Crkavica

paxaro

Registrovani član
Poruke
763
Reakcije
252
Lokacija
Spol
Crkavica ili bijela crkavica ili egipatski sup (Neophron percnopterus) je maleni strvinar Starog svijeta koji živi od jugozapadne Evrope i sjevera Afrike do juga Azije. Jedini je pripadnik roda Neophron.

Duge su oko 85 cm od kljuna do vrha repa, sa rasponom krila od 1,7 m. Teške su 2,1 kg. Bijele su boje, sa malo crnog perja na krilima i repu. Zbog navike čekanja na svoj red kod strvina, na obično prašnjavom tlu, perje se brzo uprlja, pa je prije mitarenja više bež boje nego čisto bijele. Crkavice se takođe ponekad "boje" zemljom kao i kostoberine, nakon čega njihovo perje bude pomalo ružičasto. Odatle potiče njemački naziv za ovu pticu - Schmutzgeier ("blatnjavi lešinar"). Koža na licu je žuta, a za vrijeme sezone parenja postane narandžasta, i na njoj nema perja. Rep je u obliku dijamanta i u letu je stoga uočljiv. Međutim, oblik repa znači da crkavica sporo leti i loše manevrira. Ptići su tamnosmeđi i postepeno postaju svjetliji dok ne postanu odrasli sa pet godina.

Strvinari su, ali se hrane i manjim sisarima i jajima. Za lomljenje debele ljuske nojevih jaja instiktivno koristi malo kamenje. Zbog toga što je relativno mala, mora čekati svoj red kod strvina, jer su za njega zainteresovani i lavovi, hijene i drugi lešinari.

Gnijezda grade oba partnera na liticama i padinama. Na nepristupačna mjesta materijal nose u kljunu, za razliku od drugih grabljivica, koje umjesto toga koriste kandže. U gradnji gnijezda koriste grane, smeće i ostatke hrane (poput kostiju, oklopa kornjača i sl.). Ženka snese 2 bijela jajeta sa tamnosmeđim pjegama. Ovo se uglavnom dešava između kraja marta i kraja aprila.

Povremeno se sele, ovisno o klimi. Ako mogu izdržati zimu, najčešće ostaju.

Broj crkavica se značajno smanjio. U Evropi i na Srednjem istoku 2001. je zabilježeno upola manje jedinki nego što ih je bilo 1980. Populacije u Indiji i jugozapadnoj Africi su potpuno opale. IUCN ih je 2007. stavio na popis ugroženih vrsta.

Postoje tri priznate podvrste crkavice:
- N. p. percnopterus, ima najveću rasprostranjenost, od juga Evrope, preko sjevera Afrike, Bliskog istoka, Srednje Azije do sjeverozapada Indije;
- N. p. ginginianus, najmanja podvrsta, nastanjuje većinu Indije;
- N. p. majorensis, crkavica sa Kanarskih otoka, najveća podvrsta sa najmanjom rasprostranjenošću (nastanjuje samo istok Kanarskih otoka). (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh