Crveno-modra ara

Scorpio

Registrovani član
Poruke
615
Reakcije
142
Lokacija
Spol
Crveno-modra ara (Ara macao) je velika vrsta papagaja porodice Psittacidae.

Nastanjuje suhe tropske šume u Srednjoj i Južnoj Americi. Sa površinom od oko 6.700.000 km² rasprostranjenosti, ovo je najrasprostranjenija vrsta roda Ara. Nije ugrožena.

Otprilike je 81 do 96 cm duga, ali više od polovine dužine je zapravo zašiljeni rep, uobičajen kod svih ara. Prosječna težina je oko 1 kg. Perje je uglavnom crveno, ono na trtici i repno je svijetlo plavo, a gornje pokrovno na krilima žuto. Gornji dio letnih pera na krilima je tamnoplave boje sa metalno-zlatnim odsjajem. Neke jedinke ponekad imaju zelene boje na kilima. Postoje tri podvrste koje se razlikuju po širini žute trake na krilima. Gornja vilica je uglavnom boje bjelokosti, a donja je crna. Crveno-modre are ne pokazuju seksualni dimofizam. Jedina razlika je što mlađe ptice imaju tamne, a odrasle svijetložute oči.

Ove ptice jedu uglavnom voće i sjemenje, uključujući i ono krupnije i tvrđe. Obično lete same ili u paru, iako se na nekim mjestima mogu vidjeti i u jatima. Često se okupljaju na mjestima gdje mogu lizati sol sa stijena. Vole jabuke, orahe, banane i drugo voće. Također se hrane nektarom i pupoljcima.

Crveno-modre are snesu 2-3 bijela jajeta u rupi u drvetu. Ženka ih inkubira oko 28 dana, a ptići dobijaju perje nakon oko 90 dana. Napuštaju roditelje oko godinu dana kasnije.

Popularni su, ali zahtjevni kućni ljubimci. Imaju visoku cijenu kupnje, održavanja i vrlo su bučne. Uzgajivači ih cijene zbog perja prelijepih boja i privrženosti vlasnicima. Smatra se inteligentnom vrstom.

Oglašavaju se glasnim, grlatim kreštanjem i vrištanjem koje se čuje kilometrima dalje.

Ova vrsta može živjeti do 75 godina. Međutim, uobičajeni životni vijek je između 30 i 50 godina. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh