Djetlići

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
798
Reakcije
272
Lokacija
Spol
eXmWUnC.jpg
Djetlići (Piciformes) su ptice čije su noge prilagođene za puzanje po drveću, a kljun i jezik za ishranu insektima i njihovim larvama koji žive u stablima drveća. Mogu se naći u svim dijelovima svijeta osim Australije.

Ovo su ptice srednje veličine, duge 8-50 cm i teške 7 - 450 g. Najmanja vrsta je Picumnus aurifrons iz Južne Amerike, dužine svega 8 cm i težine od 7 g, dok najkrupnija današnja vrsta je Mulleripicus pulverulentus iz jugoistočne Azije i ima dužinu od oko 50 cm i težinu od 450 g.

Do skoro su bile poznate i krupnije vrste, kao što su američki kraljevski djetlić - Campephilus imperialis (58 cm, preko 600 g) i bijelokljuni djetlić - Campephilus principalis (50 cm i oko 500 g), ali njihovo postojanje danas nije potvrđeno pa se smatraju izumrlim vrstama.

Djetlići uglavnom žive u šumama, na drveću, pa su im zbog toga noge kratke sa dugačkim prstima i oštrim kandžama. Dva prsta su okrenuta ka naprijed, a dva unazad. Prilikom puzanja po drveću odupiru se zadnjim prstima i repom koji ima kruta konturna pera. Kljun im je prav i jak. Pomoću njega odvaljuju koru sa drveća u potrazi za hranom i dube rupe u stablu pri pravljenju gnijezda. Pomoću dugačkog, krutog jezika, koji na kraju ima kukice, mogu da izvlače insekte iz drveta. Zahvaljujući dugoj jezičnoj kosti, mogu jezik da izbace daleko naprijed.

Djetlići se ne sele već su stanarice. Sposobni su za letenje na kratkim rastojanjima.

Gnijezde se u rupama koje prave u stablima drveća, za šta im je potrebno oko dvije sedmice, nekad i više. Parovi su monogamni. Ženka snese obično 3-7, rijetko više, bijelih jaja. Inkubacija traje 10-12 dana i na jajima leže oba roditelja. Iz jaja se izlegu slijepi, goli i bespomoćni mladumci. (Wikipedia, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
637
Reakcije
244
Lokacija
Spol
Neki dan smo jednog vidjeli na Vrelu Bosne.
 

most

Registrovani član
Registracija
08-11-2019
Poruke
5
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Ali jedan je Woody Woodpecker! :D

fHdel12.png
 
Pronađi:
Vrh