Mala prutka

Pahuljica

Moderator
Poruke
393
Reakcije
187
Lokacija
Spol
Mala prutka (Actitis hypoleucos) je malena močvarica koja sa Actitis macularia čini rod Actitis. Hibridizacija između ove dvije vrste je ponekad zabilježena.

Mala prutka je 18-20 cm duga, sa rasponom krila od 32-35 cm. Imaju sivkastosmeđ gornji dio tijela, bijeli donji dio, kratke tamnožućkaste noge i stopala i kljun sa blijedom bazom i tamnim vrhom. Zimsko perje je im je blijeđe i imaju više izražene pruge na krilima, iako je to opet vidljivo samo iz blizine. Mladunci su više isprugani odozgo, a perje na krilima im je više oker boje.

Ova vrsta je vrlo slična vrsti A. macularia van sezone parenja, u uobičajenom perju. Međutim, tamnija stopala i drugačije pruge na krilima (koji se mogu vidjeti u letu) je izdaju, i, naravno, rijetko se nađe u arealu A. macularia.

To je društvena ptica, viđa se u velikim jatima i ima prepoznatljiv let sa ukočenim krilima, nisko iznad vode. Živi u većem dijelu umjerene i subtropske Evrope i Azije. Zimi se seli u Afriku, južnu Aziju i Australiju. Istočni rub selidbenog puta prelazi preko Palaua, gdje se okupljaju stotine ptica.

Mala prutka traži hranu pomoću vida na tlu ili u plitkoj vodi. Kupi malene beskičmenjake poput insekata, ljuskara i drugih, a može čak i uhvatiti insekte u letu. Na Nukumanu jeziku ovu vrstu obično zovu tiritavoi. Postoji i drugi naziv za nju, matakakoni, ali se smatra tabuom koristiti ga dok su žene i djeca u blizini. Razlog za to je zato što to znači "ptica koja malo hoda, a onda se pari".

Gnijezdi se na tlu blizu slatkih voda. Kada su ugroženi, mladunci se ponekad uhvate za tijelo roditelja koji onda odleti do sigurnog mjesta.

Rasprostranjena je i česta vrsta, i zato ima status najmanje zabrinutosti (lc). (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh