Kobac ptičar

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
779
Reakcije
263
Lokacija
Spol
Kobac ptičar (Accipiter nisus) je mala ptica sokolovka koja živi u Sjevernoj Evropi, Aziji i Sjevernoj Africi. Ta sokolovka je također i ptica selica.

Ptica ima kratka krila i dugo tijelo te su mužjaci veliki 24-34 cm, s rasponom krila od 59-64 cm. Mužjaci imaju tamno sivo perje i crvenkasti trbuh. Ženke su velike 34-41 cm i raspon krila doseže 67-80 cm. One imaju sivo perje s bijelim tačkicama po tijelu te se u letu glasaju s prepoznatljivim "flap-flap".

Široko je rasprostranjen, sasvim običan u gustim šumama. Britanske gnjezdarice su stanarice. Sjeverne, posebno mlade, često idu na jug. Lovi uglavnom ptice do veličine drozda. Često leti brzo na maloj visini, pod zaštitom drveća itd., radi iznenadnog napada. Izvučeni pisak sjenica često unaprijed opozorava na njegovo prisustvo. Vrlo često, međutim, visoko šestari, zatim se obrušava na plijen. Normalni let su kratki nizovi brzih zamaha krilima koji se izmjenjuju s kratkim opadajućim klizanjima.

Ženka je mnogo krupnija od mužjaka, rastom se približava mužjaku jastreba, ali ima brze, lagane zamahe krila, izgleda mršavija, lakša i dužeg repa (tankog na mjestu gdje rep dotiče tijelo). Na osmatračnici vidimo mršavo tijelo, "podstavljena ramena", uvučenu glavu. Veličinom i žustrim letom sliči sokolu kraguljčiću, veličinom i dužinom repa vjetruši kliktavki, ali su krila zaobljenija. Mužjak je škriljasto-plav s gornje strane tijela, a fino crvenkasto-žuto isprugan s donje. Znak za uzbunu (kyikyikyi...) je sporiji i trzaviji nego kod sokolova. Za hranu moli "PEEE-ee", tanjim glasom nego jastreb.

Obični kobac hrani se manjim pticama, kao što su kos i jarebica. Ponekad lovi i vrapce, miševe i šišmiše. U lovu se oslanja na svoj izrazito oštar vid. Svojim kandžama na nogama i kljunom životinje rastrga na sitne komade.

Ženka u maju ili julu izgradi gnijezdo u koje snese otprilike 5 jaja i sjedi na njima nekoliko sedmica. Izlegu se ptići i u gnijezdu ostanu dovoljno dugo dok ne postanu samostalni. Nekada je obični kobac bio rijedak, no danas je zaštićen i broj tih ptica polako raste. (Wikipedia, Ptice.info)
 

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
511
Reakcije
221
Lokacija
Spol
Ima lijepo perje.
 
Pronađi:
Vrh