Kako spriječiti trovanje kod ptica

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
510
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Ako dijelite dom s pticom, onda ste već postali svjesni kako vaš pernati prijatelj može biti osjetljiv na okolinu u kojoj živi. Ptice su, na primjer, više pogođene štetnim uticajem dima od mnogih drugih životinja.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da svoj dom učinite sigurnim za pticu.

• Ptice su jako osjetljive na sve pare koje mogu udahnuti pa treba izbjegavati izlaganje ptice kuhinjskih isparavanjima, ispušnim plinovima od auta, duhanskom dimu, bojama i ljepilima, laku za kosu, parfemima, insekticidima...

• Mnogi otrovni mamci za štetočine su u obliku šećera ili sjemenki pa bi mogli privući ptice. Ako trebate koristiti mamce za miševe i sl., postavite ih na mjesta koja su nedostupna ptici.

• Sve lijekove držite izvan dosega ptice, najbolje u zatvorenom ormariću. Tablete protiv bolova, lijekovi za prehladu i vitamini mogu biti smrtonosni za pticu čak i u najmanjoj dozi.

• Ne dozvolite ptici da boravi u prostorijama u kojima se koriste jaka sredstva za čišćenje. Dođe li ptica u dodir s nekim od tih sredstava, to može izazvati razne zdravstvene probleme, od boli u želudcu do težih oštećenja usta i jezika.

• Kada perete kavez i prateći pribor najbolje je ne koristiti nikakva sredstva za pranje, a ako ih nekim slučajem morate koristiti potrebno je dobro isprati vodom i posušiti sve dijelove s kojima ptice dolaze u kontakt.

• Neka hrana je također opasna za ptice. Nikako im nemojte davati avokado, alkohol, čokoladu, kafu, crveni luk, krompir, rabarbaru, sol, čaj, zelene dijelove paradajza, duhan i proizvode koji sadrže kvasac.

Ako sumnjate da je vaša ptica pojela potencijalno otrovnu supstancu smjesta je odvedite veterinaru. (Index, Ptice.info)
 

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
400
Reakcije
198
Lokacija
Spol
I možda najvažnije, ne ostavljajte ptice van kaveza kad napuštate kuću.
 

Ivana

Registrovani član
Registracija
04-07-2015
Poruke
232
Reakcije
64
Lokacija
Spol
Hvala za ove važne napomene.
 
Pronađi:
Vrh