Vijoglav

Pahuljica

Moderator
Poruke
391
Reakcije
186
Lokacija
Spol
Vijoglav (Jynx torquilla) je ptica iz porodice djetlića. Zajedno s vrstom Jynx ruficollis čini rod Jynx.

Dug je oko 16,5 cm i težak oko 50 g. Poput djetlića, imaju veliku glavu i dug jezik, koji koriste da izvuku insekte i larve. Imaju i zigodaktilna stopala, sa dva prsta naprijed i dva nazad. Nemaju ukočena repna pera koja djetlići koriste pri penjanju po drveću. Zato vijoglavi češće od svojih srodnika sjede na grani nego na uspravnom deblu. Odlično su kamuflirani prugastim smeđim perjem. Mužjak i ženka slično izgledaju.

Kljunovi su im kraći i nisu poput dlijeta kao u pravih djetlića, i zato se uglavnom hrane mravima i drugim insektima koje traže u trulom drveću ili na zemlji.

Nastanjuju sjever Euroazije, od Britanije do Japana. Zimuju u Africi i južnoj Aziji. Žive u otvorenim šumama, voćnjacima, pošumljenim farmama i parkovima.

Za gniježđenje radije koriste stare rupe djetlića nego što prave vlastite. Ženka snese 6-9 bijelih jaja, koja uglavnom sama inkubira 12-14 dana.

Kada se ovu pticu uznemiri, ona izokrene svoju glavu i sikće na neprijatelja. Po tome je i dobila naziv na našem jeziku, ali i drugim, npr "wryneck" na engleskom, "wendehals" na njemačkom i sl. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh