Sunčana konura

zorion

Moderator
Poruke
432
Reakcije
258
Lokacija
Spol
Sunčana konura ili sunčani papagaj (Aratinga solstitialis) je vrsta papagaja srednje veličine koja nastanjuje sjeveroistočne dijelove Južne Amerike. Ugrožena je vrsta.

Teški su oko 110 g, dugi oko 30 cm. Pretežno su zlatnožute boje, dok su donji dijelovi i lice jarkonarandžasti. Detaljnije gledajući, imaju zlatnožuto perje na glavi, leđima, grudima i stomaku. Područje oko očiju, čela i obraza ima crvenkasti odsjaj. Kljun je krupan i crno obojen, a kožni prsten oko očiju je okruglo formiran i svijetlosiv. Rame je na krilima žuto, a potom slijede zelena mala letna pera. Dalje slijede duga plava, a na kraju letna pera sa plavim završetcima. Duži rep je zelene boje sa plavim krajevima.

Seksualno su monomorfni, što znači da osim genitalnih nema drugih razlika među spolovima.

Mladi imaju zelena polja na glavi i čelu, a kljun je tamnosive boje.

Hrane se voćem, cvjetovima, bobicama, crvićima, insektima i slično.

Njihova staništa su savane, priobalne šume, rubovi vlažnih šuma. Društvene su ptice i viđaju se u jatima od oko 30 jedinki.

Nakon parenja, ženka snese 3-5 jaja i inkubira ih oko 23 dana. Mladi postaju seksualno zreli sa oko 2 godine. Životni vijek im je 25-30 godina.

Ekološke potrebe su im prilično neotkrivene, a postoje i nejasnoće zbog velike sličnosti sa papagajem sumpornih grudi (Aratinga maculata, syn. A. pintoi).

Popularni su kao kućni ljubimci, iako su opisani kao bučni. Sposobni su imitirati ljude, ali ne tako dobro kao neke veće vrste papagaja. Traže pažnju, vole igračke, a ako su ručno odgojeni vrlo su privrženi vlasnicima, dok prema strancima mogu biti agresivni. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Edmir

Registrovani član
Poruke
745
Reakcije
196
Lokacija
Spol
Ove su ptice trenutno pod velikim pritiskom zbog hvatanja i zatvaranja. :-(
 
Pronađi:
Vrh