Močvara Bistrik - zaštićeno područje

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Kakanjska močvara Bistrik, koja se nalazi na širem području naseljenog mjesta Haljinići, nakon stručnih istraživanja trebala bi se proglasiti zaštićenim područjem u kategoriji "Zaštićeni krajolik/pejzaž".

Ovo je najavljeno na javnoj prezentaciji projekta "Močvara Bistrik - zaštićeno područje", koju su zajednički realizirali Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva i općina Kakanj.

Naglašeno je da su ekosistemi na području ove močvare još uvijek solidno očuvani i da ih treba ubuduće kvalitetnije zaštititi.

Na promociji je prikazan i film o močvari Bistrik pod nazivom "Osjećam se kao da sam u raju", autora Ilhana Dervovića.

- Ilhan Dervović (1958-2016)
- Osjećam se kao da sam u raju

Tokom istraživanja, koja su obavljena 2011. i 2012. godine, na području močvare Bistrik zabilježeno je postojanje 122 vrste biljaka i bogat životinjski svijet sa čak 212 vrsta ptica, 30 vrsta vilinih konjica, osam vrsta vodozemaca, sedam vrsta gmizavaca i 13 vrsta sisara.

Pored spomenutog zabilježene su dvije vrste riba i veliki broj insekata iz grupa leptira (lepidoptera) i tvrdokrilaca (coleoptera).

Druge grupe, kao što su gljive, lišajevi ili puževi nisu još istraživane, ali procjenjuje se da je i taj dio biodiverziteta izuzetno brojan vrstama, a svi predočeni podaci nisu konačni pokazatelji stanja na spomenutom području, o čemu svjedoči činjenica da je u 2013. godini zabilježena još jedna ptičija vrsta.

Zaštitom područja močvare Bistrik, kao lokaliteta od značaja za biljni i životinjski svijet, otklonit će se stalna opasnost da se ovaj, prije svega mali ptičiji rezervat i odmorište brojnih ptica selica, sačuva za edukaciju novih generacija i od stalne opasnosti da budu degradirana.

Uskoro će kod nadležnog ministarstva biti pokrenut proces trajne zaštite područja močvare Bistrik. (Klix, Ptice Forum)
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
777
Reakcije
261
Lokacija
Spol
Prelijepo mjesto.
 

osmica

Registrovani član
Registracija
01-05-2015
Poruke
11
Reakcije
0
Lokacija
Stvarno krajolik kao iz bajke.
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
627
Reakcije
143
Lokacija
Spol
Bistrik - močvara s više od 200 vrsta ptica, nastala na mjestu rudnika u Kaknju
Na samo nekoliko kilometara udaljenosti od Kaknja u blizini naselja Haljinići nalazi se zaštićeno područje s močvarom Bistrik na kojem je zabilježeno više od 212 vrsta ptica.

Močvara koja se nalazi u prirodi, nastala umjetnim putem kao posljedica eksploatacije podzemnog rudnika, sastavljena od tri vodene površine, mir je za svakog ko je posjećuje.

Na njoj se nalazi više od 122 vrste biljaka, 212 vrsta ptica, 30 vrsta vilinih konjica, osam vrsta vodozemaca, sedam vrsta gmizavaca i 13 vrsta sisara. Sve to je čini netaknutim biserom kakanjske prirode, a s obzirom na to da među svim nabrojanim vrstama ima i onih koje su zaštićene za mnoge je ova močvara prirodni park endemskih vrsta.

- Na ovom mjestu ptice selice provode određeno vrijeme prilikom svog neprestanog migrirajućeg putovanja, što predstavlja jedinstvenu priliku za njihovo detaljnije proučavanje i posmatranje - piše Mirza Imamović.

Prema zvaničnim podacima, ovdašnji ptičiji fond predstavlja dvije trećine njihovog ukupnog registrovanog broja u Bosni i Hercegovini.

- Iako se nalazi relativno blizu naseljenih mjesta i samog grada, dolazak na ovaj lokalitet daje osjećaj potpune izolovanosti, sklada i spokoja, zbog čega se tokom toplijih dana, naročito vikendima, ovdje često mogu sresti mnogi Kakanjci, kao i ljubitelji naturalnog opuštanja iz drugih gradova, a u posljednje vrijeme sve više i bicklisti - kaže Imamović.


Dodao je da je močvara u najljepšem izdanju tokom proljetnih i ljetnih mjeseci kada se na njenoj površini reflektuju pejzaži okoline.

- U prenesenom značenju, rekao bih da nosi vrijednost neprocjenjivog blaga, otvorenog i datog u amanet. A amanet nam valja čuvati - dodao je Imamović.


Mještane, ali i one koji brinu o močvari raduje da su ekosistemi na području ove močvare još uvijek solidno očuvani i da zbog budućeg opstanka ovaj lokalitet mora prerasti u zaštićenu zonu.

Iz Općine Kakanj su kazali kako su poduzete sve aktivnosti kako bi močvara i zakonski postala zaštićeno područje, ali da postoje određene poteškoće koje bi se trebale ukloniti u narednom periodu. (Klix, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh