Tukani

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
496
Reakcije
146
Lokacija
Spol
Tukani (Ramphastidae) su porodica ptica iz reda Piciformes. Imaju izuzetno veliki kljun, a vrsta sa najdužim kljunom, od 23 cm je toko tukan (Ramphastots toco). U bliskom su srodstvu sa barbetima i potiču od zajedničkog pretka.

Tukani su nezgrapne ptice veličine od 29 cm i 130 g kod vrste Pteroglossus inscriptus do 63 cm i 680 g kod toko tukana. Imaju upadljiv veliki kljun koji je kod mužjaka obično duži. Iako izgleda težak, vrlo je lagan jer tanka rožnata prevlaka prekriva šuplju unutrašnjost kljuna, u kojoj su isprepletene brojne potporne palice. Ponekad se kljun slomi, ali neke ptice uspjevaju dugo preživjeti, pa čak i kada je izgubljen veliki dio kljuna.

Kljun tukanima omogućava i da budu dominantni u odnosu na druge ptice koje se hrane voćem. Imaju dug jezik i nazubljen kljun i često su im goli dijelovi kože na licima jarko obojeni. Neke vrste blijedih očiju imaju tamne šare ispred i iza crne zjenice, te zbog toga izgleda kao da imaju vodoravni prorez.

Perje tukana je šareno i postoje razne kombinacije: crna sa crvenom, žutom i bijelom, crna i zelena sa žutom crvenom i kestenjastom bojom itd. Ne pokazuju izražen spolni dimorfizam, osim kod vrsta roda Selenidera i nekih arasarija.

Ove ptice se se hrane uglavnom voćem, ali također i insektima i nekim kičmenjacima. Neke vrste i aktivno love guštere, zmije, ptiće i ptičija jaja. Tokom pljačkanja gnijezda, veliki kljun prestraši roditelje ptića i oni ne napadaju tukana. U napad kreću tek kada tukan odleti i pokaže svoja nezaštićena leđa.

Svi se tukani gnijezde u dupljama drveća, a neke vrste preuzimaju napuštena gnijezda djetlića ili barbeta ili ih ponekad otjeraju i prošire rupu. Prostorija za gnijezdo je neobložena i tu ženka snese 1-5 bijelih jaja koja oba roditelja inkubiraju 15-18 dana. Ptići su potpuno goli, bez imalo perja. Nakon izlijeganja mladunci ostaju u gnijezdu sljedećih 40 do 60 dana, a hrane ih oba roditelja.

Tukani nastanjuju Južnu Ameriku od Meksika do sjeverne Argentine. Staništa su im prašume i savane. Rijetko ih se viđa iznad 3650 m nadmorske visine.

Oglašavaju se kreštanjem, groktanjem i sličnim zvukovima, a nekolicina ih izvodi i muzičko cviljenje i kliktanje. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
402
Reakcije
200
Lokacija
Spol
Izgleda kao maskiran, kao da preko "normalnog" kljuna ima zalijepljen jedan veliki "klovnovski". Čudo prirode.
 

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
496
Reakcije
146
Lokacija
Spol
Tukan duginog kljuna
Tukan duginog kljuna (Ramphastos sulfuratus), poznat i kao tukan sumpornih grudi, je šareni latinoamerički pripadnik porodice tukana. Nacionalna je ptica Belizea, a može se naći i u južnom Meksiku, Venecueli i Kolumbiji.

Tukan duginog kljuna dug je 42-55 cm. Gotovo trećinu te dužine čini šareni kljun. Iako kljun sa svojih 12-15 cm izgleda glomazno, u suštini je spužvast i čini ga šuplja kost prekrivena proteinom keratinom. Ptica je teška 380-500 g.

Perje je većinom crno, vrat i prsa su žute boje, a korijen repa crvene. Mitari se jednom godišnje. Kljun je uglavnom zelene boje, s crvenim vrhom i narandžast sa strane. Noge su plave, a stopala zigodaktilna, što znači da su dva srednja prsta okrenuta naprijed a krajnja dva nazad. Ovo im pomaže u kretanju po drveću. Ovakve noge imaju i pojedini papagaji, djetlići, kukavice i sove.

Jede uglavnom raznoliko voće, ali i insekte, jaja, guštere i manje ptice. Veliki kljun mu omogućuje da jede i voće koje inače ne bi mogao. Kljunom ga sjecka, a zatim u cjelini proguta zabacivanjem glave unazad.

Ženka snese 1-4 bijelih jaja u prirodnoj ili ranije napravljenoj šupljini u drvetu. U inkubaciji učestvuju oba partnera, a nakon 15-20 dana mladi se izlegu i ne vide naredne 3 sedmice. Gnijezdo napuštaju nakon 8-9 semica,a dotle ih mužjak i ženka skupa hrane.

Poput mnogih tukana, vrlo je društvena ptica i rijetko se viđa usamljena. Putuje u manjim jatima, 6-12 jedinki, kroz nizinske prašume. Loš je letač pa uglavnom preskače sa grane na granu, sa drveta na drvo.

Ponekad ga drže i uzgajaju kao ljubimca, ali zahtijeva mnogo različitog voća i zna oboliti od prevelike akumulacije željeza (hemochromatosis). (Wikipedia, Prevod sa engleskog: Ptice.info)
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
200
Lokacija
Spol
Toko tukan (Ramphastos toco) Ripley vjerovatno je jedan od rijetkih pripadnika svoje vrste koji žive kao kućni ljubimci. Njemu to očigledno godi.

 
Pronađi:
Vrh