Albatros

Scorpio

Registrovani član
Poruke
617
Reakcije
143
Lokacija
Spol
Albatrosi (Diomedeidae) su najčešće ptice subpolarnih voda Antarktike, iako ih se može sresti i u umjerenim, pa i u tropskim morima.

Najveći među njima je albatros lutalica, koji može imati raspon krila i do 3,60 m. Manje vrste mogu imati raspon krila do 2,50 m.

Albatrosi grade gnijezda u obliku humki od zemlje i trave, i to uglavnom na vjetrovitim padinama, jer su građeni poput savršenih jedrilica, pa pri polijetanju trebaju dovoljno vjetra u lice i/ili strmi zalet.

Na otvorenom moru je albatrose lako prepoznati po letu. Brzo slijetaju niz vjetar među valove, naglo se okreću i strmo uzlijeću uz vjetar te kruže oko brodova, a da ni jednom ne zamahnu krilima.

Albatrosi nisu jedine subantartičke morske ptice. Na južnim se otocima naveliko gnijezde burnice, pingvini, galebovi, vranci, čigre, pomorci itd.

Naročito je neobično udvaračko kočoperenje albatrosa lutalice, koje je popraćeno nevjerovatno raznolikim kričavim i blobotavim glasanjem te raznovrsnim pozama, a jedna od njih je i potpuno širenje krila. Pare se svake druge godine jer cijeli ciklus, počevši od dolaska roditelja na gnijezdište pa do odlaska ptića, može potrajati 380 dana. Neke se manje vrste ipak pare svake godine.

Hiljade albatrosa svake se godine vraća, radi parenja, na sjeverni dio otoka Južna Georgia. Na jajetu leže oba roditelja, a mladi ptić se izlegne nakon oko 70 dana. Ishrana poluprobavljenom ribom iz roditeljskog kljuna omogućuje mu brz rast. Nakon tri mjeseca roditelji ga više ne čuvaju i hrane ga samo povremeno. Zapadni vjetrovi u albatroskim krajevima južne zemljine polulopte glavni su uzrok lutanju tih ptica. Neki albatrosi provode zimu čak više od 12000 km udaljeni od svojih gnijezdišta. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh