Park prirode Ulcinjska solana, Crna Gora

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
523
Reakcije
157
Lokacija
Spol
9LE1I73.png
Ulcinjska solana se nalazi na krajnjem jugu Crne Gore i zauzima oko 14.5 km2 slanih bazena.

Solana je 1 km vazdušne linije udaljena od grada Ulcinja i isto toliko od granice sa Albanijom. Nekada je na prostoru današnje solane bilo Zogajsko blato ("zog" na albanskom znači "ptica"), močvara sa bočatom vodom, koja je počela da poprima antropogeni infrastrukturni oblik krajem tridesetih godina pretprošlog vijeka. Bočata voda je slana voda nižeg saliniteta od morske koja nastaje mješanjem mora s tekućom vodom ili kišnicom. Drugi naziv za takvu vodu je i brakična voda.

- Bazeni Ulcinjske solane napokon proglašeni nacionalnim zaštićenim područjem

Danas je Solana vještački, od strane čovjeka dirigovani ekosistem, gdje je unaprijed određen termin punjenja bazena morskom vodom, nivo vode u njima i njen salinitet. U “sendviču” je najznačajnijih ornitoloških lokaliteta na Jadranu, pa i šire. Prvi je privatni park prirode u Crnoj Gori.

Direktor Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) Darko Saveljić smatra da u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja ne postoji volja da se ornitofauna u toj zemlji dovede u red.

U prilog toj tvrdnji naveo je primjer Solane i probleme koji postoje naročito kada je u pitanju sezona lova.

Saveljić je istakao da je Solana najznačajnije stanište ptica na istočnoj obali Jadrana, a gotovo sve ptice koje tu borave su zaštićene evropskim konvencijama.

U crnogorskom parlamentu 2012. godine konačno je stavljena tačka na namjeru kontroverznog biznismena Veselina Barovića da ovo stanište stotina hiljada ptica proda kao građevinsko zemljište. Odlukom o dopuni Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, predviđeno je da zemljište ulcinjske Solane dobije status zaštićenog područja. Odluka je usvojena glasovima opozicije i Socijaldemokratske partije koja je, iako dio vladajuće većine, glasala suprotno volji dominantnog koalicionog partnera, Demokratske partije socijalista koju predvodi Milo Đukanović, inače blizak prijatelj Veselina Barovića, glavnog vlasnika investicionog Eurofonda koji je većinski vlasnik ulcinjske Solane kojoj pripada 15 miliona kvadratnih metara zemljišta od najvećeg ekološko-turističkog značaja. Eurofond i Veselin Barović su ulcinjsku Solanu "Bajo Sekulić" kupili 2005. godine. U međuvremenu su je otjerali pod stečaj i čak učinili sve da ona ostane bez koncesije na morsku vodu neophodnu za dobijanje soli.

Ovakav epilog je rezultat akcije širokog fronta koji su činile više NVO, mediji i predstavnici lokalne zajednice. Među njima je bio i slobodni novinar i publicista iz Ulcinja Mustafa Canka, koji primjećuje:

- Sve te privatizacije su nažalost postale blamaže naše vlade. Ona nema viziju da te stvari dovede u sklad. Ako pogledate ulcinjsku Solanu onda vidite da je tu svjesno izvršen privatizacioni zločin. Jedino će izgleda zbog snažnog pritiska EU ptice tamo zadržati svoje mjesto, odnosno neće, na sreću, morati da traže neke druge koridore - izjavio je Canka za Radio Slobodna Evropa.

Do danas je na ulcinjskoj Solani registrovano 240 vrsta ptica, a u proljeće se registruje na stotine i hiljade vodenih ptica koje se ovdje zaustavljaju radi odmora i prehrane. U slanim bazenima je registrovano 114 hiljada biljnih vrsta, 24 vrsta ribe, a na nasipima 12 vrsta vodozemaca, 28 vrsta gmizavaca i 33 vrste sisara.

Ulcinjska solana zvanično je otvorila vrata turistima u junu 2014. godine.
 

Dino

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
505
Reakcije
115
Lokacija
Spol
Gdje ima para tu politika uplete prste i onda je teško raspetljati stvari.
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
801
Reakcije
272
Lokacija
Spol
CZIP realizuje Monitoring krivolova na Ulcinjskoj solani
43U4cTD.png
Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) četvrtu godinu za redom realizuje projekat Monitoring krivolova na Ulcinjskoj solani (Crna Gora). U svrhe suzbijanja ilegalnog lova CZIP tri puta sedmično vrši monitoring ovog područja.

Ranije je zabilježeno više ulazaka, a protiv NN lica podnijete su krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu u Ulcinju. Prijave su podnijete na osnovu fotografija vozila kojim su posjetioci na ilegalnom ulazu ušli na solanu, kao i fotografija naoružanih lica.

Iz Centra podsjećaju da je Ulcinjska solana prvi privatni park prirode u CG, proglašen 2004. godine, gdje je lov najstrožije zabranjen. Lovne osnove lokalnog lovačkog društva, kao dokument kojim se definišu osnovni ciljevi, smjernice i mjere za očuvanje i razvoj pojedinih vrsta divljači u lovištu na period od 10 godina, Ulcinjsku solanu tretiraju kao rezervat.

Članom 10, st. 5 Zakona o divljači i lovstvu rezervat se definiše kao "nelovna površina i dio lovišta u kojem se preduzimaju posebne mjere uzgoja i zaštite, radi obnavljanja divljači".

Ukoliko ste zaiteresovani da posmatrate ptice i učestvujete u potrazi za krivolovcima možete se javiti putem:

telefona: 067 207 117,
Facebook profila: CZIP CG,
ili e-maila: czip@czip.me

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) osnovali su u decembru 2000. godine profesionalni ornitolozi Zavoda za zaštitu prirode Crne Gore, Prirodnjačkog muzeja, JP Nacionalni parkovi i studenti Biološkog fakulteta iz Podgorice. (CZIP, Ptice.info)
 

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
334
Reakcije
223
Lokacija
Spol
CZIP o Solani Ulcinj sa šefom za proširenje EU
YPlkS7i.png
U cilju što hitnije zaštite Solane Ulcinj, predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) sastali su se prošle sedmice sa šefom za proširenje Evropske unije nadležnim za Crnu Goru, g. Dirk Langeom.

Ovom prilikom g. Lange upoznat je sa trenutnim stanjem i načinom funkcionisanja Solane Ulcinj i svim aktivnostima koje CZIP sprovodi u posljednjih 15 godina na polju očuvanja biološke raznolikosti na objektu solane i okruženju kroz: kontiniurani monitoring ptica, izradu infrastrukture za razvoj eko turizma, nabavku bagera, monitoring krivolova, pripremu i promociju nekoliko kratkih filmova koji se i danas prikazuju u zemlji, regionu i članicama Evropske unije.

G. Lange je upoznat i sa izradom prijedloga strateških dokumenata potrebnih za zaštitu solane, u prvom redu: Menadžment plana za zaštitu i održivo korištenje prirodnih vrijednosti privatnog parka prirode „Solana Ulcinj“ i Prijedloga studije zaštite Solane Ulcinj izrađene u skladu sa normama Zakona o zaštiti prirode Crne Gore, kao i objavljivanja velikog broja naučnih radova u renomiranim naučnim časopisima.

CZIP je 2007. godine popunio formular za uvrštenje solane na Ramsar listu močvara od međunarodnog značaja (zadovoljava 6 od 9 kriterijuma prema Ramsarskoj konvenciji), a Vlada Crne Gore, na žalost, ni nakon osam godina ne prepoznaje njen značaj.

Predočene su hitne mjere koje se moraju sprovesti u cilju očuvanja cjelokupnog biodiverziteta i postojeće infrastrukture na solani, u prvom redu stavljanja pumpnih postrojenja za vodu u funkcionalno stanje, pri čemu će se u što kraćem roku omogućiti ispumpavanje kišnice i upumpavanje slane vode u bazene. Ukoliko se ovaj proces ne izvrši do sredine aprila, doći će do trajnog negativnog poremećaja i uticaja kako na floru i faunu, tako i na infrastrukturu, prije svega kanale, nasipe i prilazne puteve.

Paralelno sa ovim aktivnostima, posebnu pažnju treba obratiti na rješavanje problema krivolova na pernatu divljač. U vezi sa tim, g. Lange je obavješten o haotičnom stanju lovstva u Crnoj Gori, izazvanog neprofesionalnim vođenjem od strane Ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj, na čijem se čelu nalazi g. Petar Ivanović. Krivične prijave za krivolov na prostoru solane padaju u vodu i krivolov postaje „masovna pojava“, jer je ministar Ivanović, iz samo njemu znanih razloga, potpisao dokument po kojoj je veliki dio solane lovište. Umjesto da rješava problem, ministar prekida komunikaciju sa CZIP-om jer konstantno upozoravamo na manjkavosti i pogrešan rad. CZIP će i dalje raditi na zaštiti ptičijih vrsta i njihovih staništa, u nadi da će ministar Ivanović shvatiti da je divljač dobro od javnog interesa, koja je ministarstvu na čijem je čelu, povjerena za zaštitu i upravljanje.

Prevazilaženje dramatičene situacije je moguće jedino uz jasnu podršku Vlade Crne Gore, koja kroz institucionalno djelovanje treba pod hitno da preduzme jasne aktivnosti u cilju zaštite ovog lokaliteta. U skladu sa tim, CZIP tim stoji na raspolaganju nadležnom Ministarstvu u cilju što hitnijeg rješavanja tekućih problema. (CZIP, Ptice.info)
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
468
Reakcije
278
Lokacija
Spol
Pametno, samo kukajte i lobirajte.
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
637
Reakcije
244
Lokacija
Spol
Predstavnici Vlade CG i diplomatskog kora posjetili Ulcinjsku solanu
E3KeSZm.png
U organizaciji Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), predstavnici Vlade i diplomatskog kora posjetili su područje Ulcinjske solane s ciljem upoznavanja sa bogatstvom i značajem ovog područja kao jednog od najvažnijih staništa za ptice na Mediteranu.

Ulcinjsku solanu posjetili su državna sekretarka Daliborka Pejović, državni sekretar i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU Aleksandar Andrija Pejović, ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker, predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka, direktorka Turističke organizacije Ulcinj Zana Sarvan, predstavnici Javnog preduzeća za uzgoj i zaštitu divljači Ulcinj i Stečajne uprave solane “Bajo Sekulić”.

Nakon posjete, prisutni su na radnom ručku razgovarali o problemima solane, potencijalnim rješenjima i njenoj zaštiti na nacionalnom nivou.

Trenutno se radi na usaglašavanju zaključaka sa sastanka. (CZIP, Ptice.info)
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
736
Reakcije
240
Lokacija
Spol
Kod nas najčešće odmah pređu na tačku "radni ručak". :coffee:
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
801
Reakcije
272
Lokacija
Spol
Vlada CG bi mogla odobriti novac za pumpe na Ulcinjskoj solani
Oo5okPm.png
Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore je na okruglom stolu povodom zaštite Ulcinjske solane, a organizovanog od strane Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), obavijestilo prisutne da se za Vladu priprema informacija o potrebnim sredstvima u iznosu od 197 hiljada eura, koje bi se iskoristile za reparaciju pumpi, ispumpavanje slatke i upumpavanje slane vode u bazene Ulcinjske solane, kako bi se ekosistem solane održao vitalnim – navodi se u Zaključcima sa ovog okruglog stola.

SO Ulcinj obavezala se da će obnoviti inicijativu za formalnu zaštitu Ulcinjske solane i da će Studiju, na osnovu sprovedenih procedura zaštite, najdalje do oktobra ove godine staviti na dnevni red lokalnog parlamenta na glasanje.

Imajući u vidu Odluku Borda direktora solane iz 2005. godine o zabrani lova i ribolova na solani i Odluku Stečajne uprave o zabrani ulaska na Ulcinjsku solanu bez posebne dozvole, Opština Ulcinj, koja je osnivač lokalnog Preduzeća za zaštitu i uzgoj divljači, obaviće konsultacije sa resornim ministarstvom kako bi se dio solane, koji se sada protivzakonito tretira kao lovište, proglasio nelovnom površinom, čime bi se na cijelom prostoru solane uspostavila trajna zabrana lova, jedan je od zaključaka skupa.

U Prostorno urbanističkom planu Opštine Ulcinj, koji je u završnoj fazi, sve zainteresovane strane dužne su da daju prijedloge za valorizaciju prostora Ulcinjske solane koji će se temeljiti na održivom razvoju. U skladu sa međunarodnim obavezama, Ministarstvo održivog razvoja i turizma CG obavezalo se da će donijeti upravni akt kojim se Ulcinjska solana proglašava zvaničnim Emerald područjem na osnovu standarda Bernske konvencije o zaštiti divlje flore i faune.

Opština Ulcinj i CZIP obavezali su se da će u narednom periodu vršiti intezivni monitoring ilegalnih aktivnosti i o tome obavještavati resorne organe, kaže se u zaključcima, a da će CZIP, u saradnji sa lokalnom turističkom organizacijom, nastaviti aktivnu promociju Ulcinjske solane kao eko turističke destinacije.

Zaključke sa okruglog stola (Ulcinj, 13. mart 2015.) možete pogledati ovdje. (CZIP, Ptice.info)
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
648
Reakcije
153
Lokacija
Spol
Održana Međunarodna konferencija o zaštiti Ulcinjske solane
ymSexAU.png
Međunarodna konferencija o zaštiti Ulcinjske solane (Crna Gora) održana je 9. i 10. aprila u Podgorici, a upriličen je i obilazak terena u Ulcinju. Organizatori događaja su Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), EURONATUR iz Njemačke i Opština Ulcinj.

Cilj konferencije bio je upoznavanje predstavnika relevantnih međunarodnih organizacija i institucija sa inicijativom formalne zaštite Ulcinjske solane u skladu sa nacionalnom legislativom. Učešće su uzeli predstavnici ambasada u Crnoj Gori, Evropske komisije, međunarodnih konvencija, kao i predstavnici domaćih i međunarodnih institucija i nevladinih organizacija iz sektora zaštite prirode.

Osnovni zaključak konferencije je da se solana mora hitno staviti pod zaštitu, a dalje stoji:

• Najdalje do polovine juna 2015. godine, mora se uspostaviti upravljanje vodama, ispumpavanje slatke i upumpavanje slane vode na cijeloj površini;
• Opština Ulcinj će pokrenuti inicijativu za zaštitu solane u skladu sa IUCN kategorizacijom zaštićenih područja, najdalje do kraja maja 2015. godine;
• Opština Ulcinj će promijeniti lovna dokumenta i uspostaviti lovnu zabranu na kompletnoj površini solane;
• Ulcinjska solana će biti proglašena Emerald područjem u Crnoj Gori do juna 2015.;
• CZIP će dostaviti ispunjen Ramsarski formular Ministarstvu održivog razvoja i turizma, a Ministarstvo će se po njemu odrediti najkasnije do kraja juna 2015. godine;
• Stečajna Uprava će omogućiti monitoring ptica i krivolova kao i drugih neprofitnih aktivnosti vezanih za zaštitu prirode na solani aktivistima, uz poštovanje dogovorenih procedura, kao i prethodne i blagovremene najave;
• Za praćenje realizacije ovih zaključaka formiraće se Koordinacioni odbor. On će se sastajati u opštini Ulcinj jednom mjesečno.

Kompletan tekst Zaključaka moćete pročitati na web prezentaciji CZIP-a.

Alberto Kamarata, šef političkog sektora Delegacije EU kazao je da će rješenje problema Solane biti test za ispitivanje kredibiliteta i posvećenosti države zaštiti životne sredine i pregovaranja za ulazak u EU u okviru poglavlja 27.

- To će biti dokaz da će i ostale obaveze iz pregovaračkog poglavlja biti savladane. Mi ćemo nastaviti da pratimo situaciju u narednim sedmicama. Treba da ujedinimo napore da sačuvamo ovo mjesto prije nego što bude prekasno, prije nego što posljednji flamingos odleti zauvijek - kazao je Kamarata.

Ornitolog Darko Saveljić je ispred CZIP-a istakao da se zajednički mora tražiti rješenje za milione ptica koje u vrijeme migracije naseljavaju ovo područje.

- Država se od 1999. informiše o potrebi zaštite biodiverziteta Solane. Devet godina kasnije napravljen je plan upravljanja solanom, a 2011. studija koja nameće zaštitu prirode. Sve je stajalo u fiokama. Država je 2012. preuzela obavezu da je proglasi spomenikom prirode. Solana je danas ozbiljan problem, a njen opstanak zavisi od naše svijesti i savjesti - poručio je Saveljić.

Državna sekretarka Ministarstva turizma i održivog razvoja, Daliborka Pejović, naglasila je da se na prostoru Solane mora brzo reagovati. Vladi je poslana informacija sa prijedlogom finansijskih sredstava potrebnih da bi se odmah počelo sa radom na terenu, prije otpočinjanja turističke sezone. (CZIP, analitika.me, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
801
Reakcije
272
Lokacija
Spol
Nadam se da će sve to uroditi plodom. Sretno.
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
468
Reakcije
278
Lokacija
Spol
Normalan rad crnogorske Solane pomaže evropskim pticama
35ce4uT.png
Nakon što je Evropa od Crne Gore zatražila da ulcinjsku Solanu proglasi zaštićenim područjem postavlja se pitanje: šta je država do sada uradila na rješavanju ovog problema i da li je ugroženo otvaranje Poglavlja 27 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na životnu sredinu, a zbog stanja u tom preduzeću koje je jedno od najvećih prirodnih staništa ptica?

Iako su stručna javnost i NVO sektor godinama upozoravali Vladu Crne Gore na katastrofalno stanje u ulcinjskoj Solani "Bajo Sekulić" nadležni nisu reagovali, pa u tom preduzeću ni prošle godine nije bilo "berbe" soli zbog isključene električne energije kad nisu radile pumpe koje u bazene upumpavaju morsku vodu koja je "preduslov za normalan, prirodan ambijent za ptice" koje tu borave.

Nakon pritiska pojedinih ambasadora evropskih zemalja i njihovih zaključaka sa Konferencje o Solani - koja je održana početkom mjeseca, a kada je zatraženo rješavanje problema u ovom preduzeću - državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović je obećala "hitno rješavanje problema".

Ambasadorke Njemačke, Francuske i Poljske u Crnoj Gori, Gudrun Štajnaker, Veronik Brumo i Grazine Sikorske, nakon što su posjetile Solanu i upoznale se sa situacijom na terenu, zaključile su da je Solana zajednički evropski interes.

Šta je država do sada uradila na rješavanju ovog problema?

- Jedini uslov koji je Evropska komisija postavila Crnoj Gori je izrada Nacionalne strategije usklađivanja i implementacije s Akcionim planom. U toku je rad na ovom dokumentu. Komisija je zainteresovana za pitanje Solane i nadležne institucije je redovno informišu o stanju. Međutim, do sada stanje u Solani nije dovedeno u vezu s otvaranjem Poglavlja 27 - kazala je za RSE Ivana Vojinović, šefica radne grupe za ovo poglavlje za pregovore.

Sa druge strane, ornitolog Darko Saveljić iz Centra za zaštitu ptica (CZIP) nema dilemu da će otvaranje Poglavlja 27. biti uslovljeno funkcionisanjem ulcinjske Solane.

- Da podsjetim da se u Evropi ogroman novac ulaže u zaštitu ptica. Evropa je jasno pokazala da je zainteresovana ne samo za zaštitu ptica u okviru svojih granica, već i za zaštitu svih migratornih koridora ptica. Nije bitno samo zaštititi ptice u državi ili na nivou EU, bitno ih je zaštititi tokom njihove seobe. Crna Gora se nalazi na tom jadranskom migracionom koridoru i milioni evropskih ptica prelaze preko pve zemlje. Otvaranje Poglavlja 27. biće uslovljeno funkcionisanjem ulcinjske Solane - tvrdi Saveljić.

Podsjetimo, većinski vlasnik Solane je "Eurofond" koji kontroliše biznismen - i prema tvrdnjama mnogih blizak prijatelj premijera Mila Đukanovića - Veselin Barović koji je 2005. kupio Solanu za 800.000 eura, ali je to preduzeće, u međuvremenu, otišlo u stečaj i izgubilo koncesije na morsku vodu neophodnu za dobijanje soli.

Ranije je Barović namjeravao da Solanu proda za skoro 260 miliona eura što je izazvalo energičnu reakciju dijela javnosti koja je sumnjala da se Barović, od ulaska u privatizaciju Solane, nije rukovodio poslovnom vizijom, već da je plan bio da se preduzeće uništi, a da se potom proda zemljlište čija je vrijednost basnoslovno uvećana prenamjenom nekada poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

Solana se nalazi na području ulcinjske Velike plaže i njena najvrijednija imovina je 15 miliona kvadrata ekološki i turistički vrijednog zemljišta koje je danas najznačajnije stanište za 240 vrsta ptica na cijeloj istočnoj obali Jadrana.

Darko Saveljić kaže da je Evropa jasno poručila Crnoj Gori da ovo područje u crnogorskoj najjužnijoj opštini "mora da funkcioniše isključivo kao fabrika soli".

- Evropska unija i Evropski parlament jasno su poslali poruku Vladi Crne Gore da ovo stanište žele da vide vitalnim kako bi moglo da servisira milione evropskih ptica. Ja vidim da su iz Vlade shvatili te poruke i primjećujem da ovih dana rade na tome da se uspostavi upravljanje vodama na ovom prostoru - kaže Saveljić, te dodaje da je "Ulcinjska Solana jedinstven primjer u Evropi da samo ukoliko se neko područje ekonomski eksploatiše, u ovom slučaju so, ono može da servisira biodiverzitet i zaštitu prirode." (slobodnaevropa.org, Ptice.info)
 

Kutkut

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
776
Reakcije
206
Lokacija
Spol
Ja vidim da su iz Vlade shvatili te poruke i primjećujem da ovih dana rade na tome da se uspostavi upravljanje vodama na ovom prostoru - kaže Saveljić
Znaju i da rade kad im se postavi uslov.
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
468
Reakcije
278
Lokacija
Spol
Prvi sastanak koordinacionog tima za zaštitu Ulcinjske solane
J12YkuJ.png
U Ulcinju (Crna Gora) je održan prvi sastanak koordinacionog tima za zaštitu Ulcinjske solane koji je organizovan od strane Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i Opštine Ulcinj, gdje su učestvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ambasada Poljske i Njemačke, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Stečajne uprave solane.

Na sastanku su razmatrane aktivnosti interesnih strana na zaštiti ovog područja koje su trebale biti biti urađene u aprilu tekuće godine, shodno zaključcima okruglog stola održanog 13. marta i Međunarodne konferencije o zaštiti Ulcinjske solane održane 8. i 9. aprila.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je preko inžinjerske komore obezbjedilo preliminarnu informaciju o stanju Ulcinjske solane i pumpi koje trebaju biti vraćene u funkciju, a koje su prema procjenama stručnjaka u katastrofalnom stanju - pokradeni su elektromotori, trafo i razvodni ormari, dok su kod bazena solane pokradene drvene ustave, a putevi koji dolaze do njih potpuno uništeni. Vlada je već obezbjedila 40 hiljada dolara od UNDP-a za zaštitu solane, a takođe će pokriti dug solane za struju, kao i funkcionisanje pumpi narednih godinu dana.

Solana bi se uskoro trebala naći na zvaničnoj listi Emerald staništa Bernske konvencije, dok će studija zaštite, koja je dostavljena Opštini Ulcinj od strane Centra, uskoro biti proslijeđena Agenciji za zaštitu životne sredine i Ministarstvu održivog turizma na dalje postupanje.

Opština Ulcinj je pokrenula inicijativu kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da se trajno zabrani lov na solani.

Naredni sastanak koordinacionog tima biće održan krajem maja. (CZIP, Ptice.info)
 

Kutkut

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
776
Reakcije
206
Lokacija
Spol
Kad se mora, nije ni teško? :D
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
801
Reakcije
272
Lokacija
Spol
"Ptičiji aerodrom" - Ulcinjska Solana ponovo aktivan
HNmeszj.png
Nakon dvije godine od posljednje berbe soli na bazenima Ulcinjske solane, 12. jula je počela sa radom pumpa Đerane. Naime, pumpe na solani, dok je ovo preduzeće vršilo svoju privrednu djelatnost, služile su za ispumpavanje slatke i upumpavanje slane vode u bazene, kako bi se kombinacijom vjetra i sunca dobijala so.

Nizak nivo vode u bazenima predstavljao je idealno hranilište milionima ptica koje su se odmarale i hranile na solani, ptičijem aerodromu na afričko-euroazijskom migratornom koridoru. Novost o aktivaciji pumpe pozdravile su brojne međunarodne institucije i organizacije koje se bave zaštitom prirode.

Kako je solana pala pod stečaj, tako je i njena vrijedna mehanizacija prestala da funkcioniše kao i pretrpjela brojna mehanička oštećenja koja su onemogućila dalje upumpavanje vode u cilju obezbjeđenja dovoljne količine hrane za milione ptica. Uvidjevši bezizlaznu situaciju nerazumijevanja stečajne uprave i nedostatkom njihove vizije za turističku valorizaciju i promociju solane, CZIP je alarmirao međunarodnu javnost da stvori pritisak kako bi se solana konačno zaštitila na nacionalnom i međunarodnom nivou te pumpe bile puštene u rad.

Organizacijom konferencije 8. i 9. aprila kojoj su prisustvovali predstavnici ambasade Njemačke, Poljske i Francuske, koji su dali najveću podršku radu Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), potom predstavnici Evropske Komisije i EU parlamenta kao i zvaničnici/predstavnici međunarodnih konvencija, skrenuta je pažnja crnogorskoj Vladi i resornom Ministarstvu održivog razvoja i turizma za buduću zaštitu solane. Time je ovaj lokalitet postao glavna prepreka na putu EU integracija Crne Gore.

Kako je međunarodna javnost očekivala konkretne akcije tako je i uslijedila odluka Vlade da opredijeli 160.000 eura za reparaciju pumpi na Ulcinjskoj solani. Do sada je donacijom UNDP-a uloženo 27 hiljada od predviđenih 34.000 eura. Rezultat ovih ulaganja je operativnost pumpe Đerane i ponovno upumpavanje vode u solanske bazene.

Ipak, operativno funkcionisanje je uspostavljeno sa zakašnjenjem od mjesec dana kako je bilo predviđeno zaključcima konferencije što je dovelo do propasti gniježđenja jedne od najharizmatičnijih vrsta na solani koja predstavlja turističku atrakciju – flamingosa.

Kako bi ponovni rad pumpi i vraćanje vode a time i života na solanske bazene pratila i adekvatna turistička promocija neprocjenjivog bogatstva ornitofaune, CZIP je u toku trajanja sezone, zahvaljujući Partnerskom fondu za ugrožene ekosisteme, počeo sa postavljanjem promotivnih bilborda širom Crne Gore kako bi upotpunili turističku ponudu i upoznali turiste sa skrivenim draguljem crnogorskog primorja. U tu svrhu postavljeno je 10 različitih bilborda na svim graničnim prelazima kao i u blizini aerodroma koji će biti vidljivi turistima do oktobra, tj. kraja sezone. (CZIP, Ptice.info)
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
468
Reakcije
278
Lokacija
Spol
Problem Ulcinjske solane u njemačkom dnevnom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung
PW3UNNw.png
Problem Ulcinjske solane našao se u najčitanijem njemačkom dnevnom listu FAZ - Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pored opisa prirodnih vrijednosti Ulcinjske solane, njemački novinar se osvrnuo i na problem funkcionisanja ove fabrike.

Kroz članak njemačka čitalačka publika upoznata je sa bogatstvom solane, karakterišući je kao švedski sto za ptice pod uslovom funkcionisanja njenih pumpi i proizvodnje soli. Obilje hrane u ovom listu opisano je kao posljednja pumpna stanica za obnovu energije za naporan let ptica ka Africi preko Jadranskog mora i nazad.

Potpredsjednica Opštine Ulcinj, Zenepa Lika, naglasila je važnost Ulcinjske solane kao prirodne oaze posebno imajući u vidu da je čitava obala betonirana te da je potebno raditi na promociji solane kao turistčke destinacije.

Iz stečajne uprave izjavili su da je proces reanimacije solane komplikovaniji nego što izgleda te da upravljanje pumpama zahtjeva ogromna finansijska ulaganja i da uprava ne posjeduje dovoljno sredstava za održavanje mašina. (CZIP, Ptice.info)
 

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
334
Reakcije
223
Lokacija
Spol
Flamingosi se vratili na Ulcinjsku solanu
S83RX6C.png
Nakon što je počelo upumpavanje morske vode u bazene Ulcinjske solane, na ovom se prostoru ovih dana ponovo mogu vidjeti flamingosi.

To je dobar znak da se poslije dvije teške godine život vraća na Solani, a to je svakako i mamac za ljubitelje ptica koji uživaju u posmatranju atraktivnih flamingosa.

Ulcinjska solana se nalazi na krajnjem jugu Crne Gore i zauzima oko 14.5 km2 slanih bazena. Značajno je gnjezdilište i odmorište ptica na istočnom Jadranu na njihovoj jesenjoj i proljetnoj seobi.

Pumpe na Solani, dok je ovo preduzeće vršilo svoju privrednu djelatnost, služile su za ispumpavanje slatke i upumpavanje slane vode u bazene, kako bi se kombinacijom vjetra i sunca dobijala so. Kako je solana pala pod stečaj, tako je i njena vrijedna mehanizacija prestala da funkcioniše kao i pretrpjela brojna mehanička oštećenja koja su onemogućila dalje upumpavanje vode u cilju obezbjeđenja dovoljne količine hrane za milione ptica.

Organizacijom konferencije 8. i 9. aprila kojoj su prisustvovali predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), ambasade Njemačke, Poljske i Francuske, potom predstavnici Evropske Komisije i EU parlamenta kao i zvaničnici/predstavnici međunarodnih konvencija, skrenuta je pažnja crnogorskoj Vladi i resornom Ministarstvu održivog razvoja i turizma za buduću zaštitu Solane. Time je ovaj lokalitet postao glavna prepreka na putu EU integracija Crne Gore.

Kako je međunarodna javnost očekivala konkretne akcije tako je i uslijedila odluka Vlade da opredijeli 160.000 eura za reparaciju pumpi na Ulcinjskoj solani. Do sada je donacijom UNDP-a uloženo 27 hiljada od predviđenih 34.000 eura. Rezultat ovih ulaganja je operativnost pumpe Đerane i ponovno upumpavanje vode u solanske bazene. (mne.ul-info.com, CZIP, Ptice.info)
 

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
516
Reakcije
224
Lokacija
Spol
Živjele pumpe hh.
 
Pronađi:
Vrh