Gačac

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
753
Reakcije
202
Lokacija
Spol
HgmLJdZ.png
Gačac (Corvus frugilegus) je ptica iz porodice vrana, rod gavrana.

Dugi su od 45 do 47 cm, čime su praktično identične veličine kao crne i sive vrane. Perje i noge gačca uglavnom su crne boje, iako obasjano sunčevom svjetlošću može sjajiti lagano plavim i ljubičastim tonovima. Kljun je sivo-crne boje. Upravo po kljunu ga je najlakše razlikovati od crne vrane, čiji je kljun potpuno crn.

Gačac se najčešće hrani crvima i larvama, koje skuplja probijajući tlo svojim snažnim kljunom. Prehranu nadopunjava insektima, žitaricama, voćem, žirevima, malim sisarima, malim pticama i njihovim jajima te strvinama. U gradovima skuplja i ostatke hrane koju ljudi bacaju, najčešće u ranim jutarnjim satima kad nema prisutnosti većeg broja ljudi.

Obično se gnijezdi u kolonijama na samim vrhovima krošanja stabala. Gnijezdo izrađuje od grančica koje lomi s drveća ili krade iz gnijezda drugih ptica. Rijetko skuplja grančice s tla. Polaže 3-5 jaja, obično na prijelazu iz februara u mart. Ptići se izlegnu nakon 16-18 dana, a sposobni su za let sa 32-33 dana starosti. Tokom jeseni mlade se ptice pridružuju jatima neuparenih ptica iz minule sezone parenja. Gačci često borave u mješovitim jatima s čavkama.

Gačac je rasprostranjen kao stanarica većim dijelom sjeverne i centralne Evrope, uključujući Veliku Britaniju i Irsku. Kao skitalica može biti prisutan i na Islandu te u sjevernijim dijelovima Skandinavije, iako u pravilu ne boravi sjevernije od 60° geografske širine. Kod nas se često gnijezdi u krošnjama stabala u gradovima, a hranu traži u okolnim poljima i livadama. Uz sivu vranu i čavku najčešća je vrsta vrane u regionu. Nerijetko ga se pogrešno naziva crnom vranom, koja je srodna vrsta koja ne stanuje kod nas. (Wikipedia, Ptice.info)
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
446
Reakcije
268
Lokacija
Spol
Gradske ptice - Gačac

 
Pronađi:
Vrh