Kos

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
779
Reakcije
263
Lokacija
Spol
Kos (Turdus merula) je vrsta ptice koja originalno potiče iz Evrope, Azije i Sjeverne Afrike, a prenesena je i u Australiju i Novi Zeland. Spada u pjevice.

Ptica je velika od 23 do 29 cm i teška od 80 do 125 grama. Mužjak ima crno perje, crno-smeđe noge i dug žuto-crveni kljun. Ženka je smeđe boje s ponekom crnom mrljom i prilično je neugledna. Nešto je svjetlije boje na trbuhu, koji je posut mnoštvom pjegica smećkaste boje. Noge su joj tanke i sivometalne boje sa 4 prsta na kojima se nalaze sitne kandže.

Kosovi uglavnom žive uz šumarke, na livadama, u gradovima itd. Nastanjuju mnoge dijelove Evrope te neke dijelove Afrike, Azije i Australije.

Par ima 2-3 legla godišnje, u periodu od marta do juna. Ženka gradi gnijezdo, pretežno na zimzelenom drveću, snese 3-5 jaja i sjedi na njima oko 2 sedmice. Sljedeće 2 sedmice mladi su u gnijezdu, a hrane ih i čuvaju oba roditelja naizmjenično. Kad osnaže, izlete iz gnijezda i još neko vrijeme roditelji se brinu o njima. Desi se da ženka odmah snese nova jaja, pa se u tom slučaju mužjak brine o ptićima dok se potpuno ne osamostale.

Kos je svaštojed i uglavnom se hrani insektima, puževima, crvima, voli iskopavati gliste u vrtovima, a dopunjava prehranu i orasima, sjemenkama i koštunjavim voćem. Zimi jede bobice koje ostaju po granama i razne sjemenke koje nađe. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
403
Reakcije
200
Lokacija
Spol
Ja sam ptica crna, a žut mi je nos,
svako dijete znade da se zovem kos.
Veselo ja zviždim po grani hoj, hoj,
šumicom se ori gromki zvižduk moj.
Čitati vam ne znam, ali nisam glup,
zato dobro skačem povazdan cup cup.
Oko trnja skačem bez čizama, bos,
eto tako živi frulaš crni kos.


Danas djeca uče ovu pjesmu u školama. :)

 

snoopy

Registrovani član
Registracija
27-05-2016
Poruke
18
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Ptica po kojoj je čak i jedna država (Kosovo) dobila ime. :)
 

Light

Registrovani član
Registracija
14-12-2014
Poruke
7
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Nisam znao to za Kosovo. :thumbsup:
 
Pronađi:
Vrh