Guarauna

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
696
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Guarauna (Aramus guarauna) je jedini pripadnik porodice Aramidae. Nije ugrožena vrsta a postoji i brojna populacija u Evergladesu na Floridi.

Guarauna, duga 56-71 cm i teška 0,9-1,3 kg, izgledom uveliko podsjeća na ždralove i barske koke, ali nedavna biohemijska istraživanja ukazuju na mogućnost da je u bliskom srodstvu sa perajonošcima.

Ima srednje dug, lagano zaobljen kljun, dug vrat, zaokrugljena krila, kratak rep i duge noge. Perje može biti smeđkasto-tamnomaslinaste boje sa bronzanom bojom do zelenkastog preliva na gornjim dijelovima tijela. Prednji dio tijela ima šire bijele pruge. Mužjak i ženka se gotovo i ne razlikuju.

Dobar je plivač iako nema nožne prste povezane kožicom. Lete snažno sa nogama izbačenim pozadi.

Oglašavaju se glasnim zvukovima sličnim jaukanju i vriskanju.

Ova vrsta se hrani velikim puževima, slatkovodnim školjkama, pojedinim insektima, žabama i gušterima. Kada guarauna nađe puža, odnese ga u pliću vodu i tamo vješto skine poklopac ljušture i pojede ga. Na mjestima gdje donose ulovljene životinje posvuda ima razbacanih praznih školjki i ljuštura.

Grade plitko i oveće gnijezdo od granja odmah iznad vode u močvarama, ili u žbunju ili drveću. Ženka snese 5-7 svijetlosjajnih i pjegavih jaja. Oba roditelja inkubiraju ih oko 27 dana. Skupa i hrane mlade, koji su potpuno odrasli nakon 7 sedmica, a nakon 16 se osamostale.

Guarauna nastanjuje otvorene ili pošumljene močvare ili sušno šipražje, na Floridi, Zapadnim Indijskim otocima, u Južnom Meksiku južno do Argentine, većim dijelom istočno od Anda. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh