Projekat zaštite ptica ORNIBA, BiH-CG

dragon

Registrovani član
Poruke
505
Reakcije
214
Lokacija
Spol
Projekat promocije Jadranskog selidbenog puta i potrebe zaštite ptica tokom njihovog preleta preko ovog dijela Evrope, kojeg je inicirala organizacija EuroNatur u saradnji sa Fondacijom Mava i partnerima iz zemalja regiona, temelj je ORNIBA projekta kojeg zajednički realizuju Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

ORNIBA je kratica skovana od pojmova ORNItologija i BAlkan. Cilj projekta je dati doprinos očuvanju i valorizaciji ptičijeg diverziteta na Jadranskom migratornom koridoru putem vršenja zajedničkih intervencija dvije države.

Projekat podrazumijeva značajnu prekograničnu saradnju u cilju rješavanja pitanja zaštite okoliša i integrisanu saradnju u upravljanju zaštićenim područjima, te povećanje saradnje kroz snažno zagovaranje i provođenje kampanja, a tokom dvije godine realizacije vodi ga Oxfam u BiH sa partnerima NVO Naše ptice i Novi Val iz Bosne i Hercegovine, te Centar za zaštitu i proučavanje ptica - CZIP i Opština Tivat iz Crne Gore.

Kampanja Ptice bez granica
“Ptice bez granica” naziv je kampanje koju su pokrenuli Oxfam i Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, u saradnji s partnerima Naše Ptice i Novi val iz Bosne i Hercegovine, te Općinom Tivat.

Kampanja podizanja svijesti o potrebi borbe protiv krivolova i zaštite ptičijih staništa je dio projekta „ORNIBA - Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore“.

Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina - Crna Gora, a ova inicijativa primarno je usmjerena ka zaštiti Hutovog blata u BiH i Tivatskih solila u Crnoj Gori, kao dijela Jadranskog migratornog puta.

Kampanja je realizirana 19. i 20. jula na graničnom prelazu Zubci-Sitnica, između Trebinja (BiH) i Herceg Novog (Crna Gora), gdje je posjetiocima skrenuta pažnja na probleme vezane za borbu protiv krivolova, očuvanje ptičijih staništa ovog migratornog puta te uspostavu watchdog inicijative, što su i glavni ciljevi ove kampanje.

Na graničnom prelazu su se također mogle dobiti informacije o tome kako pomoći u zaštiti ptičijeg fonda. Najavljeno je da se sve uočene nepravilnosti mogu prijaviti na www.orniba.net.

Do sada je na području Hutovog blata registrirano 249 vrsta ptica, stalno ili povremeno nastanjenih, od kojih su kao najugroženije identificirane mali vranac (Phalacrocorax carbo) i patka njorka (Aythya nyroca). Na području Tivatskih Solila do danas je registrirano 113 vrsta ptica, a najugroženije su žličarka (Platalea leucorodia) i ždral (Grus grus). (ORNIBA, RadioSarajevo, Ptice.info)
 

Pahuljica

Moderator
Poruke
387
Reakcije
185
Lokacija
Spol
Ja mislim da se ovakve stvari nedovoljno promovišu. Da li organizatori uopšte upućuju medijima pozive da prate ovakve akcije i događaje?
 

dragon

Registrovani član
Poruke
505
Reakcije
214
Lokacija
Spol
Ne znam ali sigurno ima i medija koji se ne odazivaju jer nemaju kad od praćenja dnevne politike. :rolleyes:
 

Edmir

Registrovani član
Poruke
733
Reakcije
194
Lokacija
Spol
Pa ima i nekakvih revijalnih emisija na svakoj televiziji. Može se napraviti mailing lista redakcija novina, portala i televizija pa im slati najave događaja. Ko se odazove svaka čast, ko ne odazove bar se pokušalo.
 

paxaro

Registrovani član
Poruke
763
Reakcije
252
Lokacija
Spol
Lutkarska predstava za djecu "Ptice bez granica"
Lutkarska predstava za djecu "Ptice bez granica" odigrana je u nekoliko termina 9. i 10. oktobra na scenama Kulturnog centra u Tivtu i KIC-a "Budo Tomović" u Podgorici.

Oko 250 mališana imalo je priliku da uživa u čarima ove predstave. U Podgorici sala KIC-a bila je popunjena u sva tri termina, tako da je predstavu ukupno odgledalo oko 1.200 učenika osnovnih podgoričkih škola.

Ulaznica za predstavu bila je plastična flaša, limenka ili stari reciklažni papir, koje su učenici odlagali u za to predviđene kontejnere na ulazu u pozorište.

Predstava, koja je dio kampanje za podizanje svijesti o potrebi borbe protiv krivolova, ima cilj da uvede najmlađu populaciju u svijet ptica, probleme koji su prisutni u očuvanju ekosistema i uticaju promjena nastalih u staništima prica na njihov život i brojnost. Nastala je kao rezultat ideja i prijedloga koje su za ovu predstavu dala sama djeca, kroz radionice i posjete kritičnih tačaka u kojima se jasno vidjelo kako čovjek svojim djelovanjem narušava život ptica.

Sve ove ideje su, na djeci pristupačan način, u predstavu pretočili mladi dramski umjetnici iz Mostara (B&H) Bojan Beribaka i Ivana Radić.

Maštovito i upečatljivo dizajnirane lutke, priča koja će sigurno plijeniti pažnju djece i izuzetno edukativne i pjevljive pjesme zabavile su djecu, ali i ukazale na način kako najmlađi mogu doprinijeti sigurnijem životu ptica i pomoći očuvanju svog prirodnog okruženja. (CZIP, Ptice.info)
 

Walker

Registrovani član
Poruke
668
Reakcije
203
Lokacija
Spol
Bravo.

Inače, predstava "Ptice bez granica" premijerno je izvedena 8. marta 2014. u Mostarskom teatru mladih. Njeni autori su mladi profesionalci iz Mostara: Bojan Beribaka (priča i stihovi), Ivana Radić (scenografija) i Peđa Hart (muzika).

Nakon premijere, predstava je izvedena u mnogim osnovnim školama širom BiH i Crne Gore.

Organizirana je u okviru projekta "ORNIBA - Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore" kojeg zajednički realizuju nevladine organizacije Oxfam Italia, Naše Ptice i Novi val iz Bosne i Hercegovine, te Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Opština Tivat iz Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina - Crna Gora. (Oxfam)
 

zorion

Moderator
Poruke
426
Reakcije
252
Lokacija
Spol
Ulični eko kviz "Zaštitimo ptice" 7. februara u BiH i CG
U okviru projekta „ORNIBA - Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore“, 7. februara biće organizovan Ulični eko kviz za građane Mostara i Čapljine u BiH, te Tivta i Podgorice u CG, pod nazivom „Zaštitimo ptice“.

Učešćem u kvizu građani će imati priliku da upotpune svoje znanje o ptičijim vrstama i njihovim staništima, kao i da dobiju simbolične nagrade.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) najavili su da će događaj biti održan na Trgu Magnolija u Tivtu sa početkom u 10 sati, te na Trgu Republike u Podgorici sa početkom u 12 sati. Projektna aktivnost će u istim terminima biti održana i u Bosni i Hercegovini.

Implementaciju ORNIBA projekta u Crnoj Gori vodi CZIP uz podršku Opštine Tivat, a u BiH organizacije Oxfam Italia, Naše Ptice i Novi val. Projekat se implementira u okviru IPA Prekograničnog programa Bosna i Hercegovina - Crna Gora, a finansira ga Delegacija Evropske unije.

Iz CZIP-a pozivaju volontere za pomoć u realizaciji kviza. Zainteresovani se mogu prijaviti se putem e-maila marija.stanisic@czip.me ili putem telefona 067 879 394, najkasnije do 4. februara 2015. godine do 14 sati. (CZIP, Ptice.info)

-------

Usput želim izraziti nezadovoljstvo što od organizacija iz BiH još uvijek niko nije objavio bilo kakve detalje o ovom događaju. :-(
 

paxaro

Registrovani član
Poruke
763
Reakcije
252
Lokacija
Spol
Fina je ideja, želim uspješnu realizaciju.
 

dragon

Registrovani član
Poruke
505
Reakcije
214
Lokacija
Spol
Predstava za djecu i ulični eko kviz "Zaštitimo ptice" u Mostaru
U sklopu projekta ORNIBA, koji je fokusiran na poboljšanje zaštite ugroženih vrsta ptica na Balkanu, 4. februara u 19 sati građani Mostara bili su u mogućnosti pogledati predstavu za djecu "Zaštitimo ptice" u izvedbi Mostarskog teatra mladih, Trg Republike 1. Predstava je nastala kao rezultat kreativnih i edukativnih radionica s djecom o potrebi zaštite ptičijih vrsta i njihovih staništa.

Članovi nevladine organizacije Novi val i glumci Mostarskog teatra mladih, zajedno s djecom koja su bila sudionici radionica, pokazali su kako jedna sova i jedna grlica gledaju na izumiranje ptice Dodo, ili kako dvije labudice sanjaju o Zemlji Ljepotaniji.

Dobra vijest za djecu i njihove roditelje je da će ova predstava postati dio stalnog repertoara Mostarskog teatra mladih.

U sklopu istog projekta, 7. februara, na Trgu Republike 1, ispred Mostarskog teatra mladih, s početkom u 10 sati, i na glavnom gradskom trgu u Čapljini, u 12 sati, biće održan ulični eko kviz "Zaštitimo ptice". Ova projektna aktivnost u isto vrijeme biće održana i u Podgorici i Tivtu, u Crnoj Gori.

Projekt Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore - ORNIBA ima za cilj doprinijeti očuvanju raznolikosti ptičijih vrsta u jadranskoj zoni migracije ptica.

Projekt finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, a provodi ga Oxfam u BiH, u partnerstvu s nevladinim organizacijama Naše ptice i Novi val iz Bosne i Hercegovine te Centrom za zaštitu i proučavanje ptica i općinom Tivat iz Crne Gore. (Dnevnik.ba, Ptice.info)
 

Scorpio

Registrovani član
Poruke
609
Reakcije
141
Lokacija
Spol
Nema još nikakvih vijesti, nadam se da je akcija uspjela.
 

dragon

Registrovani član
Poruke
505
Reakcije
214
Lokacija
Spol
U Tivtu, Podgorici, Mostaru i Čapljini, 7. februara održan edukativni kviz „Zaštitimo ptice“
U okviru kampanje podizanja svijesti građanstva o važnosti očuvanja ptičijih vrsta i njihovih staništa, aktivnosti IPA prekograničnog projekta ORNIBA, u Tivtu, Podgorici, Mostaru i Čapljini, 7. februara održan je edukativni kviz „Zaštitimo ptice“.

Najviše interesovanja za učešće u kvizu su pokazali najmlađi stanovnici, koji su rado odgovarali na pitanja o pticama koja su im postavljali volonteri Centra za zaštitu i proučavanje ptica iz Crne Gore, članovi nevladine organizacije „Novi val“ iz Bosne i Hercegovine te djeca koja su idejni tvorci kviza.

Ovom prilikom je podijeljeno više od 800 magneta, šolji, USB stikova, kapa, majica, letaka, te cekera sa stihovima koje je napisala djevojčica koja je učestvovala u kampanji.

Ulični kviz je organizovan u okviru IPA prekograničnog projekta „ORNIBA - Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hergecovine i Crne Gore“ kojeg finansira Evropska unija. (CZIP, Ptice.info)
 

zorion

Moderator
Poruke
426
Reakcije
252
Lokacija
Spol
Završna konferencija ORNIBA projekta, Čapljina, 19.02.2015.
ORNIBA, dvogodišnji projekat fokusiran na poboljšanje zaštite ugroženih vrsta ptica na Balkanu, primiče se svome zvaničnom kraju.

Oxfam u BiH, sa partnerima u projektu (NVO Naše ptice i Novi Val iz Bosne i Hercegovine, te Centar za zaštitu i proučavanje ptica - CZIP i Opština Tivat iz Crne Gore) organizovaće završnu konferenciju u Čapljini, Hotel Mogorjelo, 19. februara 2015. godine, od 10:30h do 14:00h.

Namjera je predstaviti program i rezultate projekta kojima se nastojalo doprinijeti očuvanju i valorizaciji raznovrsnosti ptičijih vrsta kroz zajedničke intervencije između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Cilj projekta "ORNIBA - Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore" je doprinos očuvanju raznolikosti ptičijih vrsta u jadranskoj zoni migracije ptica. Projekat vrijedan oko 366.000 eura finansirala je Evropska unija u okviru IPA Prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Dvije osnovne oblasti intervencije pod ovim projektom su Park prirode Hutovo blato u Bosni i Hercegovini i Tivatska Solila u Crnoj Gori. Na ove dvije lokacije privremeno ili stalno boravi 346 vrsta ptica.

Tokom trajanja projekta vodila se kampanja "Ptice bez granica" koja je kroz različite aktivnosti obuhvatila cjelokupnu lokalnu zajednicu.

Koordiniran način podizanja nivoa svijesti u obje države, rad na poboljšanju zakonske regulative i harmonizacije sa evropskim zakonima, te uticaj na prevenciju opadanja broja ptičijih vrsta duž Jadranskog seobenog koridora, doveli su do uspostave turističkog proizvoda - posmatranje ptica, kao jednog od ciljeva projekta.

Posmatranje ptica (birdwatching) razvijenim državama u svijetu donosi veliku ekonomsku korist, a više detalja o samoj aktivnosti i mogućnostima za razvoj u našoj zemlji možete pročitati u brošuri "Birdwatching i perspektive razvoja u Bosni i Hercegovini" autora Dražena Kotrošana. (CZIP, Ptice.info)
 

Scorpio

Registrovani član
Poruke
609
Reakcije
141
Lokacija
Spol
U dvogodišnji ORNIBA projekt uloženo 350.000 eura
Sudionici dvogodišnjeg projekta posvećenog poboljšanju zaštite ugroženih vrsta ptica na Balkanu (ORNIBA), koji je finansirala EU u sklopu IPA programa prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore, održali su u četvrtak završnu konferenciju u Čapljini na kojoj su predstavili rezultate i aktivnosti projekta.

Dva glavna mjesta implementacije projekta su Park prirode Hutovo blato u BiH i Tivatska solila u Crnoj Gori, na kojima privremeno ili stalno boravi 346 vrsta ptica.

Na konferenciji su govorili Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH, zatim Silvana Grispino, direktorica Oxfam ureda u BiH, i Željko Bonić, šef Odjela za gospodarstvo Općine Čapljina.

Mina je ovom prilikom objasnio kako je projekat trajao dvije godine i uključivao više od hiljadu ljudi, lokalne zajednice, odnosno sve one koji su mogli na bilo koji način uticati da se smanji krivolov i sačuvaju ptičija staništa.

- Bavili smo se, ne samo posmatranjem i zaštitom ptica, nego i posmatranjem zaštićenih područja, i mogu reći da na kraju imamo zanimljive rezultate - kazao je Mina u izjavi za medije.

Zadovoljstvo je izrazila i Sanja Radulović, projekt koordinatorica iz nevladine organizacije Oxfam.

- Na terenu smo snimili stanje, našli rješenja za neke probleme i, što je najvažnije u cijelom projektu, mislimo da smo kroz turistički proizvod - posmatranje ptica, omogućili da sutra zaštićeni prostori, koji uvijek imaju problema s finansiranjem, budu na dobrom putu da poprave svoje stanje. Znači, posmatranje ptica kao turistički proizvod biće garancija očuvanja sredine, da neće biti lova, odnosno krivolova i da će se ptičije vrste očuvati - naglasila je Radulović.

Dodala je da turisti koji dođu posmatrati ptice uglavnom su spremni za taj užitak platiti dovoljno novca, tako da se to može dobro iskoristiti i u promociji i poboljšanju ekonomskih uvjeta.

U dvogodišnji ORNIBA projekt uloženo je 350.000 eura. (hercegovina.info, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh