Čaplja danguba (crvena, mrka, zmijar ptica)

lastavica

Registrovani član
Poruke
484
Reakcije
142
Lokacija
Spol
Čaplja danguba, crvena čaplja, čaplja mrka, ili zmijar ptica (Ardea purpurea) je barska ptica iz porodice čaplji.

Dosta je velika ptica. Visoka je 80-90 cm, duga otprilike isto toliko. Teška je 0.5-1.3 kg, a raspon krila joj je 120-150 cm.

Nešto je manja od sive čaplje, od koje se razlikuje po svom crvenkastosmeđem perju, i, kod odraslih, tamnije sivim leđima. Čelo i gornji dio glave, zajedno s ukrasnim perima je crno, kao i prsa i trbuh, a tamniji su i dijelovi ramena i dijelovi prsa. Crne pruge se pružaju od kljuna, ispod lica do prsa, a perje vrata i dijelovi lica su kestenjastosmeđi. Ima uži žuti kljun, koji je kod odraslih svjetliji za vrijeme sezone parenja. Purpurno-crvene nijanse na perju teško se vide s daljine, kada izgleda nešto tamnija od sive čaplje. U letu, naprijed uperen zavoj vrata manje je zaobljen nego kod sive čaplje, čineći oštriji luk. Glava i vrat su uži i vijugaviji. Prsti su duži, a stražnji strši u letu. Leđa i krila su plavosiva. Stopala su joj veća nego kod sive čaplje.

Hranu nalazi u plitkoj vodi. Hrani se malim ribama, žabama, insektima, malim sisarima, gmazovima i pticama. Često nepomično čeka plijen ili polako lovi pretraživanjem. Zauzima pozu za skrivanje kao bukavac.

Spor je letač, dok leti vrat joj je uvučen i izgleda zmijoliko, poprima oblik slova S.

Gnijezdi se u tršćaku i vrbovoj šikari. Nakon ritualnog sparivanja koje je slično sivoj čaplji, par zasniva gnijezdo jednostavne građe od vlati šaša, trstike i sličnih materijala iz okoliša. U gnijezdu se nađe 4 do 5 plavozelenih jaja. Inkubacija traje 25-30 dana. Mladi napuštaju gnijezdo za 7-8 sedmica. Roditelji su brižni i redovno ih hrane i štite od prejakog sunca i neprijatelja.

Postoje četiri podvrste čaplje dangube:
- Ardea purpurea purpurea Linnaeus, 1766. Afrika, Evropa sjeverno do Nizozemske i jugoistočna Azija istočno do Kazahstana.
- Ardea purpurea bournei (de Naurois, 1966), Zelenortska Republika (neki je tretoraju kao zasebnu vrstu Ardea bournei).
- Ardea purpurea madagascariensis Oort, 1910. Madagaskar.
- Ardea purpurea manilensis Meyen, 1834. Azija od Pakistana istočno do Filipina i sjeverno do Primorskog kraja u Rusiji.

Selica je koja u naše krajeve stiže krajem marta, a napušta ih najčešće u avgustu i septembru, nekad i kasnije. Osim što je ima u Evropi, nastanjuje i Afriku i centralnu Aziju.

Čaplju dangubu štite mnoge međunarodne konvencije: Bonska iz 1975. i Bernska konvencija iz 1979., zatim Sporazum o zaštiti afričko–euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) iz 1995., Konvencija o zaštiti vodenih staništa iz Ramsara iz 1971. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh