Plavoleđa mišjakinja

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
788
Reakcije
269
Lokacija
Spol
ol8hOiM.png
Plavoleđa mišjakinja (Urocolius macrourus) nastanjuje subsaharske predjele na sjeveru do jugozapadne Tanzanije na jugu. Endem je subsaharske Afrike, ali nije ugrožena vrsta. Ima sedam podvrsta. Postoji dosta poštanskih markica sa likom ove ptice.

Perje joj je sivkaste boje, sa svijetloplavom pjegom iza glave. Duge su 32-39,8 cm uključujući i rep. Teške su 34-62 g. Rep im je tanak i dug, kod ženki nešto kraći nego kod mužjaka. Mogu okretati dva vanjska prsta po želji: dva naprijed a dva nazad, tri naprijed a jedan nazad ili sva četiri naprijed. Noge mogu jako razmaknuti, pa ih se često viđa kako stoje s jednom nogom na jednoj, a drugom na drugoj grani.

Uglavnom se hrani zelenim listovima koje polako probavlja, a osim toga uzima i voće, sjemenje i insekte.

Gnijezdo je neuredno, u obliku šoljice, ispunjeno lišćem. Ženka obično snese 2-4 jajeta, bijele boje sa crvenkastosmeđim tačkicama, koja inkubiraju oba partnera 12-14 dana. Mladi se brzo razvijaju i počnu letjeti sa 16-18 dana.

Plavoleđa mišjakinja je vrlo društvena ptica koja živi u grupama od 20-30 jedinki, koje se zajedno čiste, hrane i razmnožavaju. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Atilla

Registrovani član
Registracija
18-12-2015
Poruke
127
Reakcije
22
Lokacija
Spol
Lijepa i zanimljiva vrsta.
 
Pronađi:
Vrh