provodi više vremena u letu nego što to čini većina članova njegovog roda. Uzlijeće nad padinama brda i nadmorskim vrhovima u visini, a velik dio lova čini s pozicije na visinama do 500 metara. Često lebdi poput goluba. Kad se izboči, to čini s ravnim krilima.

Njegov plijen su gmazovi, uglavnom zmije, ali i neki gušteri. Ponekad se zaplete u veću zmiju i bori se s njom na zemlji. Povremeno lovi i male sisavce veličine zeca, a rijetko lovi ptice i velike insekte.

Gnijezdo gradi obično nisko na drveću, skoro isključivo na četinarima. Pri razmnožavanju odlaže samo jedno jaje. Može živjeti do 17 godina.

Orao zmijar pretrpio je snažan pad broja jedinki i rasprostranjenosti u Evropi, te se još broj jedinki smanjuje u nekim zemljama. U istočnim dijelovima svijeta ova vrsta još nije ugrožena. (Wikipedia, Ptice Forum)
 

Ornitomania

Registrovani član
Registracija
21-06-2020
Poruke
103
Reakcije
14
Lokacija
Orao zmijar (Circaetus gallicus), je ptica grabljivica srednje veličine iz porodice Accipitridae, koja uključuje i mnoge druge danje grabljivice poput zmajeva, mišara i eja. Ime roda Circaetus dolazi od starogrčkog kirkosa, vrste jastreba, i aetos, "orao". Specifični gallicus znači "od Galije"


 
Pronađi:
Vrh