Zimovka

paxaro

Registrovani član
Poruke
763
Reakcije
253
Lokacija
Spol
Zimovka (Pyrrhula pyrrhula) je ptica koja pripada porodici Zeba (Fringillidae), redu Vrapčarki (Passeriformes).

Zimovka je velika od 14,5 do 16 cm. Leđa su joj svijetlo siva. Glava, vrat, rep i krila su izrazito crna. Kod mužjaka su prsa crvena, a kod ženki sivo-smeđa. Zimovka ima prodoran, duboki zvižduk "dju", koji je osnova tihog, škriputavog, često trosložnog zviždukovog pjeva. Za razliku od ostalih zeba, zimovke ne pjevaju lijepo.

Odrasle zimovke hrane se sjemenjem mesnatog voća i biljaka, te pupoljcima i mladim izbojcima koje pronalaze u šumama, šikarama i voćnjacima. Roditelji svoje ptiće hrane beskralježnjacima.

Zimovke uglavnom svoje gnijezdo grade 1-2 m od tla, u grmlju, živici, niskom rastinju ili niskim granama smreke ili jele. Sezona parenja traje od početka maja do sredine jula i u tom periodu jedan par može napraviti i do tri legla. Po svakom leglu ženka snese 4-5 jaja koja su svijetlo plava s tamnocrvenim tačkicama. Na jajima leži 13-15 dana. Kada se nakon 13-15 dana izlegnu ptići, roditelji ih hrane insektima i sjemenjem. Dok ženka leži u gnijezdu, mužjak je hrani, a kasnije kada ptići ojačaju, i mužjak i ženka ih nastavljaju hraniti.

Zimovke se najčešće grupiraju u parove ili u manja jata koja u proljeće mogu imati i do pedesetak jedinki. Najčešće se nalaze u šumama i rijetko ih se može vidjeti na tlu. Ako borave u blizini voćnjaka, hrane se mladim pupovima te vrlo često naprave velike štete. Ukoliko se razmnože, može se dogoditi da unište cijeli urod na nekom području.

Većina zimovki se seli tokom godine. Za vrijeme oštrih i hladnih zima, zimovke se sa sjevera i hladnijih krajeva sele se u niže i južnije krajeve.

Rasprostranjene su po cijeloj Evropi i Aziji. Najčešće borave u crnogoričnim i mješovitim šumama. Iznimka su Engleska i Japan gdje najčešće borave u bjelogoričnim šumama, ali i blizu voćnjaka i vrtova koje se nalaze pored šume. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh