Mala bijela čaplja

lastavica

Registrovani član
Poruke
478
Lajkovi
135
Lokacija
Spol
#1
Mala bijela čaplja (Egretta garzetta) je vrsta čaplje iz roda Egretta koja je jako slična snježnoj čaplji.

Postoje barem dvije podvrste male bijele čaplje. Istoimena podvrsta E. g. garzetta boravi u Evropi, Africi i Aziji. E. g. nigripes gnijezdi se u Indoneziji i Australaziji. One u Australiji ponekad predstavljaju treću podvrstu E. g. immaculata.

Nekoliko drugih čaplji bilo je klasificirano kao podvrsta male bijele čaplje u prošlosti, ali sada se smatraju zasebnim vrstama. Afrička crna čaplja (Egretta gularis) boravi na obali zapadne Afrike i od Crvenog mora do Indije. Dimorfna čaplja, Egretta (garzetta/gularis) dimorpha nalazi se u istočnoj Africi, Madagaskaru, Komorima i otočju Aldabra.

Odrasla jedinka duga je 55-65 cm, s rasponom krila 88-106 cm. Teška je 350-550 grama. Cijelo perje je bijelo. Ima duge crne noge sa žutim stopalima i tanki crni kljun. Za vrijeme sezone parenja ima dva duga pera na potiljku i providno perje na leđima. Gola koža između kljuna i očiju postaje crvena ili plava. Mlade ptice liče na odrasle izvan sezone parenja, ali su im noge i stopala blijeđe boje. Podvrsta E. g. garzetta ima žute noge i sivkastozelenu kožu između kljuna i očiju, dok E. g. nigripes ima žutu kožu između očiju i kljuna, te crnkasta stopala.

Zov ima trbuhozborni efekt, bubnjajući i nalik žabljem gullagullagulla, također hrapavo tvrdo kark.

Gnijezdi se kolonijalno u južnoj Evropi u močvarama i deltama rijeka koje sadrže drveće neophodno za gradnju gnijezda. Redovno u proljeće stiže dalje na sjever, što je dovelo do proširenja raspona. U ostala doba godine pored svih vrsta plitkih voda, ali posebno u močvarama sa slanom ili bočatom vodom.

U toplijim mjestima većina ovih ptica ima svoje prebivalište. One koje žive na sjeveru migriraju u Afriku i južnu Aziju u velikim raspršenim jatima. Dolaze uglavnom u septembru ili oktobru. Neke jedinke ostaju tu i tokom ljeta.

Mala bijela čaplja gnijezdi se u kolonijama, često i s drugim močvarnim pticama. Kolonije sadrže i do 100 parova. U nekim zemljama, kao Zelenortska Republika, gnijezdi se na liticama. Parovi brane mali gnijezdeći teritorij, obično širine 3-4 metra od gnijezda. Gnijezdo je napravljeno od raznih štapića ili drugih materijala iz okoliša. U gnijezdo se postavlja 3-5 jaja, koja inkubiraju 21-25 dana. Ovalnog su oblika, i blijede su boje, ne sjajne, plavozelene. Dimenzija su 46x34 mm. Mladi su pokriveni bijelim perjem. Roditelji se za njih brinu 40-45 dana, kada opernate. Dob prvog gniježdenja obično je 2 godine. Tipičan životni vijek ove ptice je 5 godina. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh