Park prirode Ulcinjska solana, Crna Gora

Vedran

Registrovani član
Poruke
272
Reakcije
56
Lokacija
Spol
Oko 200 izletnika obilježilo Svjetski dan močvarnih staništa na Ulcinjskoj solani
Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), u saradnji sa opštinom Ulcinj i Turističkom organizacijom Ulcinj, obilježio je Svjetski dan močvarnih staništa, organizovanjem besplatnog izleta na Ulcinjsku solanu za sve zainteresovane građane. Oko 200 izletnika, među kojima su bili i predstavnici ambasada Grčke, Mađarske, Hrvatske, Italije i Bugarske, kao i veliki broj turista i stranaca koji borave u Crnoj Gori, bilo je u subotu u posjeti ovom važnom staništu.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana močvarnih staništa su održivi prihodi, a kako je Ulcinjska solana nekada bila simbol harmonije čovjeka, njegovog rada i opstanka miliona ptica, ovaj važan datum proslavljen je sa svim ljubiteljima prirode u nadi da će fabrika soli, jedna od najvećih na Mediteranu, ponovo pakovati proizvod ljubavi sunca, vjetra i mora.

Edukativna tura je, zbog što manjeg uznemiravanja ptica, organizovana u dvije grupe kako bi svi učesnici imali priliku uživati u ptičijem aerodromu. Veliku podršku organizaciji događaja pružio je CEPF - Partnerski fond za ugrožene ekosisteme.

Iako se ova kampanja širom svijeta obilježava realizacijom aktivnosti na lokalitetima Ramsar močvarnih staništa od međunarodnog značaja, CZIP je odlučio ovaj datum obilježiti upravo na Ulcinjskoj solani za koju još uvjek nije predat formular. Naime, Ramsar Konvencija predviđa 9 alternativnih kriterija za proglašenje međunarodno važnim močvarnim staništem, a sama Solana ispunjava čak 6 takvih kriterija.

Iz CZIP-a su upozorili javnost da se Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao jedini zakonski ovlašteni pravni subjekt za podnošenje formulara, koji je pripremljen još 2007. godine, nije oglašavao u javnosti o razlozima izbjegavanja upisa Solane na Ramsar listu. Ministarstvo takođe nije dalo jasne odgovore iz kojih razloga nije dalo saglasnost na nacrt akta i studije zaštite kako bi se on dalje razmatrao na lokalnom parlamentu.

Ono što čitav proces zaštite dodatno obesmišljava jeste posljednji nacrt Plana posebne namjene za obalno područje, koji predviđa turističku valorizaciju solane sa hotelima, marinama i sličnim sadržajem koji je u potpunoj suprotnosti sa studijom zaštite i proizvodnjom soli. (CZIP, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh