Južni fulmar

Lorena

Administrator
Poruke
318
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Južni fulmar (Fulmarus glacialodes) je morska ptica roda Fulmarus. Živi na Antarktici i okolnim otocima.

Blijedosive je boje, a vrhovi krila su crni. Kljun je ružičast. Ptica je duga 45-50 cm, a ima raspon krila 110-120 cm. Prosječni mužjak je težak 7.95 kg, a ženka 7.4 kg.

Hrane se ribama, lignjama i rakovima. Hranu nalaze uglavnom na površini vode, ali nekad i rone da je nađu.

Jako su društvene, te često putuju, odmaraju i hrane se u velikim jatima. Vrstu je prvi put opisao škotski prirodoslovac Andrew Smith 1840. godine na temelju primjeraka s Rta dobre nade. Vrsta se prvobitno zvala Procellaria glacialoides, ali je kasnije premještena u rod Fulmarus. Procijenjena populacija vrste je 4.000.000. Našla je svoje mjesto na mnogim poštanskim markama.

Sezona gniježdenja počinje u oktobru. Gnijezde se u kolonijama koje mogu sadržavati nekoliko hiljada jedinki. Lokacije gniježdenja najčešće su litice, a kao gnijezda im služe kamene pločice. Ženka polaže samo jedno jaje, krajem novembra ili početkom decembra. Jaje je bijelo, dimenzija 76 mm × 51 mm i teško 103 g. Inkubacija traje oko 45 dana. Ptić dobija perje nakon 52 dana. Nepovoljni klimatski uslovi i velike temperature mogu loše uticati na ptiće, a česta su meta i grabežljivaca. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh