Tukani

lastavica

Registrovani član
Poruke
489
Reakcije
146
Lokacija
Spol
Tukani (Ramphastidae) su porodica ptica iz reda Piciformes. Imaju izuzetno veliki kljun, a vrsta sa najdužim kljunom, od 23 cm je toko tukan (Ramphastots toco). U bliskom su srodstvu sa barbetima i potiču od zajedničkog pretka.

Tukani su nezgrapne ptice veličine od 29 cm i 130 g kod vrste Pteroglossus inscriptus do 63 cm i 680 g kod toko tukana. Imaju upadljiv veliki kljun koji je kod mužjaka obično duži. Iako izgleda težak, vrlo je lagan jer tanka rožnata prevlaka prekriva šuplju unutrašnjost kljuna, u kojoj su isprepletene brojne potporne palice. Ponekad se kljun slomi, ali neke ptice uspjevaju dugo preživjeti, pa čak i kada je izgubljen veliki dio kljuna.

Kljun tukanima omogućava i da budu dominantni u odnosu na druge ptice koje se hrane voćem. Imaju dug jezik i nazubljen kljun i često su im goli dijelovi kože na licima jarko obojeni. Neke vrste blijedih očiju imaju tamne šare ispred i iza crne zjenice, te zbog toga izgleda kao da imaju vodoravni prorez.

Perje tukana je šareno i postoje razne kombinacije: crna sa crvenom, žutom i bijelom, crna i zelena sa žutom crvenom i kestenjastom bojom itd. Ne pokazuju izražen spolni dimorfizam, osim kod vrsta roda Selenidera i nekih arasarija.

Ove ptice se se hrane uglavnom voćem, ali također i insektima i nekim kičmenjacima. Neke vrste i aktivno love guštere, zmije, ptiće i ptičija jaja. Tokom pljačkanja gnijezda, veliki kljun prestraši roditelje ptića i oni ne napadaju tukana. U napad kreću tek kada tukan odleti i pokaže svoja nezaštićena leđa.

Svi se tukani gnijezde u dupljama drveća, a neke vrste preuzimaju napuštena gnijezda djetlića ili barbeta ili ih ponekad otjeraju i prošire rupu. Prostorija za gnijezdo je neobložena i tu ženka snese 1-5 bijelih jaja koja oba roditelja inkubiraju 15-18 dana. Ptići su potpuno goli, bez imalo perja. Nakon izlijeganja mladunci ostaju u gnijezdu sljedećih 40 do 60 dana, a hrane ih oba roditelja.

Tukani nastanjuju Južnu Ameriku od Meksika do sjeverne Argentine. Staništa su im prašume i savane. Rijetko ih se viđa iznad 3650 m nadmorske visine.

Oglašavaju se kreštanjem, groktanjem i sličnim zvukovima, a nekolicina ih izvodi i muzičko cviljenje i kliktanje. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Pahuljica

Moderator
Poruke
397
Reakcije
196
Lokacija
Spol
Izgleda kao maskiran, kao da preko "normalnog" kljuna ima zalijepljen jedan veliki "klovnovski". Čudo prirode.
 

lastavica

Registrovani član
Poruke
489
Reakcije
146
Lokacija
Spol
Tukan duginog kljuna
Tukan duginog kljuna (Ramphastos sulfuratus), poznat i kao tukan sumpornih grudi, je šareni latinoamerički pripadnik porodice tukana. Nacionalna je ptica Belizea, a može se naći i u južnom Meksiku, Venecueli i Kolumbiji.

Tukan duginog kljuna dug je 42-55 cm. Gotovo trećinu te dužine čini šareni kljun. Iako kljun sa svojih 12-15 cm izgleda glomazno, u suštini je spužvast i čini ga šuplja kost prekrivena proteinom keratinom. Ptica je teška 380-500 g.

Perje je većinom crno, vrat i prsa su žute boje, a korijen repa crvene. Mitari se jednom godišnje. Kljun je uglavnom zelene boje, s crvenim vrhom i narandžast sa strane. Noge su plave, a stopala zigodaktilna, što znači da su dva srednja prsta okrenuta naprijed a krajnja dva nazad. Ovo im pomaže u kretanju po drveću. Ovakve noge imaju i pojedini papagaji, djetlići, kukavice i sove.

Jede uglavnom raznoliko voće, ali i insekte, jaja, guštere i manje ptice. Veliki kljun mu omogućuje da jede i voće koje inače ne bi mogao. Kljunom ga sjecka, a zatim u cjelini proguta zabacivanjem glave unazad.

Ženka snese 1-4 bijelih jaja u prirodnoj ili ranije napravljenoj šupljini u drvetu. U inkubaciji učestvuju oba partnera, a nakon 15-20 dana mladi se izlegu i ne vide naredne 3 sedmice. Gnijezdo napuštaju nakon 8-9 semica,a dotle ih mužjak i ženka skupa hrane.

Poput mnogih tukana, vrlo je društvena ptica i rijetko se viđa usamljena. Putuje u manjim jatima, 6-12 jedinki, kroz nizinske prašume. Loš je letač pa uglavnom preskače sa grane na granu, sa drveta na drvo.

Ponekad ga drže i uzgajaju kao ljubimca, ali zahtijeva mnogo različitog voća i zna oboliti od prevelike akumulacije željeza (hemochromatosis). (Wikipedia, Prevod sa engleskog: Ptice.info)
 

Edmir

Registrovani član
Poruke
746
Reakcije
196
Lokacija
Spol
Toko tukan (Ramphastos toco) Ripley vjerovatno je jedan od rijetkih pripadnika svoje vrste koji žive kao kućni ljubimci. Njemu to očigledno godi.

 
Pronađi:
Vrh