Batokljun

Scorpio

Registrovani član
Poruke
616
Reakcije
142
Lokacija
Spol
Batokljun (Coccothraustes coccothraustes) je ptica iz porodice zeba, unutar reda vrapčarki. Najbliži srodnik mu je zimovka. Vrlo su tihe i nenametljive ptice, a obično se mogu naći u parovima ili manjim grupama.

Batokljun je dug između 16,5 i 18 cm, težak između 48 i 62 g. i ima raspon krila od 29 do 33 cm. Ženke su manje od mužjaka, koji imaju upadljivije perje. Kljun je sive, metalne boje (svjetliji zimi nego ljeti), noge su kratke i ružičaste, rep kratak, a oči smeđe boje. Glava je svijetlosmeđa, grlo crno, bočne strane vrata i leđa su sive boje, krila tamnosmeđa, a trbuh sivkastosmeđ. Sredinom krila protežu se i tri linije, bijela, smeđa i plava.

Hrani se tvrdim plodovima, koje drobi svojim jakim kljunom i snažnim viličnim mišićima, koji mogu proizvesti silu kakvu stvara teret od 30 do 48 kg. Osim toga, hrani se i bobicama, pupoljcima i povremeno gusjenicama i insektima. Mogu sažvakati i lišće masline. Često se hrane u grupama, naročito zimi.

Rasprostranjeni su u čitavoj Evropi, istočnoj Aziji (uključujući i sjeverni dio Japana) i Sjevernoj Africi. Obično nastanjuje listopadne šume, naročito ukoliko drveće daje plodove. Javljaju se i u parkovima i vrtovima. Mogu se naći i u zimzelenim šumama ukoliko u blizini postoji izvor vode. Zimi traže šume sa drvećem koje im pruža hranu, kao što su trešnje ili šljive.

Batokljun se gnijezdi jednom godišnje, u periodu od aprila do juna. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Marija Vidović

Registrovani član
Poruke
1
Reakcije
1
Lokacija
Jučer sam ju prvi puta vidjela da na mom balkonu jede sjemenke suncokreta kojima hranim sjenice. Čini mi se da ne voli društvo. Sjenice uzmu sjemenku brzo i plaho i odlete s njom. Vrapci dolaze u grupi i kljucaju, a batokljun se ne da smetati, jede i jede a ostale ga se ptičice klanjaju. To je moj prvi dojam.
 
Pronađi:
Vrh