Kakapo

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
440
Reakcije
262
Lokacija
Spol
Kakapo (Strigops habroptila) je vrsta noćnog papagaja endemičnog za Novi Zeland. Jedina je vrsta roda Strigops. Kākāpō na maorskom znači noćni papagaj.

Ima zelenožuto perje sa malenim pjegicama i pernate diskove oko očiju, poput sova, velik siv kljun, kratke noge, velika stopala i relativno kratka krila i rep. Jedinstven je na više načina: jedini je papagaj na svijetu koji ne može letjeti, najteži papagaj (2-4 kg težak, a oko 60cm dug), noćna je vrsta, biljojed je, spolni dimorfizam se odražava u veličini tijela, a mužjak ne brine o mladuncima. Vjerovatno je jedna od ptica koje najduže žive, u prosjeku 95 a maksimalno 120 godina.

Kakapoi su kritično ugroženi. Do aprila 2009. godine evidentirano je samo 125 jedinki, od kojih je većina imala ime. Predak kakapoa i roda Nestor je postao izoliran od ostalih papagaja prije oko 82 miliona godina, kada se Novi Zeland odvojio od Gondvane. Prije oko 70 miliona godina kakapo se odvojio od roda Nestor. Zbog nepostojanja predatora izgubio je moć letenja. Nakon kolonizacije i uvedenih predatora, poput mačaka i štakora, većina kakapoa su izumrli. Očuvanje je počelo 1890-ih. Od januara 2009. preživjeli kakapoi žive na dva ostrva bez predatora.

Uglavnom su biljojedi, i hrane se biljem, sjemenjem, voćem, pa čak i smolom drveća.

Kakapo je jedina vrsta neletećeg papagaja na svijetu, ali je i jedina neleteća ptica na svijetu koja se udvara partneru. Mužjaci se skupe u jedan prostor i takmiče se da privuku ženke. Ženke to posmatraju i biraju partnera. Ne stvara se nikakva veza između spolova i sastaju se samo zbog parenja.

Tokom sezone udvaranja mužjaci napuštaju svoja stara staništa i odlaze u brda gdje osnuju vlastita udvarališta. Ova udvarališta mogu biti i 7 km udaljena od uobičajene teritorije jedinke. Tu ostaju tokom cijele sezone udvaranja. Plaše svoje protivnike podignutim perjem, raširenim krilima, otvorenim kljunovima, podignutim kandžama i ispuštanjem glasnih kreštećih i režećih zvukova. Mogu se povrijediti ili čak umrijeti u borbama.

Da bi privukli ženke, mužjaci ispuštaju zvukove slične bubnjanju na niskim frekvencijama (ispod 100 Hz). Bubnjanje se može čuti bar kilometar dalje. Kada ženka dođe, mužjak počinje udvaranje pomjerajući se sa strane na stranu i klikćući kljunom. Onda se okrene leđima prema ženki, raširi krila i kreće se unazad prema njoj. Nakon parenja ženka se vraća na svoj teritorij, dok mužjak ostaje u udvaralištu i nastavlja bubnjati.

Ženka snese do 3 jajeta u zaklonu biljaka ili u šupljem deblu. Ptići se izlegu za oko 30 dana. Ženka hrani mlade 3 mjeseca, ali oni ostaju sa majkom i nekoliko mjeseci nakon što im je perje naraslo. Napuštaju gnijezdo prosječno nakon 10 do 12 sedmica starosti. Majke ih u nekim slučajevima povremeno hrane i sljedećih 6 mjeseci. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh