Galebovi

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Galebovi (Laridae) su porodica ptica iz reda Charadriiformes. Porodica obuhvata u užem obimu 6 rodova i oko 55 vrsta, koje gotovo sve spadaju u rod Larus.

Galebovi su svojom veličinom od oko 30 do 80 cm veliki kao golubovi pa skoro do veličine orla. Imaju relativno uska, šiljasta krila i snažne, vitke kljunove s malo prema dole savijenim gornjim dijelom. Tri prema naprijed okrenuta prsta povezana su plivaćom kožicom, dok je četvrti vrlo kratak i okrenut prema nazad, a neke vrste ga i nemaju.

Boja perja im je uglavnom bijelo siva, često crna na glavi, leđima i na krilima. Spolovi su jednakih boja, a mužjaci su nešto krupniji. Kod velikog broja vrsta mladunci su smeđe boje. Veće vrste trebaju četiri godine da u potpunosti dobiju perje boje odraslih ptica, dok je kod manjih vrsta za to potrebno dvije godine. Mnoge vrste imaju različito obojeno perje u vrijeme parenja i tokom ostalog vremena.

Većina vrsta su svaštojedi koji, već prema prilici, jedu živu hranu ili otpatke i strvinu. No ipak preteže životinjska hrana kao što su ribe, mekušci, rakovi ili bodljikaši, a ponekad i mali glodari. Velike vrste, kao na primjer Larus marinus, pljačkaju gnijezda drugih ptica, a uspijevaju čak uloviti i ptice do veličine patke, pri čemu su žrtve uglavnom bolesne životinje. Suprotno tome, manje vrste daju prednost bubama i crvima.

Svoju potrebu za tečnošću zadovoljavaju pijenjem morske vode, a višak soli iz nje izlučuju preko parnih žljezda smještenih u kljunu.

Galebovi žive gotovo u cijelom svijetu, a najveći broj vrsta je u umjerenim i hladnim klimatskim zonama. U mnogim tropskim područjima se ne gnijezde. Tako nemaju gnijezdišta u Amazoniji, Južnoj Americi, u području oko rijeke Kongo u Centralnoj Africi, u Indiji, Jugoistočnoj Aziji i na Novoj Gvineji. Neke vrste koje se gnijezde sjevernije, dolaze na obale u ova područja na prezimljavanje.

Većina vrsta galebova živi uz obale mora. Neke vrste, kao na primjer Obični galeb (Larus ridibundus), gnijezde se dalje od morskih obala, prije svega uz veće vode. Samo rijetke vrste, kao Troprsti galeb (Rissa tridactyla), žive veći dio godine na otvorenom moru. Druge vrste, na primjer Srebrnasti galeb (Larus argentatus), postale su hemerofili pa naročito zimi nastanjuju smetljišta u unutrašnjosti i na velikim rijekama.

Galebovi su prilično glasne ptice, što se još pojačava jer su društvene, pa se glasa više njih istovremeno. Svoje krikove najčešće puštaju u nizu, jedan za drugim.

Gnijezde se na tlu. Pojedine vrste su se specijalizovale za gniježđenje na liticama. Najčešće se gnijezde u kolonijama. Legu 2-4 jajeta koja agresivno brane. Na njima naizmjenično leže oba roditelja 3-5 sedmica. Pilići mogu odmah trčati i plivati, no najčešće ostaju kao čučavci u gnijezdu a hrane ih oba roditelja. Najčešće trebaju 3-9 sedmica dok narastu da mogu letjeti, pri čemu manje vrste za to trebaju osjetno kraće vrijeme od velikih. Životni vijek galeba je oko 30 godina. (Wikipedia, Ptice.info)
 
  • Lajk
Reakcije: Yen

Yen

Registrovani član
Poruke
7
Reakcije
3
Lokacija
Spol
Podsjećaju na more, iako ih sve više ima i u kontinentalnim gradovima.
 

Amethyst22

Registrovani član
Poruke
2
Reakcije
1
Lokacija
Dobro vece, pokusavam naci temu o mladim galebovima tacnije pticima tek izlezenim koji su ispali iz gnjezda... Danas oko 14h sam primjetila dva galeba koja stalno nadlecu parking i slijecu na tlo, s obzirom da duva jak vjetar citav dan nisam nesro obracala paznju... Sad bas u prolazu preko parkinga vidjela malog galeba pirgavu pticu pretpostavljam da je ispao iz gnjezda i da ga roditelji nadlijecu citav dan i paze... Plasim se da ptica nece docekati jutro :/ ne znam na koji nacin da pomognem malom pticu... Izaci cu nocas da vidim jer samo jako osjetljiva na zivotinje... Zaista ne znam sta da uradim u ovakvoj situaciji... Pozdrav
 

Amethyst22

Registrovani član
Poruke
2
Reakcije
1
Lokacija
Pozdrav,

mladu pticu je najbolje podići na obližnju granu kako bi bila sigurna od mačaka i drugih opasnosti na tlu, a onda će se roditelji pobrinuti za ostalo.

- Šta uraditi sa pronađenom mladom pticom
Hvala puno na informacijama, maleni je prezivio noc! Iznad zgrade citavi jato galebova, pokusala sam da mu pridjem ali nije moguce jer se krije ispod auta i ptice ga brane, lete u krug iznad mene. Uspjela sam naci broj od SPA na obali oni ce se (nadam se) pobrinuti za malenog s obzirom da je nedelja :/ ostavila sam im govornu poruku valjda ce neko reagovati! :/
 
Pronađi:
Vrh