Park solana Nin

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
637
Reakcije
244
Lokacija
Spol
sOafiX7.png
Park solana Nin pokriva površinu od 55 ha u Ninskoj laguni, tik do starogradske jezgre Nina. Solana koja datira još iz rimskog doba proizvodi so na tradicionalan i prirodan način. Sunčanom energijom i vjetrom isparava more u bazenima za isparavanje, potom se zasićena voda provodi na bazene, gdje se kristalizira čista prirodna morska so.

Zbog svog položaja u sjevernom dijelu Dalmacije, solane su prvenstveno zanimljive pticama selicama, koje prelijeću ovaj dio Jadranskog mora na svojim dugotrajnim preletima do zimovališta.

Močvarna staništa - a solane se ubrajaju u njihov umjetni oblik - važna su za opstanak ugroženih i rijetkih vrsta, posebno ptica. Ovdje ih boravi oko 90 vrsta.

Sinergijskim djelovanjem sedimenata, saliniteta, oblika bazena i laguna te specifičnog biljnog svijeta koji raste u laguni i solanama - što uvjete života čini ekstremnima - stvoreno je stanište zanimljivog i raznolikog životinjskog svijeta prilagođenog ovim uslovima.

Od ptica močvarica najpoznatije su: autohtona vlastelica, morski kulik, mala bijela čaplja i vodomar.

Za ljubitelje ptica i birdwatchere, ali i sve koji vole prirodu, ovo jedinstveno močvarno stanište ulazak je u jedan posve novi, neobičan svijet koji će ih iznenaditi svojim specifičnostima i zadiviti svojom ljepotom.

S obzirom na to da je područje Solane zaštićeni park prirode, 2011. godine iz Ornitološkog saveza Hrvatske iz Zagreba na adresu Solane stigla je obavijest kako će se park solana proglasiti ekstra zaštićenim parkom prirode jer po najnovijim podacima u njemu je najveća koncentracija ptica na jednom mjestu. Ornitolozi su također zatražili dopuštenje da im se omogući postavljanje jednog šatora za proučavanje i posmatranje ptica tokom čitave godine.

Nadalje, Solana je sa svojim sadržajima i prirodnim bogatstvom iz dana u dan sve zanimljivija i hrvatskim školskim i naučnim ustanovama. Tako nisu rijetkost autobusi kojima u posjetu Solani dolaze učenici osnovnih i srednjih škola te studenti. (nin.hr, Wikipedia, Ptice.info)
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
648
Reakcije
153
Lokacija
Spol
iz Ornitološkog saveza Hrvatske iz Zagreba na adresu Solane stigla je obavijest kako će se park solana proglasiti ekstra zaštićenim parkom prirode
Bravo. Priroda nam je dala, a naše je samo da zaštitimo ovakva područja od nas samih.
 
Pronađi:
Vrh