Veliki pomornik

paxaro

Registrovani član
Poruke
763
Reakcije
253
Lokacija
Spol
Veliki pomornik (Stercorarius skua) je morska ptica iz porodice pomornika Stercorariidae.

Dug je 50–58 cm sa rasponom krila od 125–140 cm. Odrasli su smeđkastosivi, sa crnom kapom, a mladunci smeđi bez pruga. Rep im je kratak i tup. Let im je direktan i snažan.

Genetska istraživanja su pronašla iznenađujuće sličnosti između velikog pomornika i širorepog pomornika, unatoč razlikama u izgledu. Mnogi ornitolozi vjeruju da veliki pomornik potiče od hibrida širorepog pomornika i jedne od vrsta pomornika sa južne hemisfere, ili da je širorepi pomornik evoluirao od hibrida velikog pomornika i neke od manjih arktičkih vrsta.

Ova ptica jede uglavnom ribu, koju često krade od galebova, čigri pa čak i bluna. Također direktno napada i ubija druge morske ptice. Kao i kod većine drugih vrsta, cijele godine se ovako ponaša i pokazuje manju okretnost i veću snagu od manjih pomornika kada napada druge ptice. Uobičajena tehnika je da doleti do blune u letu i uhvati je, tako da ona padne u more, gdje je pomornik napada dok ne preda svoj ulov. Također jede iznutrice, jaja, bobice i strvine.

Veliki pomornik se razmnožava na Islandu, u Norveškoj, na Farskim otocima i škotskim otocima, sa nekoliko njih u unutrašnjosti Škotske. Razmnožava se na kamenitim otocima i ženka obično snese 2 pjegava maslinastosmeđa jajeta u gnijezdo obloženo travom. Kao i drugi pomornici, letjeće oko glave čovjeka ili drugog uljeza koji prilazi gnijezdu. Iako ne može nanijeti ozbiljne povrede, takvo iskustvo sa pticom ove veličine je užasavajuće.

Selica je, zimuje na moru u Atlantskom okeanu i često dolazi do sjevernoameričkih vodenih tokova. Ponekad doluta do mediteranskih zemalja (na primjer Turske).

Zbog svoje veličine, agresivnog ponašanja i samoobrane, veliki pomornik teško da se treba plašiti drugih grabežljivaca. Mladunci mogu postati plijen štakorima, mačkama ili arktičkim lisicama, a zdrave odrasle mogu ugroziti samo suri orao i orao štekavac. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh