Zlatnovrata ara

lastavica

Registrovani član
Poruke
489
Reakcije
146
Lokacija
Spol
Zlatnovrata ili žutovrata ara (Primolius auricollis) je mala vrsta papagaja are (makao), rasprostranjena u dijelovima Brazila, Bolivije, Paragvaja i Argentine.

Naseljava skoro sve vrste terena sa drvećem, vlažne šume, suhe travnjake sa izolovanim drvećem. Prilagodljiv je na druga staništa, zone koje naseljavaju ljudi i jako je društvena ptica. Žive u parovima ili manjim grupama van sezone parenja.

Ptica je duga 38-40 cm, teži 260-320 g i pretežno je zelene boje. Ima karakterističnu žutu traku preko vrata, po kojoj je i dobila ime. Rubovi krila su plavi, uglavnom na primarnom perju. Rep je na vrhu plav, a prema tijelu postaje crvenkast. Donju stranu repa krasi žuto perje. Lice je golo, kremaste boje, noge roze, a oči narandžaste. Nema primjetne razlike među spolovima.

Hrane se voćem i sjemenjem, povremeno i plodovima kukuruznih i polja žitarica.

Gnijezde se u truhlim granama ili stablima, u nekim slučajevima na 20 metara visine, a parenje u prirodi počinje u decembru.

U leglu bude 3-4 jajeta dimenzija 34.5 x 27.0 mm, a vrijeme inkubacije je 25 dana. Mladi operjaju nakon 10-ak sedmica, a spolnu zrelost steknu sa 2-3 godine starosti. Moguća su dva parenja godišnje, ali nije uobičajeno. U nekim slučajevima dvije ženke mogu da se pare sa istim mužjakom. Životni vijek vrste se procjenjuje na oko 30-40 godina.

Zlatnovrata ara je popularna kao kućni ljubimac. Srednje je bučan do bučan makao papagaj, povjerljiv i izdržljiv poslije aklimatizacije. Voli grickati svježe grančice, uživa da se igra u vodi, i može boraviti sa drugim vrstama papagaja, čak i tokom sezone parenja ako su kavezi ili volijere dovoljno prostrani. Mnoge ptice ove vrste većinu vremena mogu provesti na jednoj šipki. Može se hraniti mješavinom sjemenki suncokreta, šafranike, prosa, zobi, konoplje, sušene ribizle, sa dosta voća i povrća (poluzreli kukuruz, krastavac, mrkva), zeleniš.

Ovim pticama u zatočeništvu je potrebno redovno nuditi i mineralne dodatke i jaja. Vrsta nije osjetljiva tokom uzgoja, dobro podnosi uznemiravanje, s tim što parovi mogu biti veoma agresivni prema vlasniku. Parenje u zatočeništvu uglavnom počinje u maju. Gnijezdo treba biti drveno, vertikalno, dimenzija 30 x 30 x 60 cm. Ako se koristi panj, treba biti 25 cm unutrašnjeg prečnika i visine 60 cm. Ulazna rupa je prečnika 8-9 cm. Kavez treba biti dimenzija minimum 1 x 1 x 2 m. Temperatura za novouvezene ptice treba biti bar 15 °C, a kada se aklimatizuju može ići i do 5 °C minimalna. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh