Nandu

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Nandu (Rhea americana) je južnoamerička vrsta ptice neletačice. Njen areal je istočni dio Južne Amerike. Ne samo da je najveća vrsta roda Rhea, već je i najveća živuća američka ptica.

Perje je sivo ili smeđe, sa velikom induvidualnom varijacijom. Mužjaci su uglavnom tamniji od ženki. U divljini, posebno u Argentini, ponekad se pojave jedinke sa bijelim perjem i plavim očima, kao i albino jedinke. U prosjeku su teški 20-27 kg i dugi 129 cm od repa do kljuna. Visoki su 1,5 m. Mužjaci su uglavnom veći od ženki i mogu težiti do 40 kg i biti dugi preko 150 cm. Noge su im duge i snažne i imaju tri prsta. Krila kod nandua su relativno duga. Koriste ih tokom naglih zaokreta u trku za održavanje ravnoteže. Tek izlegli ptići su sivi sa tamnim vodoravnim prugama.

Nandui se hrane korijenjem biljaka, lišćem, sjemenjem i manjim životinjama kao što su insekti.

Nandui se razmnožavaju u toplijim mjesecima, između avgusta i januara, ovisno o klimi. I mužjaci i ženke su poligamni. Ženka se pari sa jednim mužjakom, snese jaja i ostavi ga da ih čuva, a ona odlazi da se pari sa drugim. Svaka od nekoliko ženki snese do 10 jaja u gnijezdo, a mužjak ih zatim inkubira 35-40 dana. Gnijezdo je udubina prekrivena travom koju pravi mužjak. Svi se ptići, nakon inkubacije, izlegu u roku od 36 sati. Spolno su zreli sa 14 mjeseci starosti.

Prirodni grabežljivci odraslih nandua su puma i jaguar. Psi ponekad ubijaju mlade a Caracara plancus ubija tek izlegle ptiće. Pasanci ponekad jedu jaja nandua.

Nandu je endemičan za Argentinu, Boliviju, Brazil, Paragvaj i Uragvaj. Ova vrsta nastanjuje pampe, šikare, pa čak i pustinje, iako više voli mjesta sa bar malo visoke vegetacije. Ne nastanjuje južnoameričke tropske kišne šume. Tokom sezone parenja ostaju blizu vode.

Mala populacija nandua živi u Njemačkoj. Tri para su u avgustu 2000. godine pobjegla sa farme u Groß Grönauu, Schleswig-Holstein. Preživjeli su zimu i razmnožili se u staništu koje je slično onom u Južnoj Americi. Na kraju su prošli rijeku Wakenitz i ostali tamo živjeti. U oktobru 2008. dva njemačka naučnika su izbrojala oko 100 jedinki. Ti nandui su zaštićeni u Njemačkoj slično kao i u Južnoj Americi.

Postoji pet podvrsta nandua, koje je teško razlikovati:
- R. americana americana – sjever i istok Brazila.
- R. americana intermedia – Uragvaj i jugoistok Brazila.
- R. americana nobilis – istok Paragvaja.
- R. americana araneipes – Paragvaj i Bolivija.
- R. americana albescens – pampe Argentine južno do provincije Rio Negro. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh