Uzgajivači Elvir i Enver Alidžanović (Bosanska Krupa, Zadar)

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
629
Reakcije
145
Lokacija
Spol
Elvir Alidžanović rođen je u Banjoj Luci. Danas živi u Bosanskoj Krupi. Uzgojem kanarinaca bavi se od ranog djetinjstva. Tretiranju i uzgoju kanarinaca različitih rasa i boja učio ga je njegov otac Enver.

I dan danas uzgajaju kanarince mnogih rasa: lipokromske i melaninke.

Dosta vrsta koje uzgajaju kupili su na svjetskim i državnim izložbama u Belgiji, Holandiji, Italiji, Njemačkoj...

Među njima su: recesivno bijeli, albino, žuti, lutino, Avoria crveni, Avoria žuti, crveni intenzivni i neintenzivni, crveni mozaik, ahatni crveni, crveni mozaik, Feosi crveni, Feos mozaik, bakarni, zeleni, Izabele žute, Izabele crvene, kapucinere, satinete žute,...

Ptice kupljene u inostranstvu su jako skupe, ali su i kvalitetne.

Elvir Alidžanović kanarince uzgaja u Bosanskoj Krupi, a njegov otac Enver danas to radi u Zadru - Hrvatska.

Za Elvira će mnogi reći da je trenutno najuspješniji uzgajivač kanarinaca u BiH. Ako i nije, nesumnjivo je u top tri. Učesnik je svih važnih izložbi u regionu, ali i svjetskih, gdje je i osvojio brojne nagrade. (E.R. blog, Ptice.info)
 

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
510
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Bravo, samo naprijed Elvire. ;)
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
199
Lokacija
Spol
Dobro se uspiju malo probiti i u medije. :D
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
630
Reakcije
236
Lokacija
Spol
Zvrk iz Bosanske Krupe odnio titulu vicešampiona na takmičenju u Holandiji
Pernati mister, bosanskokrupski kanarinac Zvrk pobijedio je 24.599 ptica na svjetskom takmičenju. Od njega je ljepši bio samo kanarinac iz Holandije.

Konkurencija je bila žestoka. Svi su se šepurili svojim perjem i pjevušili žiriju, no titulu vicešampiona na takmičenju najljepšeg kanarinca odnio je Zvrk iz Bosanske Krupe. Iz jaja ga je podigao Enver Alidžanović, uzgajivač kanarinaca iz Bosanske Krupe, a svjetsku titulu osvojio je ovog januara na Svjetskom prvenstvu u Holandiji, i to među čak 24.600 ptica širom svijeta, od kojih je bilo 18.000 kanarinaca.

– Zvrk ima jako lijepo i zaglađeno perje, jer da mu jedno perce strši, ne bi mogao ući u konkurenciju. Noge, kljun i nokti su mu crni i sve je u njega kao po špagi. Crni kljun je genetsko postignuće, ‘vrh nad vrhovima’ u uzgoju kanarinaca, a Zvrk to ima. Ljepši od Zvrka bio je samo kanarinac domaćin iz Holandije – kaže strastveni ljubitelj kanarinaca Enver Alidžanović za 24sata.hr.

Zvrkov otac osvojio je dva zlata i srebro na takmičenju u Bariju 2014. godine, a u Belgiji je prije toga osvojio prva tri mjesta na svjetskom nivou.

Zvrk već ima 12-ero mladih. Tek nekoliko sati prije nego što smo došli u posjetu Alidžanovićima, Zvrku se iz jaja izlegao mali ptić, a troje mladih trebaju se izleći svaki tren. Zvrk ih hrani baš kao ženka, a ta je genetska mutacija, kaže uzgajivač, prava blagodat.

Enver ih ljubomorno čuva i križa isključivo s kvalitetnim ženkama te ih poput kukavice podmeće drugim pticama da ih uzgajaju kako bi imali što kvalitetniju njegu u odrastanju.

– Volim ih jednako kao i svoju djecu. S njima sam se gotovo pa rodio, a sigurno odrastao i ostario uz njih. Da mi neko dođe i uzme ih, ja bih se ubio odmah – kaže Enver.

On je prvog kanarinca dobio od oca, uzgajivača golubova, u Banjoj Luci 1955. godine, kad je bio u prvom razredu osnovne škole. Od tada nije bio bez kanarinca, izuzev 1994. godine kad su prognani iz BiH. Supruga Emira nagovorila ga je da odu na izložbu ptica u Zadru, a on je znao da će, vidi li pticu, obnoviti jato. Tako je i bilo pa ih danas ima 700-tinjak. Zauzeli su mu kućicu, apartman i podrumsku prostoriju u kojima je sagradio obitavališta za sve životne dobi, od rodilišta pa do doma za stare i nemoćne kanarince.

Supruga Emira također dolazi iz porodice uzgajivača kanarinaca, papagaja i grdelina pa nije ni čudo da su se vjenčali drugog dana poznanstva, a ljubav prema pticama prešla je i na njihovog sina. Tati Enveru on je oštra konkurencija jer na takmičenjima pobjeđuje za BiH. Najstariji kanarinac kod Envera je sedmogodišnji bijeli albino s crvenim okom – prvak BiH, Dalmacije, Hrvatske i Belgije. (24sata.hr, Foto PIXSELL, Ptice.info)
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
697
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Elvir Alidžanović se od djetinjstva bavi uzgojem kanarinaca. On baštini porodičnu tradiciju dugu nekoliko decenija. Zavodljivi cvrkut njegovih ljubimaca oborio je s nogu ljubitelje ptica u regiji i šire, gdje je uzgoj kanarinaca stvar kulture i prestiža. (TV Liberty, Ptice.info)

 

Dino

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
469
Reakcije
110
Lokacija
Spol
Baš je lijepo uređeno, svaka ti čast.
 

Vedran

Registrovani član
Registracija
18-12-2014
Poruke
297
Reakcije
66
Lokacija
Spol
Uzgajivač Enver: "Za svoje bih ptice dao i zadnju kunu, one su moja strast, moj andol i nemaju konkurencije!"
Pastel avorio rubino, kanarinac koralne boje, simboličnog imena Ljepotan, pomeo je konkurenciju od čak 27 hiljada ptica koje su stigle iz 28 zemalja na svjetsko prvenstvo u Portugalu! Njegov ponosni vlasnik je Banjalučanin sa zadarskom adresom, Enver Alidžanović, 71-godišnjak koji je život posvetio ovim živahnim ptičicama.

- Drugo mjesto osvojio je Topaz crveni ahat, kanarinac moga sina! Tako da se zna da je učitelj još uvijek bolji od učenika – kroz smijeh nam govori simpatični Enver pokazujući nam slike s ovogodišnjeg svjetskog prvenstva, na kojem nije bio, već je svog kanarinca, poput mnogih drugih uzgajivača, poslao. U naizgled običnoj, velikoj kući na Belafuži, skriva se pravi mali ptičiji raj.

Porodica Alidžanović u posebnoj podrumskoj prostoriji uzgaja preko 400 kanarinaca! Odveli su nas dolje, a tamo smo imali šta vidjeti: iznenadio velik broj kaveza, gotovo sterilna čistoća unatoč velikom broju ptica koje se neprestano kreću po kavezima, poseban uređaj za grijanje i neisušivanje zraka, stol za pripremu hrane...

- Znate – nastavlja Enver dok provjerava svoje ljubimce - moja je ptica već bila prva u svijetu, još 2014. godine, tako da ja dobro znam kakav je predivan osjećaj biti nagrađen za svoj trud i rad. Ipak, jedna od jačih izložbi je ona u Belgiji. Kažu ko tamo pobijedi nema konkurenciju. Nikad niko iz Hrvatske nije tamo nešto osvojio, dok nisam ja došao s mojim kanarincima. Prvi put se dizala naša zastava i svirala hrvatska himna – s ponosom prepričava Enver držeći u rukama zelene plakete iz Belgije, koje više nema gdje objesiti. Naime, cijeli je dnevni boravak, gdje su nas ugostili on i njegova supruga Emira, prepun pehara, medalja, priznanja, zahvalnica, slika kanarinaca...

- Moraćete posebnu sobu napraviti samo za nagrade! - komentiramo pokušavajući izbrojiti koliko ih uopšte ima.

- Uh, ni sam im više ne znam broja! Mislim da sam osvojio sve što se osvojiti moglo. Osvojio sam srebro i bronzu na 64. Svjetskom ornitološkom prvenstvu u Nizozemskoj, zatim dvije bronzane medalje na 66. Svjetskom prvenstvu u Italiji, pa na 67. Svjetskom prvenstvu u Španiji srebro i bronzu te sada na 68. Svjetskom najsjajnije zlatno odličje! Osmerostruki sam prvak Hrvatske, a imam i šest zlatnih, 14 srebrenih i devet bronzanih evropskih medalja.... - dok nabraja samo ono što je posljednje osvojio, mi više ne možemo pratiti i jasno nam je o kojem se kalibru uzgajivača radi.

- Dobro, u čemu je tajna Vašeg uspjeha? - pokušavamo saznati nakon što nam je pojasnio kako se u svijetu samo visoka klasa bavi uzgajanjem ovih ptica, a u Hrvatskoj samo radnička s obzirom na to da je to „skup sport”.

- Ja njima lijepo pustim Kemala, i mislim da im je od njegovih pjesma odmah bolje, posebno ženkama koje legu više jaja – ozbiljno će Enver, dok mu supruga dobacuje:

- A moraš ti svog Bosanca spomenuti! - smije se Emira koja je suprugova najveća podrška. I sama je naučila sve male tajne velikih majstora uzgajivača ovih lijepih ptica. Svaki dan za preko 400 kanarinaca, koliko ih imaju u podrumu kuće, kuha 10 jaja i pomaže Enveru nahraniti ih.

- Svaka vrsta kanarinaca zahtjeva posebnu prehranu. Svakome na vratima piše koju hranu jede, kako se ne bi zabunili. Kuhana jaja ubacujemo u mješavinu sjemenki i klijane hrane. Susjedi su već navikli kad nam dođe kamion hrane iz Slavonije ispred kuće. Ispada kao da imamo junad, a ne kanarince! - smije se ovaj bračni bar koji je skupa od 1969. godine te koji je iz Banja Luke, nakon rata doselio u Zadar.

Ljubav prema ovim malim pticama Enveru traje cijeli život. Svog je prvog kanarinca dobio od oca davne 1955. godine, a tu je strast prenio i na svog sina, danas 44-godišnjeg Elvira koji živi i radi u Bosanskoj Krupi i koji mu je trenutno najveća konkurencija.

- Ponosan sam na sina i njegov uspjeh, rekao bih da je čak bolji i strastveniji uzgajivač od mene. Genetika mu ide izvrsno, a ona je ključna u ovom poslu, tako nastaju šampioni – objašnjava Enver te dodaje:

- Iskreno, mene su ove ptice spasile, one su moj mir i utjeha. Moj Andol! Imao sam težak infarkt i četiri bajpasa, a uz njih sam se puno brže oporavio. Zato ću ovo raditi dok ne umrem – zaključio je Enver, držeći u ruci najljepšeg prvaka svijeta, svog Ljepotana, ponosno pozirajući našem fotoreporteru.

- Ni jednu svoju pticu ne dam za sve pare ovoga svijeta! Nikad ih ne bih prodao - govori jasno i glasno Enver, s obzirom da su nudili hiljade eura, posebno za Ljepotana, posljednjeg svjetskog prvaka.

- On ovo ne radi zbog para, nikad nije, niti će. On je uzgajivač iz gušta, iz ljubavi – pojašnjava Emira, dodajući kako je oduvijek bio skroman te kako će i zadnju kunu uložiti u svoje ptice.

- A bolje i to nego da mi ide po kafanama! - zaključila je supruga Emira uz osmijeh.- Ja sam jedini koji sam gradu Zadru donio ovako važne titule. Nažalost, mislim da to nije toliko odjeknulo u široj javnosti. Imam prsten koji je registrovan baš na Zadar i taj broj je jedinstven na svijetu, zato se uvijek tačno zna da je to jedna od mojih ptica. Mislim da Zadrani ne znaju da se baš u njihovom gradu nalaze najljepše ptice na svijetu. Zvali su me članovi drugih klubova iz Zagreba, Rijeke, Splita, da postanem njihov član, nudili su mi puno novaca za prijelaz, da i njima donesem medalje, ali ne želim nigdje! Zadar je moj grad, moja štacija i tačka. I meni je ovdje super! - rekao je Enver. (zadarski.slobodnadalmacija.hr, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
630
Reakcije
236
Lokacija
Spol
Očigledno vam mnogo znače i adekvatno se brinete o njima. 👍
 
Pronađi:
Vrh