Jezero koje ptice pretvara u kamen

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
U Tanzaniji se nalazi jedno, naočigled mirno jezero, ali ono skriva smrtonosnu tajnu. Sve životinje koje padnu u njega, pretvara u 'kamen'.

Rijedak fenomen zbog kojeg bilo koja životinja koja dođe u kontakt s vodom jezera Natron u Tanzaniji, uzrokuje hemijska struktura jezera, a životinje koje ostavlja na svojim obalama, doimaju se poput okamenjenih i kao da su iz nekog horor filma.

Fotografije tih životinja, uglavnom ptica, snimio je fotograf Nick Brandt i objavio ih u svojoj knjizi, 'Preko opustošene zemlje' (Across the Ravaged Land).

Područje oko jezera puno je kalcificiranih životinja, a razlog je njegova konstantno visoka PH vrijednost, koja je između 9 i 10.5 - što ga čini lužnatim i omogućava umrlim životinjama da ostanu očuvane za sva vremena u svom posljednjem zatečenom položaju, objavio je New Scientist.

Svi organizmi kojima to jezero nije prirodno stanište, u opasnosti su od njegovih otrovnih voda, a njihove leševe natrijev karbonat, kojim je jezero bogato, vjerovatno brzo mineralizira i na taj način ostavlja u očuvanom stanju. Natrijev karbonat koristio se i u starom Egiptu za mumificiranje.

- Neočekivano sam našao ta stvorenja - sve vrste ptica i šišmiša - koje je voda isprala na obale jezera Natron na sjeveru Tanzanije. Niko ne zna zasigurno kako su uginule, ali izgleda da ih ekstremna reflektivna narav površine jezera zbunjuje, pa kao što se ptice zalijeću u staklo prozora, tako se ova stvorenja zalijeću u jezero. Voda ima ekstremno visoku koncentraciju natrija i soli, toliko visoku da bi skinula tintu s mojih Kodak filmskih traka unutar nekoliko sekundi. Natrij i so čine da se životinje kalcificiraju, savršeno očuvane, dok se suše na obali.

Uzeo sam ta stvorenja, onako kako sam ih našao na obali te ih postavio u 'živuće' poze, vraćajući ih nazad 'u život'. Reanimirane i žive ponovo, u smrti - opisao je Brandt, prenosi Dnevnik.hr.
 

Edmir

Registrovani član
Poruke
746
Reakcije
196
Lokacija
Spol
Nevjerovatne su poze. Kao da su precizno namještane.
 
Pronađi:
Vrh